"Süper Lig için üç senaryo var"

20.03.2020 - 17:56 | Son Güncellenme: 20.03.2020 - 17:56

"Süper Lig için üç senaryo var"

TFF Süper Lig ekiplerinden Göztepe Kulübü ve Kulüpler Birliği Başkanı Mehmet Sepil, koronavirüs salgını, liglerin ertelenmesi ve play-off sistemi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Sepil'in açıklamalarından Ajansspor'un derledikleri şu şekilde:

"Türkiye çok uzun zaman virüs salgınını iyi idare etti"

Türkiye çok uzun zaman virüs salgınını iyi idare etti. Ülkemizde uzun zaman vaka sayısı Avrupa ülkelerinin altında kaldı. Bu süreci yönetmesi gereken devlettir. Biz kulüpler olarak kaç kişi bu sorunu yaşıyor diye bilmiyorduk. Bu konuda alınan kararları kulüpler olarak izliyorduk. Çarşamba günü kulüpler olarak ekrana kilitlendik. Cumhurbaşkanımız ekonomik olarak görüşlerini bildirdi ama spor organizasyonlarıyla ilgili öneride bulundu. Bu toplantının ardından ertesi gün bakanlıkların toplantısı devam etti. Bakan Kasapoğlu bizi toplantıya çağırdı.

"Görüş ayrılığı yoktu"

Burada bu konuları açık yüreklilikle konuştuk. Görüş ayrılığı yoktu. Riskler konuşuldu. Şu an oluşan durumda tedbir alınması gerekiyordu. Her gün açıklanan kararlarla bu tedbirler bildiriliyor. Biz çok şanslıyız. Biz koronavirüsle geç tanışarak avantaj kazandık. Bizden önce yaşananlar bizim için deneyim. Biz genç bir nüfusa sahibiz ve sağlık sistemimiz çok iyi. Diğer ülkelerden daha hazırlıklıyız. Dünkü toplantıda oluşan durumun farkındaydık. Toplantıda herkes aynı görüşteydi.

Karar verilirken tek konuşulan konu süre konusuydu. 'Her spor dalı kendi içinde çalışma yapsın, ona göre takvim oluştursun. Her senaryoyu çalışsın' dedi Bakan Kasapoğlu.

Lig ne zaman başlayacak?

Futbolumuzun kurgusuna baktığımızda Kulüpler Birliği olarak tavsiye verebiliriz. Bu işin karar verme yetkisi TFF'dedir. Bugünkü toplantının birçok amacı vardı. Bu amaçlardan biri böyle bir tarih konuşmaktı. Bu öyle bir olay ki, tarih veren federasyonlar uzattı süreyi. Verilen tarihler olabilir. Toplantı sonunda TFF Başkanı Özdemir'i aradım ve tartışığımız konular hakkında bilgi verdim. Bu tarihler böyle kalacak diye bir şey demek mümkün değil.

"3 tane senaryo var"

3 tane senaryo var. Arzumuz şu ki, virüs olayı kontrol altına alınabilir. Bizim 8 lig maçımız kaldı. En fazla maç oynayan takımlar 10 tane maç oynayacak kupa finaliyle. Takvim olarak rahat durumda olan ülke Türkiye. UEFA'nın toplantısında ne tavsiye kararı alındı? Haziran ayının sonunda ligleri bitirelim. Bütün Avrupa takımları buna uymak zorunda. Her kulübün endişesi oluyor. Henüz zaman belli değil. Finansal olarak büyük bir krizin geleceğini herkes görüyor. Ben toplantıya gittiğimde 18 kulübün başkanı da liglerin ertelenmesine onay verdi.

Lig böyle mi tecil edilir?

Koronavirüs olayı kontrol altına alınırsa erkenden başlanır. İkinci senaryoda ülkemizde ve Avrupa'da oluşan koşullar sebebiyle lige başlamak uzun sürerse Play-Off gibi bir hızlandırılmış bir sistem olabilir. Avrupa'da birçok ülke bizim tartıştığımız şeyi tartışıyor.

Üçüncü senaryoda futbolun başlaması gecikirse ne yapılabilir? Lig böyle mi tecil edilir? Bunları konuştuk. 2. ve 3. senaryoda neler yapılabilir belli. Biz bugün birinci senaryoyu tartıştık.

"Umarım herkes tavsiye kararımıza uyar"

Kulüpler Birliği olarak oyuncularımızın bulunduğu şehirden ayrılmaması gerekiyor. Bu bir tatil değil izalasyon süreci. İşin sağlık yönünde testlerle tespit edilmesi sonucunda sorun çıkmadığı takdirde antrenmanlara çıkmaları gerekiyor. Uluslararası oyuncular nasıl gidecek? 14 gün gittiği yerde karantina, gelince burada 14 gün karantina...

Oyuncu illa ki gideceğini söylüyordur, bunu da kulüpler kendi sistemleri içerisinde tartışır. Bu kulüplerin kendi tasarrufları... Umarım herkes tavsiye kararımıza uyar. 

"FIFA'nın nasıl bir tutum alacağını merak ediyorum"

Önümüzde birçok sorun var. Oyuncularımızın çoğunun sözleşmesi Mayıs'ta bitiyor. Bu birçok Avrupa'nın sorunu. Türkiye'deki mevcut sözleşmelere göre bizim için sorun yok. Burada futbolcuların sözleşmeleri otomatik olarak ligle birlikte uzuyor. Bunun bir de finansal yönleri var. Oyunculara ücretlerin ödemesi uzatılmalı mı, bu konuda yardım alıyoruz. Bu sadece Türkiye değil bütün ligler yaşıyor. En gerçekçi yaptırımları uygulayacağız. Böyle bir olayda zarar eder. Kulüpler zarar edecektir, garanti veriyorum. Oyuncular da zarar eder. FIFA'nın nasıl bir tutum alacağını merak ediyorum

"Bizim hiçbir yaptırım gücümüz yok"

Kulüpler Birliği zaman zaman çok eleştiriliyor. Bizim hiçbir yaptırım gücümüz yok. Böyle bir kurumun başkanı olmak kolay değil. Bana bir görev verildi. Bana madem bu sene sonuna kadar süre verildi, elimden geleni yapacağım. Sabah uyanıyorum ne yapabiliriz diye düşünüyorum. Karışık bir futbol denklemi var. Şu süreç içinde elimden gelen her şeyi sonuna kadar yapacağım. Futbola girme sebebim Göztepe aşkımdır.

AJANSSPOR

Senin için hazırladığımız haberler