Mecburiyet mi, şans tanımak mı?

11.09.2020 - 10:45 | Son Güncellenme: 11.09.2020 - 13:22

Mali açıdan toparlanma sürecinde olan Beşiktaş'ta teknik patron Sergen Yalçın, altyapıdan oyunculara şans vermediği eleştirilerine katılmıyor. Peki, Sergen Yalçın haklı mı? Geçen sezon genç oyuncular gerçekten de şans bulabildi mi? İşte ayrıntılar...

Mecburiyet mi, şans tanımak mı?

Emrah KARALİNÇ-AJANSSPOR

Beşiktaş Teknik Direktörü Sergen Yalçın, altyapıda göreve getirilen Mehmet Ekşi için düzenlenen imza töreninde basın mensuplarını eleştirdi. Yalçın, özellikle genç oyuncuların oynatılması konusunda yapılan eleştirilere de yanıt verdi. Peki, Sergen Yalçın geçen sezon göreve geldikten sonra genç oyunculara ne kadar şans verdi? Hangi şartlarda şans verdi? Ayrıntıları haberde bulabilirsiniz…

Sergen Yalçın, altyapıdan oyunculara şans vermediği eleştirilerine karşı çıktı

Beşiktaş’ın efsane futbolcusu ve yeni teknik patronu Sergen Yalçın, altyapıdan futbolculara şans vermediği eleştirilerine katılmıyor. Yalçın, “Genç futbolcuları rahat bırakın” şeklinde flaş bir cümle kurarken, yapılan eleştirilere üzüldüğünü anlattı.

“Hazır olduğunda oynatırız”

Beşiktaş Teknik Direktörü, “Kimse kusura bakmasın ama burası Beşiktaş, 6 genç oyuncu aynı anda sahada olamaz. Yarışmacı ve hedefleri olan bir takım sonuçta Beşiktaş. Ayrıca bu kadar zor bir dönemde göreve gelip, 19 yaşındaki oyunculara güvenen kaç tane teknik adam var bir açıp bakın. Sizler takımı bizim kadar yakından görmüyorsunuz. Biz 24 saat futbolcularla bir aradayız. Futbolcuyu hazır olduğunda, oynamaya hazır olduğunda zaten oynatırız” ifadelerini kullandı.

Ersin ve Rıdvan Yılmaz, altyapıdan en çok şans bulan isimler…

Geçen sezon 20. haftadaki Rizespor maçıyla birlikte göreve gelen Sergen Yalçın, ligde sonraki bölümde bazı genç oyuncuları ilk 11’de oynattı. Ancak; bir ayrıntı dikkati çekiyor. Loris Karius’un kulüple davalık olup ayrılmasının sonrasında genç eldiven Ersin Destanoğlu ligde son 8 maçta kaleyi devraldı. Başarılı maçlar çıkardı. Takımdaki geleceği belli olmayan ve ayrılması gündemde olan Caner Erkin’in yerine ise genç sol bek Rıdvan Yılmaz bazı maçlarda şans buldu.

Hata yaptı diye değil, geleceği düşündüğü için çıkardı

Yalçın, Rıdvan Yılmaz konusunda, ”Oynaması gerektiğinde oynar, oturması gerektiğinde oturur” şeklinde konuştu. Her genç oyuncunun yapabileceği gibi Rıdvan Yılmaz da Kayserispor maçında hata yaptı ve oyundan alındı. Fakat; Sergen Yalçın, bu noktada genç oyuncuyu hata yaptığı için değil, aslında geleceği düşündüğü için kenara almayı uygun buldu.

Pandemi öncesi ve sonrası Beşiktaş...

Kulübün zor bir durumda olduğu dönemde göreve gelen Sergen Yalçın, siyah-beyazlılara pozitif bir etki etti. Peki, altyapıdan oyuncular Sergen Yalçın’ın ifade ettiği gibi fazla şans bulabildi mi? Bu noktada pandemi öncesi ve pandemi sonrasını ayrı ayrı incelemekte fayda var.

 İşte Sergen Yalçın tarafından ilk 11’de sahaya sürülen oyuncular:

Pandemi öncesi Beşiktaş

►Rizespor 1-2 Beşiktaş (İlk 11’de altyapıdan oynayan olmadı. Kartal Kayra son 7 dakika şans buldu)
►Beşiktaş 3-0 Gaziantep FK (İlk 11’de altyapıdan forma giyen oyuncu yok)
►Başakşehir 1-0 Beşiktaş (İlk 11’de altyapıdan oynayan oyuncu yok)
►Beşiktaş 2-2 Trabzonspor (Altyapıdan ilk 11’de oynayan isim olmazken, Necip 87’de oyuna girdi)
►Alanyaspor 1-2 Beşiktaş (İlk 11’de altyapıdan oyuncular şans bulamadı)
►Beşiktaş 2-1  Ankaragücü (Altyapıdan oyuncular kadroda yer alsa da bu maçta süre alamadı)
►Galatasaray 0-0 Beşiktaş (Altyapıdan oyuncular derbide forma giymedi)

Pandemi sonrası Beşiktaş

►Beşiktaş 1-2 Antalyaspor (Rıdvan Yılmaz ilk 11’de başladı ve 78 dakika oynadı.)
►Denizlispor 1-5 Beşiktaş  (Rıdvan Yılmaz 90 dakika oynadı. Skor 3-1 olduktan sonra 68’de Erdoğan Kaya, 82’de ise Kartal Kayra sahaya sürüldü.)
►Beşiktaş 3-0 Konyaspor (Rıdvan Yılmaz 11’de başladı ve ilk golde Burak’a asist yaptı. Kartal ise 84.dakikada oyuna girdi.)
Kayserispor 3-1 Beşiktaş (Rıdvan Yılmaz 11’de başladı. 62.dakikada Caner Erkin oyuna girdi. Altyapıdaki oyuncular önceki maçlarda olduğu gibi kadroda yer aldı ancak; şans bulamadı.)
►Beşiktaş 3-2 Kasımpaşa (Bu maçta altyapıdan ilk 11’de oynayan oyuncu bulunmuyor. Utku, Erdoğan, Rıdvan, Kerem, Kartal gibi isimler kadroda yer aldı, şans bulamadı.)
►Yeni Malatyaspor 0-1 Beşiktaş (Ersin Destanoğlu ilk 11’de 90 dakika oynadı. Kartal ise son 6 dakika süre aldı.)
►Beşiktaş 2-0 Fenerbahçe (Derbide ilk 11’de altyapıdan oyuncular şans bulamadı. Sadece kadroda yer aldı.)
►Gençlerbirliği 0-3 (Bu maçta Kartal Kayra Yılmaz son 3 dakika şans buldu. Ersin Destanoğlu ise son 8 maçta Beşiktaş kalesini korudu.)

Peki, Beşiktaş’ta son yılların örnek gösterilen ürünü Necip Uysal neler yaptı?

Beşiktaş altyapısından çıkan Necip Uysal, şans verildiğinde formanın hakkını verebilmek için uğraş verdi. Ayrıca Necip, mali açıdan zorda olan kulübün ‘İndirim yap’ çağrısına kulak veren isimlerin başında geliyor. Uysal, geçen sezon Süper Lig’de 15, Ziraat Türkiye Kupası’nda 3, Avrupa Ligi’nde 5 olmak üzere toplam 23 maçta 1348 dakika süre aldı. Necip Uysal’ın Beşiktaş kariyerinde en fazla süre aldığı dönem 2015-16 sezonundaydı. Siyah-beyazlı futbolcu bahsi geçen sezonda 43 maçta şans buldu.

Beşiktaş'ın yeni sezondaki hedefi

Süper Lig'de geçen sezon yaşanan tüm sıkıntılar düşünüldüğünde Beşiktaş, ligi 3. sırada bitirerek en makul olanı gerçekleştirdi. 'Büyük takım' olarak sezona şampiyonluk parolasıyla başlayacak siyah-beyazlılar hem yarışmacı hem de genç oyunculara şans veren bir yapıda olmayı hedefliyor. Sezona henüz hazır olmayan Beşiktaş, Sergen Yalçın'ın da ifade ettiği üzere, ilk 4 hafta geçtikten sonra daha hazır bir görüntü çizecek. Bu yapıda, alttan gelen oyuncuların ne kadar şans bulacağı ise sezon içindeki gidişata ve Sergen Yalçın'ın planlamasına göre değişkenlik gösterebilir.

Senin için hazırladığımız haberler