Mehmet Demirkol: "Uzun süre böyle bir oyuncu yükselişini görmemiştik"

04.02.2019 - 10:50 | Son Güncellenme: 04.02.2019 - 13:50

Mehmet Demirkol: "Uzun süre böyle bir oyuncu yükselişini görmemiştik"

Spor yazarı ve yorumcusu Mehmet Demirkol, yayıncı kuruluşta yayınlanan beIN Manşet programında sporun gündemini değerlendirdi. Mehmet Demirkol'un değerlendirmelerinden Ajansspor'un derledikleri şu şekilde;

"Bu kadar hızlı yükselen bir oyuncuyu uzun süredir görmemiştik"

Beşiktaş bu sene şampiyon olur, olmaz. Bu kolay görünmüyor. Her büyük takım, her sene şampiyon olamayabilir. Mikro zaferler de taraftarları dinç tutuyor. Taraftar, Kagawa ile Dorukhan’ın şahane oyunu sayesinde mutlu. Bu kadar hızlı yükselen bir oyuncu uzun süredir görmemiştik. Antalyaspor da çok dağınık bir görüntü ortaya koydu. Kazanırken de ne oynadıklarını pek anlayamıyorduk. Bülent Hoca’nın 1-2 dokunuşu ve bireysel performansla işi götürüyorlardı. Bu da Beşiktaş’a yardımcı olmuş olabilir.

"Kagawa, çok zoru çok basit bir şekilde yapabiliyor"

Lens üstündeki olumsuzluğu bir türlü atamadı. Dorukhan ise öyle değil. Beşiktaş taraftarlarının keyif aldığı bir maç oldu. Beşiktaş taraftarı olmayanlar da keyif almıştır. Kagawa ise sonuçta bir dünya yıldızı. Yaşı 29, halen oynar. Avrupa’nın büyük kulüplerine dönebilir. Oyun zekası yüksek. Alexvari bir görüntüsü var. Hagi de büyük teknikti, Alex de. Çok zoru çok basit yapabilen bir oyuncu. Umarım diğer haftalarda da bu performansı devam eder. Nerede oynayacağı önemli.

Şenol Güneş, Kagawa'nın gelişiyle kimi kesecek?

Yeni gelen oyuncu (Kagawa)  iyi de oynadı. Haftaya 11 oynar mı diye düşünmemek lazım. Oyunu Kagawa’nın üzerine kuracaksın. Koyacaksın, etrafını da ona göre kuracaksın. Burak dahil, eğer olmuyorsa oynayamaz. Kim kesilmez? Dorukhan kesin kesilmez. Geri kalan herkes oyundan kesilmemek için gayret gösterecek. Şenol Güneş’in de öyle yapabileceğini düşünüyorum. Ljajic de sol oynar ama çizgide oynamaz.

Mehmet Demirkol'dan Caner eleştirisi: "Tribüne böyle oynanmaz"

Caner haftalardır dökülüyor. Yaptığı tek şey; her hakem kararından sonra hakemin yanına gitmek. Yapma be kardeşim. Tribüne böyle oynanmaz. Arkana kaçırdığın adamları görüyor millet. Dorukhan, Adem, Kagawa… Ortaya bir standart koyuyorlar. Bu Beşiktaş açısından önemli. Şampiyonluk kolay değil. Ama Türkiye’de artık ikinci olmak da önemli.

Kaleci performansları üzerine...

Bazı kaleciler bazen çok kötü performans sergileyebilir. Boffin öyle bir görüntü çizdi. Mesela; Muslera da kötü goller yiyor. Mert Günok’un performansını bir kenara bırakırsak, Boffin de ligin ilk yarısında iyi işler yaptı. Mert, Başakşehir’in kalesini müthiş koruyor. Milli Takım açısından konuşulacak, tartışılacak bir şey artık yok. Mert Günok orayı hak ediyor.

"Kagawa'nın golünü genç oyuncular izlesin"

Kagawa’nın ilk golündeki şut çok güzel bir şut. Önündeki savunmacıyı bir baraj, engel olarak kullanmaktır bu. Türk oyuncular bunu pek kullanmıyor. Arda yapıyor bunları. Genç oyuncular buna bir baksınlar. Önündeki savunmacıyı engel olarak kullanmak buna denir. Oyuna girer girmez bunu yaptı. Kaleci bunu sezemez, çok zor.

"Beşiktaş'ta kaleci standardı düştü"

Beşiktaş’ta kaleci standardı düştü. Fabri maç kurtarıyordu. Şimdi öyle bir performans göremiyoruz. Gelen toplar genelde gol oluyor. Yüzde 80’i öyle oluyor en azından. Tandem sürekli değişiyor. Orta saha da sürekli değişiyor takımda. 'Şöyle olsa iyi olur' bile diyemiyoruz. Hoca bek arıyor, Şener’i alamadılar. Oturtamadığın bir takım var. Geçen senenin başında 11’ini sayabildiğimiz bir takım vardı. Şimdi Beşiktaş’ta kimin oynayacağı belli olmuyor. Kadrodan 9 net oyuncu sayabileceksin.

"Quaresma'nın ölüsünü Lens'e tercih ederim"

"Quaresma yoktu, ondan Beşiktaş iyi oynadı" diyenler olabilir. Bu durumu Medel için de diyebilirsiniz. Başka bir seçenek vardı da kullanılmıyormu?  Senin ideal hücum dörtlünden sadece biri kalmış. İdeali ne; Babel, Talisca, Sosa önlerinde Cenk veya Aboubakar… Quaresma iyi ortalar yapıyor. Buna katılıyorum. Peki Lens ne yapıyor? Quaresma’nın ölüsünü Lens’e tercih ederim. Lens insanlara sadece hayal ettiriyor. 2-3 maç bir şeyler yapıyor. Üst üste yapabiliyor mu? Yapamıyor.

"Teknolojiyle birlikte hakemlerin tavrı değişecek"

Teknoloji bir virüstür. Yayılır ve sen onu kontrol edemezsin. Hakemlerin teknolojiye bakış açısı mecbur değişecek. Eski telefonları kullanırken numaraları aklında tutuyordun. Ama teknoloji sana, ”Bak artık kaydediyorum. Buna gerek yok” diyor. Teknoloji işin içine girince tavrın değişir. VAR ile birlikte hakemlerin tavrı değişecek. ‘Hüseyin Göçek’e penaltıyı çalışıyorsun, gidip bakmıyorsun’ demiştik. Hakem hiçbir şey yapmayacak. Sadece uygulayacak. Karar doğru çıktıysa derdin ne? Hakemlik çok değişecek. İngiltere’de zamanında kırmızı kart yoktu. Her çıkan şeye direnmemek lazım. Arabayı, uçağı kullanıyorsun ama “Hakemlik değişiyor” diye laf ediyorsun. Bunun adı bağnazlıktır.

"Robinho'nun kaçırdıklarını Eren kaçırsaydı, ülke yıkılırdı"

Bu sene bu kadar gol pozisyonu kaçan bir maç görmedim. Şut istatistiği olarak Kasımpaşa-Kayseri maçının gerisinde. Robinho’nun kaçırdıklarını eğer Eren Derdiyok, Galatasaray formasıyla kaçırıyor olsaydı bugün ülke yıkılıyordu. Eren de ilk uçakla giderdi. O kadar çok pozisyon kaçtı ki… Mert de kaleyi iyi korudu. Zamanında benim de eleştirdiğim bir kaleciydi. Ama performans öyle bir şey. Milli Takım için kaleci konusunu tartışmaya gerek yok.

"Başakşehir'in ne yapacağı önemli"

Galatasaray bu hafta Trabzonspor’a puan kaybeder ve Başakşehir kazanırsa fark iyice açılacak. Şampiyon olmuş takımlarla arasındaki fark 11’e çıkacak. Bu fark kapanır mı? Diagne işin içine girerse farklı olabilir. Belki bir standart yakalanır, o zaman tekrar konuşuruz. Takip edenlerin değil Başakşehir’in ne yapacağı önemli. Arkadan da bir baskı falan gelmiyor.

"Diagne ile o pozisyon iyi doldu, Mitroglou konusunda aynı düşüncede değilim"

Galatasaray forvet pozisyonunu Diagne ile iyi doldurdu. Mitroglou için aynı düşüncede değilim. Marcao çok iyi çıktı. Söyleyecek tek bir kelime bulamıyorum. Luyindama da standardı olan, iyi bir oyuncu. Zamanla oturacaktır. İyi bir ikili bence. Önde Fernando da bir numara orta saha. Ndiaye, Feghouli, Belhanda, Onyekuru… 5 oyuncunun kendine bir oyun bulması lazım. İçeride, dışarıda nerede oynuyorsan. Her yerde uygulanabilir bir oyun lazım.

Yerli teşvik sistemi üzerine...

Galatasaray’ın sorunu çizgiden çizgiye açılıp bir orta saha pas trafiği kuramamasıdır. Sergen Yalçın’ı da kutlamak lazım. Çok iyi bir analiz yapmış. Efecan’ı da kutlamak gerek. Yabancı sınırlaması falan diyoruz ama bir tane Efecan performansı izleyelim yeter. Bugünkü sistem doğru uygulanmalı. Bunun adı yerli teşvik sistemi. TFF’ye çok yakın gazeteciler bile yabancı serbest kalacak diye görüyoruz. Bunun adı yabancı kuralı değil. Yerli teşvik sistemi. 14 tane yabancı hakkın var, 15. oyuncuyu alamıyorsun. Yerli oyuncuları kullanmak bir kazanç oluyordu. Sistemi uygulamadan olmaz. Sistemi uygulamadan neden vazgeçiyorsun?

"Uluslararası oyunculara ihtiyacımız var"

Ozan Kabak flaş transferlerden birini yaptı. Şu anda rahat mı? Değil. Diken üstünde. Orada durmak yetmez. Yükseleceksin. Bayern’e gideceksin, İngiltere’ye gideceksin. Milli Takım’da hangi oyuncuyu istiyorsun? Galatasaray’da 11 tane yabancı varmış. Ne olmuş? Bir tane Ozan Kabak gibi oyuncu çıkar katkı yapar. Çokluk değil, kendisini ispat etmiş, sürekli çalışan bir oyunculara ihtiyaç var. Bu ülke böyle kurtulacak. Uluslararası rekabet önemli. Boş konuşmamak gerek. Yerli teşvik sistemini uygulamaya koyun. Daha uygulamadan neden kaldırmaya çalışıyorlar?

Tolgay tartışmaları: "O gün açıklayacaktın"

Tolgay’ın taraftar ve yöneticiyle olan ilişkisini iyi ayırt etmesi lazım. Beşiktaş taraftarlarını neden rencide ediyorsun ki? Taraftarla aranı bozma. Buna gerek yok. Orada mobbinge maruz kaldığını söylüyorsun. O zaman açıklayacaktın. Seni gitmeye zorlayanla taraftarı ayırt edip ona göre davranması gerek. Tolgay’ı suçlamıyorum. Sonrasında açıklamasını da yaptı. Yönetici ve taraftar farkını anlayıp ona göre davranmak lazım. Fakat; taraftar kolay unutmuyor bazı şeyleri.

Senin için hazırladığımız haberler