Mercedes F1'den Hollanda GP itirafı: "Yanlış strateji yaptık"

Orhan Gülek
07.09.2021 - 14:06 | Son Güncellenme: 07.09.2021 - 14:24

36 yıl sonra tekrardan düzenlenen Hollanda GP'de zafer Red Bull pilotu Max Verstappen'in olurken, Mercedes'den yarışta yanlış strateji uyguladığını itirafı geldi.

Mercedes F1'den Hollanda GP itirafı: "Yanlış strateji yaptık"

Orhan GÜLEK - AJANSSPOR

Formula 1 Dünya Şampiyonası’nın 13. etabı olan Hollanda Grand Prix’si, Hollanda’nın Kuzey Denizi kıyısındaki Zandvoort kasabasındaki 4,2 kilometrelik Heineken Dutch pistinde koşuldu.

Red Bull'un pit-stop stratejisi işe yaradı

Heineken Dutch GP’ye seyirci avantajıyla çıkan Red Bull'un Hollandalı pilotu Max Verstappen, ilk sıradan başladığı mücadelenin pit-stop stratejilerinde, rakibi Mercedes’in Büyük Britanyalı pilotu Lewis Hamilton’a karşı üstünlük kurdu.

Ne olmuştu?

Fomula 1'de sezonun 13. yarışı olan Hollanda GP'de Mercedes, takımı, ilk pit stopta Hamilton'ı erkenden pite alarak avantaj sağlamaya çalıştı ancak bunu başaramadı. O bölümde Valtteri Bottas, daha geç pite alınarak alternatif stratejiye geçildi. Ancak Bottas lastiklerini uzun süre canlı tutamadı ve Verstappen arkasına geldiğinde onu arkasında uzun süre tutarak Hamilton'ın atak yapmasına yardımcı olamadı.

İkinci pit stoplarda da Hamilton yine erken davranan isimdi ancak o denemede de trafiğin ortasına düştü.

Verstappen, son turlarda Hamilton ile farkı açtı

Sonuç olarak yarışın büyük bölümünde Hamilton ile arasındaki liderlik mücadelesinden galip çıkan Verstappen, özelikle son turlarda rakibiyle arasındaki zaman farkını açtı ve 1985’ten sonra ilk kez Hollanda’da düzenlenen yarışı 1:30:05.395’lik süresiyle ilk sırada bitirdi.

Bu zaferle pilotlar klasmanında Hamilton’ı geçerek yeniden zirveye çıkan Verstappen, bu sezon yedinci kez yarış kazandı.

Mercedes takımı, hatasını kabul etti

Pilotlar şampiyonasında liderliği Red Bull'a kaptıran Mercedes F1 takımı, Red Bull Racing takımının üstün bir zafer kazandığı Hollanda GP'de yanlış strateji uyguladığını kabul etti.

Sky'a konuşan Mercedes F1 takım patronu Toto Wolff, Red Bull'un Zandvoort'ta en hızlı araca sahip olduğunu ve kendilerinin de pit zamanlamalarının doğru olmadığını söyledi.

"Red Bull'un sert lastiğe geçmesini beklemiyorduk"

Wolff, "Erken pit stopun işe yarayabileceğini düşündük. Ancak zamanlaması doğru olmadı. İş geçtikten sonra her zaman daha akıllı olursunuz. Red Bull'un sert lastiğe geçmesini beklemiyorduk çünkü o lastikler bilinmez durumdaydı. Cuma günü sert lastikleri kullanmamıştık ve ilk başta yumuşak lastiklerle onları zorlayabileceğimizi düşünmüştük. Ancak durum bu." dedi.

Pilotlar ve takımlar klasmanının ilk 5 sırası şöyle:

Pilotlar klasmanı

  1. Max Verstappen (Hollanda): 224.5 puan
  2. Lewis Hamilton (Büyük Britanya): 221.5 puan
  3. Valtteri Bottas (Finlandiya): 123
  4. Lando Norris (Büyük Britanya): 114
  5. Sergio Perez (Meksika): 108

Takımlar klasmanı

  1. Mercedes 344,5
  2. Red Bull: 332.5
  3. Ferrari: 181.5
  4. McLaren: 170
  5. Alpine: 90
Senin için hazırladığımız haberler