Mehmet Demirkol: "Ersun Yanal'ın başarılı olması için..."

17.12.2018 - 10:44 | Son Güncellenme: 17.12.2018 - 13:44

Mehmet Demirkol: "Ersun Yanal'ın başarılı olması için..."

Spor yazarı ve yorumcusu Mehmet Demirkol, yayıncı kuruluşta yayınlanan beIN Manşet programında sporun gündemini değerlendirdi. Demirkol'un değerlendirmelerinden Ajansspor'un derledikleri şu şekilde;

"Trabzonspor açısından olabilecek en iyi senaryo oldu"

Beşiktaş-Trabzonspor maçı çok eğlenceliydi. Çok iyi geldi. Yüksek tempolu, draması yüksek bir maç oldu. Tebrik ediyoruz. Bunu hep bekliyoruz. İlk yarıda Trabzonspor nasıl istiyorsa öyle hücum etti. 25-30 saniye top çevirip gol pozisyonuna girdiler. Yusuf’un üzerine odaklandı Beşiktaş, aradan Abdülkadir çıktı. Beşiktaş’ın sağ kanadını da bitirdiler. Trabzonspor açısından olabilecek en iyi senaryo oldu.

"Trabzonspor hem belayı yaşadı, hem başına bir şey gelmedi"

Şenol Güneş’in uzun süredir çok da yüksek formda olmadığını söylüyoruz. Dün bunu biraz değiştirdi. Trabzonspor, Beşiktaş’ı oynatmıyordu. Ama Beşiktaş’ı yoramadılar. Beşiktaş bunu yaptı. Oyunu dakika dakika aldıkça rakibini duygusal olarak da yıkıyorsun. Yapabilecekleri şeyleri bile yapamıyorlar. Orada da VAR devreye girdi. Duygu yükseldi, yükseldi golle birlikte bir boşalma oldu. Trabzonspor hem belayı yaşadı, hem de başına bir şey gelmedi. Beşiktaş’ın o baskısı kırıldı. Yeniden toparlamaları 10 dakikayı geçti.

"Eleştiriler olabilir ama yok etmemek lazım"

Trabzonspor’un kalecisi Uğurcan’ın 1-2 pozisyonu var. Karius için hiçbir şey demiyorum. Ben Tolga kaleyi nasıl alamıyor, ona şaşırıyorum. Trabzonspor’da Onur ve Burak kararı sonrası işler değişti. Oyun belirginleşiyor. Kendi altyapından 4 oyuncuyu çıkaracaksın, ilk 11’e koyacaksın ve temelini oluşturacaksın. Bu büyük bir zenginlik. Bunun değerini bilmek gerekir. Eleştiriler olabilir ama yok etmemek lazım.

"Ünal Karaman'ı tebrik etmek lazım"

Bazı oyuncular çok çabuk havaya giriyor. 2 maç oynayan futbolcu, ortada öyle bir dolaşıyor ki… Bunu Trabzonspor için söylemiyorum. Piyasadaki bazı futbolcular için söylüyorum. Sosa’nın hali ve tavrı da farklı. “Bu iş geçen seneki gibi değil” diyor. Ünal Karaman’ı da tebrik etmek lazım. Çok eleştirdiğim teknik adamlardan biridir. İyi bir iş yapıyorlar şu anda.

Ljajic ve Dorukhan...

Ljajic ile Dorukhan’dan beklenti aynı olabilir mi? Olamaz. Dorukhan beklentimin üstünde. Bu maç 30 yıl önce oynanıyor olsaydı, o gol sayılırdı. Dorukhan da maçın adamıydı. VAR sistemi iyi ki var. Bazı şeylerin düzeltilmesi açısından önemli. Ljajic de dün çok kötü değildi. Ama beklediğimiz bu mu? Hayır. Çok altında.

Gökhan ve Caner yorumu

Gökhan ve Caner maçın başında sahada olsaydı Beşiktaş bu oyunu oynayamazdı. Bu benim tezim. Trabzonspor 2-0’ı yapmış. Planını yaparken, Gökhan ve Caner onları kapattı oraya. Real Madrid bu maçta 2-0 öne geçse geriye yaslanır. Her takım bunu yapar. Öyle bir oyunda Gökhan ve Caner’i kullanmak başka bir şey. İlk dakikada oyuna başlamasıyla bu aynı değil. Şenol Güneş’in ne düşündüğünü anlıyorum. Şenol Hoca, Gökhan mı, Necip mi bunu bilmiyor mu? Gökhan ve Caner’i de biliyoruz. Nasıl davrandıklarını anlıyoruz.

Quaresma sözleri

Ricardo Quaresma’nın yaptığı sorumsuzluklar buradan Konya’ya yol olur ama… Senin için uğraş veren yabancı oyunculardan biri. 3 tane oyuncunun ortasında kaldı, kimse etrafında yoktu, koptu. Quaresma duygusal bir oyuncu. Onu çok iyi idare etmek gerekiyordu. Kendi ülkesi dışında derli toplu oynadığı ülke burası. Şenol Güneş de çok iyi idare etti. Bazı insanlar anlık patlamalar yaşar. 1 saniye sonrasında da hiçbir şeyi kalmaz. Quaresma, demarke kalmayı çok iyi biliyor. Quaresma’ya tedbir getiriyorlar.

"Artık o isimleri unutun"

Mario Gomez gibi oyuncuların defteri kapandı. Artık böyle isimleri unutun. Güven’den ne olur ona bakmak gerekecek. Ayakları yere basıyorsa bu risk alınabilir. “Bundan olmaz” diyemezsin Güven için. Bugünün şartlarında Güven doğru adımlar atarsa, doğru dinlerse derde deva olabilir. Büyük isimleri unutmamız lazım.

"Pepe varken Oğuzhan kaptan olur mu?"

Kötü bilanço neden oluyor? Iska transferler ve dengesiz bir yönetim. Fikret Orman yönetimi ilk 3 sene ne kadar başarılıysa sonraki dönemi o kadar kötü. İşin daha dengeli olması lazım. Alırız, alırız durumundan satarız, satarız durumuna döndü iş. Bu iş sadece para işi değil. Pepe’yi nasıl aldın? Bu adam PSG’ye hemen hemen aynı paraya gidiyordu. Burada ilk 11’de oynayacağı söylendi. Başka bir şey anlatıldı. Sahada Pepe var, Oğuzhan kaptan. Olur mu öyle şey? Pepe, kaptan olur. Kimse kusura bakmasın. Kadroda Rıza Çalımbay, Samet Aybaba olur tamam. Burada efsane var dersin anlarım. Ama ortada öyle bir oyuncu yok. O zaman Pepe kaptan olur.

"Böyle adamlar verilen sözün tutulmasını ister"

Pepe’nin gitmesi, “Parasını alamadı gidiyor” değil. Daha ötesi bir şey. Verdiğin sözü tutmazsan adam gider. İmzalar kalplere atılır ama böyle adamlar verilen sözün tutulmasını ister. Bildiğim kadarıyla Pepe çok da paragöz bir adam değil. Bazıları vardır, doymaz. Ama Pepe öyle değil. Babel ve diğer oyuncular da gidebilir. Verilen sözü tutmak lazım.

"Volkan, Yanal'ı kötülemek için o sözleri söylemedi"

Volkan’ın daha önce Ersun Yanal ile ilgili söylediği şeyler çok konuşuluyor. Volkan Demirel, Aykut Kocaman’a destek amaçlı açıklamalar yapmıştı. Kaptanlar bu tarz şeyler söyler.  O dönem Kocaman eleştiriliyordu, Volkan da destek vermişti. Bunu Yanal’ı kötülemek için yapmadı.

"Yanal'ın başarılı olması için bütün şartları oluşturmak gerek"

Ersun Yanal futbolcuların çok sevdiği bir teknik adam olmayabilir. Antrenmanları çok eğlencelidir, oyun gibidir. Antrenmanları çok eğlenceli. Buna karşın zor bir adamdır. İyi polis, kötü polis gerekir. Yardımcıları ona yardım edecektir. Bu Yanal’ın tarzı. Hiçbir şey olmasa içeride bir elektrik yaratır. Memur gibi olmamalı futbolcular. İçeride elektrik olduğu zaman kimse rahat oturmaz, kasların tamamı hazır olur. Bunu da iyi idare etmek lazım. Başarılı olması için bütün şartları oluşturmak gerek. Bunu oluşturursan başarılı olabilir.

Kura çekimiyle ilgili düşüncesi

Bugünkü oyunla olmaz. 1-2 adım yukarıya çıkabilirsek hedef var. Galatasaray için Dinamo Zagreb ve Salzburg olabilir. Genk’i çok beğendim. Zenit’e gerek yok(gülerek). Galatasaray’ın UEFA’yı kazandığı dönemde tüm rakipleri zirveydi. Kimse kafaya taktı mı? Beşiktaş’a Bayern çıktığında, ”Bu, bir ejderhayla savaşmak gibi bir şey” demiştim. Senin ne oynayacağın önemli.

Senin için hazırladığımız haberler