Mavi beyaz renkler, sarı lacivert oldu! Çünkü Fenerbahçe...

02.07.2020 - 23:38 | Son Güncellenme: 02.07.2020 - 23:50

Mavi beyaz renkler çok çabuk kirleniyordu, bu sebeple de forma renklerinin değişmesi gerekiyordu. Kulüp başkanıyla konuştu ve takım formasının sarı lacivert olmasında katkıda bulundu. Çünkü Fenerbahçe'yi çok seviyordu.

Mavi beyaz renkler, sarı lacivert oldu! Çünkü Fenerbahçe...

HASAN BEGDİLİ - AJANSSPOR

İngiliz felsefesi Simon Critchley, 'Futbol Düşünürken Aslında Ne Düşünürüz' kitabında futbolun kendisi için ne anlama geldiğini şu ifadelerle açıklamıştır: "Futbol benim için hayatım boyunca bir tutkuydu, hatta bu hayatı bir arada tutan ve başka insanların hayatına bağlayan az sayıdaki şeylerden biriydi; bu insanlarına bazıları bana çok yakındı, örneğin babam ve oğlum, bazıları da çok uzaktı."

Peki, bu uzaklık hangi mesafe ile tanımlanır, ölçüsü nedir?

Futbol bir anlar oyunu olarak ortaya çıkar, sözgelimi bir takımın attığı gol dünya üzerinde o takıma sempati duyan herkesi sevince boğar ya da tam tersi yenilen gol hayal kırıklığı yaratır, öfke sebebi olur. Taraftar olmanın ortak paydasında aidiyetlik duygusu yatar. Bu sebeple de uzak asla uzak değildir, çünkü hayattaki ender anların üzerinde bir tutku halesi etrafında birleşir taraftarlar.

Kıbrıs futbol tarihinin önemli isimlerinden Sevim Ebeoğlu da bu taraftarlardan biridir aslında. Kıbrıs'ta hem Türk hem de Rum takımlarında forma giyen oyunculardan biriydi. Kuzey Kıbrıs'ta Doğan Türk Birliği, Güney Kıbrıs'ta ise AEL Limassol takımlarında forma giydi. Ve kendi ifadeleriyle, çocukluğundan beri hasta bir Fenerbahçeli'ydi.

AEL forması giydiği dönemde kulübün başkanı Solomonidis, Londra seyaheti öncesi Sevim Ebeoğlu ile bir görüşme gerçekleştirmiştir. Solomonis, takımın en önemli futbolcularından biri olan Ebeoğlu'nun forma konusundaki fikrini almak istemiştir. Çünkü beyaz gömlek ve mavi şorttan oluşan AEL forması çok çabuk kirlenmektedir.

Sevim Ebeoğlu AEL Limassol tarihinin en önemli oyuncularından biri olmakla kalmadı, kulübün bugün hala kullandığı renklere de katkı sağladı, hem de çok sevdiği Fenerbahçe'den dolayı. 

Sevim Ebeoğlu, 'Topta Birlikte: İki Toplumlu Futbolcular' kitabında Okan Dağlı'ya bu görüşmeyi şu şekilde anlatmıştır:

"AEL'in sarı lacivert renklerinde katkım vardır... AEL'in kuruluşunda sarı lacivertli renkleri taşıdığını, sonraları mavi beyazlı renklere döndüğünü biliyordum. Ben de Fenerbahçe'ye olan tutkumdan başkana 'Formalarımız sarı lacivert olsun' dedim. O yıllarda Fenerbahçe'de İstanbullu Rumlardan olan Lefter de forma giydiğinden Solomonidis de Fenerbahçe'ye karşı bir sempati besliyordu. Nitekim başkan Londra dönüşü sarı lacivertli formalarla Limassol'a geldi."

Ebeoğlu, 1960 yılında Kıbrıs Türk Karması'nın Fenerbahçe ile karşılaştığı mücadele sebebiyle Lefter'le de tanışma fırsatı yakaladı.

Ebeoğlu Kıbrıs Dergisi'ne yaptığı bir açıklamada, "O dönemde ben Kıbrıslı Türk olarak Rum takımında, Lefter ise Rum olarak Türk takımında oynuyordu. Bu durum ikimizin yakınlaşmasını sağladı. Daha sonraki yıllarda, Türkiye ziyaretlerimde mutlaka Lefter’i de arar ve görüşmeye çalışırdım.

Son olarak hastaneye yattığı dönemde, yine Büyükada’daki evine gittim. Ancak oğlu bana hastanede olduğunu söyledi. Ben de oğlundan Lefter’e, geldiğimi ve kendisini bulamadığımı iletmesini rica ettim. Ancak ne yazık ki Lefter hastanede yaşamını yitirdi" demişti.

Kıbrıs Futbol Federasyonu (KOP) Ligi'nde gol kralı olan ilk ve tek Kıbrıslı Türk olan Sevim Ebeoğlu 2018 yılında, 87 yaşındaki iken hayata gözlerini yumdu. Ebeoğlu son yolculuğuna çıkarken hayatı boyunca sevdiği renkler onu yalnız bırakmadı. Ebeoğlu Fenerbahçe, AEL Limassol ve Doğan Türk Birliği formalarıyla son yolculuğuna uğurlandı.

Senin için hazırladığımız haberler