Mehmet Büyükekşi'ye çok ağır ev ödevi

Akın Ungan
16.06.2022 - 13:59 | Son Güncellenme: 16.06.2022 - 16:47

209 delegenin 158'inin oyunu alarak TFF Başkanıolan Mehmet Büyükekşi'nin yayın ihalesi, harcama limitleri, yabancı sayısı, deplasman seyircisi yasağı, hakem, gözlemci ve temsilcilerde yaşanan problemleri çözmek için acil kararlar alması gerekiyor.

Mehmet Büyükekşi'ye çok ağır ev ödevi

AJANSSPOR HABER

TFF'nin yeni başkanı Mehmet Büyükekşi oldu. Büyükekşi'nin kısa zamanda çözmesi gereken Türk futboluna dair birçok problem bulunuyor. Bunları çözmeye çalışırken özellikle Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'un kamuoyuna dile getirdiği iddialar çok tartışılacak gibi gözüküyor. Büyükekşi'nin önünde bekleyen sorunlar şöyle:

Süper Lig'i kim yayınlayacak?

TFF Ana Statüsü'ne göre yayın ihalesinin yeni sezonun başlamasından 6 ay önce sonuçlandırılması gerekiyordu. Fakat bu süre çoktan aşıldı. Saran Group, üzerine düşeni yaparak, 5 teklifi imzalayıp gönderdiği halde Nihat Özdemir başkanlığında TFF bir cevap vermedi. İhale fiilen akamete uğramış durumda.

Büyükekşi TFF Genel Kurulu'nda yaptığı açıklamada "Süper Lig yayın ihalesinde uzatma yoluna gitmek zorunda kaldık. Ama 1 sene sonrası için şimdiden kolları sıvayacağız" açıklamasını yaparak beIN Sports ile yola devam edeceklerini açıkladı.  Ancak mevcut sözleşme bittiği ve yenileme yapılmadığı için bu konuda hukuksal engeller bulunuyor. TFF, mevcut yayıncı ile ihalesiz devam etmek isterse bunun için Rekabet Kurulu'ndan onay alması gerekiyor.

Limitler ne olacak?

Birçok kulübün en büyük gelirini yayın ihalesinden gelen para oluşturuyor. Yayın ihalesindeki belirsizlik TFF kulüp limitlerinin de belirlenmeme sonucunu doğuruyor. Birçok kulüp şu an ne transfer yapabiliyor ne de sözleşmesi biten oyuncularına teklif verebiliyor. Ayrıca dövizdeki artış nedeniyle maliyetler çok artmış durumda.

Yeni dönemde TFF'nin bu konuda nasıl kararlar alacağı büyük önem taşıyor. Mevcut kararla devam edilmesi halinde Süper Lig ve 1 Lig'de birçok takımın ceza alabileceği konuşuluyor.

Yabancı sayısı

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin en kolay karar vereceği konu ise yabancı sayısı. Büyükeşi, daha önce yaptığı açıklamada geniş kadroda yer alacak yabancı kontenjanının 14'ten 12'ye indirilmemesi ile 7 yabancı ve altyapıdan 1 oyuncunun ilk 11 kadrosunda olmasının kulüplerle görüşüleceğini söylemişti.

İlgini Çekebilir
Mehmet Büyükekşi'den kulüplere yabancı sayısı müjdesi!
Habere Git

Kulüpler Birliği Başkanı Ahmet Ağaoğlu ise yabancı kuralının 2021-22 sezonundaki gibi 8+3 şekliyle devam etmesini istediklerini açıklamıştı. Büyükekşi, TFF Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada "Yabancı kuralında kulüpler ne istiyorsa o olacak" ifadesini kullandı.

Deplasman seyircisi yasağı ve rezerv lig

Büyükekşi'nin vaatlerinden biri de deplasman taraftarına pandemi döneminde konulan yasağın kaldırılmasıydı. Büyükekşi, TFF Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada bu yasağın kaldırılacağını söyledi. Aynı şekilde uzun süredir tartışılan reverv ligin kurulacağı da Büyükekşi tarafından açıklandı.

Görevden alınan hakemlerin durumu

Türk futbolunda en çok merak edilen konulardan biri de hakemler. Aralarında Cüneyt Çakır, Ali Palabıyık gibi isimlerin de bulunduğu birçok hakem 8 Mart'a görevden uzaklaştırılmıştı. Bu isimler Tahkim Kurulu kararıyla görevlerine dönmüştü. Büyükekşi'nin görevden uzaklaştırılan hakemler için alacağı karar merak ediliyor.

Hakemleri yapay zeka değerlendirecek

Büyükekşi, TFF Genel Kurulu'nda hakem performanslarının belirli kriterlerle yapay zeka tarafından değerlendirileceğini söyledi. Ayrıca -Büyükekşi, David Elleray'in raporunun değerlendirileceğini de açıkladı.  Elleray'in raporunda hakemlerin performans değerlendirmeleri, atamalar ve klasman değişikliklerinin daha objektif, veri odaklı ve bağımsız bir şekilde yapılması gerektiği savunulmuştu. Raporda TFF yetkisi ile modern, objektif ve daha bağımsız yeni bir sistem kurulması istenmişti.

MHK ne olacak?

Geçtiğimiz sezon önce Serdar Tatlı sonra Ferhat Gündoğdu Merkez Hakem kurulu (MHK) Başkanlığı'ndan istifa etti. Şu an Sabri Çelik başkanlığındaki MHK'nin gelecek sezon devam edip etmeyeceği bilinmiyor. Büyükekşi, yeni MHK için çalışmalar içinde bulunduğu biliniyor. 6 Ağustos'ta ligler başlamadan yeni  MHK'nin belirlenmesi bekleniyor.

Gözlemci ve temsilciler konusu

Aynı şekilde geçen sezon gözlemci ve temsilciler konusunda büyük şikayetler oldu. Trabzonspor'un şampiyonluğu ilan ettiği maçta seyirciler karşılaşma bitmeden sahaya inerken Antalyaspor tarafı bazı oyuncularının darp edildiğini ileri sürdü. PFDK, Trabzonspor'a sadece para cezası verirken açıklamasında hiç alışık olmayan şekilde 'elimize gelen raporlar' doğrultusunda ifadesini kullandı. Fenerbahçe Başkanı Ali Koç da gözlemci ve temsilciler hakkında birçok şikayette bulundu. TFF Başkanı Büyükekşi'nin sadece hakemler değil gözlemci ve temsilciler konusunda da karar vermesi gerekiyor.

İlgini Çekebilir
SON DAKİKA | Genel kurulda oylama bitti! İşte TFF'nin 44. başkanı...
Habere Git

Sevkler konusunda Kulüpler Birliği'nden bir yetkili olacak

Büyükekşi, TFF Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada "Fikstürlerin belirlenmesi ve sevkler konusunda, Kulüpler Birliği'nin görevlendireceği yetkilendirilmiş bir kişinin de yer alacağı lig koordinasyon kurulu planım var" dedi. Büyükekşi, gözlemci atamalarında dünyada örnekleri bulunan modern teknolojilerden yararlanacaklarını söyledi.

PFDK ve Tahkim Kurulu istifa edecek mi?

Mevcut yasa ve yönetmeliğe göre Büyükekşi başkan seçilmesine rağmen PFDK ve Tahkim Kurulu görevine devam ediyor. Büyükekşi, TFF Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada kurulların istifasını isteyeceğini açıkladı.  Büyükekşi,  "Maalesef futbolun imajı yerlerde sürünüyor. Futbol değerini artırmamız ve kulüplerin mali durumlarını düzeltmemiz lazım. Ben değiştiremediğim için, seçildiğim zaman Disiplin Kurulu ve Tahkim Kurulu'nun istifa etmesini isteyeceğim" dedi. Kurul üyelerinin istifa edip etmeyeceği bilinmiyor.

1959 öncesi şampiyonluklar ne olacak?

Fenerbahçe, Ankaragücü, Gençlerbirliği gibi kulüpler bir yılı aşkın bir süre önce 1959 öncesi şampiyonlukların sayılması için başvuruda bulundu. Bu talep şu ana kadar TFF tarafından yanıtlanmadı. Büyükekşi'nin bu konuda atacağı adımlar merakla bekleniyor. TFF Yönetim Kurulu'nda yer alan eski  Galatasaray yöneticisi Yusuf Günay, sarı kırmızıların kulüp televizyonunda 1959 öncesi şampiyonlukların sayılmaması için yapılan programa katılmıştı. Fenerbahçe tarafının eğer bu konu gündeme gelirse Yusuf Günay için ihsas-ı rey (oyun tarafını belli etme) başvurusu yapacağı dile getiriliyor.

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç ile gerginlik

Mehmet Büyükekşi'ye en büyük muhalefeti Fenerbahçe Başkanı Ali Koç yaptı. Koç, Mehmet Büyükekşi'nin kardeşinin FETÖ davasında yargılandığına dikkat çekerek yeni bir adayın çıkması gerektiğini söylemişti. Koç, “Elimdeki bilgiler sebebiyle söylüyorum; yumuşak karın oluşturulabilecek bir durum söz konusudur” demişti.

Büyükekşi, Koç'a verdiği yanıtta  "Nasıl olsa, seçimlerden sonra gönlünü alırım yanılgısıyla hırslarınıza yenik düşebilirsiniz. TFF'ye baskı kurmak, kulüp stratejinizin bir parçası dahi olabilir. Ama bu yeni dönemde bunların işe yaramayacağını nezaketle belirtmek isterim" ifadesini kullanmıştı.

Büyükekşi-Koç nasıl beraber çalışacak?

TFF Genel Kurulu'na katılmayarak tepkisinin devam ettiğini gösteren Ali Koç, Kulüpler Birliği başkan adayı ve seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Büyükekşi'nin 1 yıllık görevi boyunca hem yeni yayın ihalesi hem kulüplerle olan ilişkilerini Ali Koç ile birlikte çalışarak yönetmesi gerekiyor. Yeni TFF Başkanı, bu konuda da ilişkileri yumuşatmak için adım atmak zorunda gibi gözüküyor.

Mehmet Büyükekşi'nin önünde bekleyen sorunlar

  • Yayın ihalesi...
  • Kulüplerin limitleri...
  • Yabancı futbolcu kuralı...
  • Rezerv lig kurulması...
  • Deplasman seyircisi yasağı...
  • Yeni MHK
  • Görevden alınan hakemlerin durumu...
  • Temsilci ve gözlemciler hakkında düzenleme...
  • Lig Koordinasyon Kurulu...
  • 1959 öncesi şampiyonluklar...
  • Fenerbahçe Başkanı Ali Koç ile ilişkiler...
Senin için hazırladığımız haberler