Mergim Berisha analizi: Fenerbahçe’nin aradığı santrfor mu?

İsa Kethüda
02.09.2021 - 13:41 | Son Güncellenme: 04.09.2021 - 15:20

Fenerbahçe haberleri... Fenerbahçe'nin transfer görüşmelerini sürdürdüğü Mergim Berisha nasıl bir oyuncu, artı ve eksi yönleri neler? İşte Mergim Berisha'nın detaylı analizi.

Mergim Berisha analizi: Fenerbahçe’nin aradığı santrfor mu?

MERT ELAM -AJANSSPOR ANALİZ

Vitor Pereira göreve geldikten sonra 24 yaş ve altı transferler yapmaya özen gösteren Fenerbahçe’de zincirin son halkası Mergim Berisha oldu.


Peki santrfor bölgesi için transfer edilen 23 yaşındaki futbolcu nasıl bir oyun karakterine sahip? Vitor Pereira’nın sisteminde iş yapar mı? Artıları ve eksileri neler? Gelin hep birlikte göz atalım…

Geçen sezon Vodafone TV’de Avusturya Bundesliga yorumculuğu yapmış biri olarak Berisha’nın en az 25 maçını yorumlama fırsatı buldum. Ki ekstra olarak Avrupa kupalarındaki maçlarını da takip etmeye çalıştım.


Çift forvetli sistemin önemli bir parçası

Berisha, Salzburg’un çift forvetli sisteminin önemli parçalarından biriydi. Yıldız ışığı olarak Patson Daka ve Sekou Koita’nın gerisinde kalsa da teknik direktör Jesse Marsch onu 11’in değişilmez oyuncusu yaptı.


Bir kere Salzburg’un ön tarafında oynamak istiyorsanız fizik kondisyonunuz yüksek seviyede olmak zorunda. Topsuz oyunu iyi oynamalısınız. Hareketli olmalısınız. Sırtı dönük oyununuz standardın üstünde olmalı. Berisha tüm bu kategorilerde ortalamanın üzerinde bir futbolcu.

Fark yaratır

Vitor Pereira’nın ön alan presine verdiği önem düşünülürse bu presi Berisha’dan daha iyi başlatacak bir futbolcu düşünemiyorum. Enerjisiyle, dinamizmiyle çok fark yaratacaktır.


Portekizli teknik adam için sırtı dönük oyun ve pas bağlantısı olmak da santrfor için önemli. Berisha bu özellikleri de bünyesine barındırıyor. Top tekniği çok yüksek olmasa da arkadaşlarına servis konusunda bir hayli iyi. Geçen sezonu tüm kulvarlarda 14 asistle tamamladığını unutmayalım.

Gol sezgisi çok yüksek bir isim

Alman santrfor hiçbir zaman iyi bitiriciliğiyle nam salmadı. Ama gol sezgisi çok yüksek bir isim. Ne zaman nerede olması gerektiğini çok iyi biliyor. Haliyle topsuz oyunda bir hayli etkili. Bu sayede geçen sezonu 22 golle tamamladı. Eğer iyi bir şekilde beslenirse çok pozisyona girer.


1 metre 88 santimetre boyunda. Kafa toplarında etkili olduğu söylenebilir. Her iki ayağını da kullanabilmesi büyük bir artı. Orijini sağ ayak olmasına rağmen topu soluna çekip şut imkanı da yaratabiliyor. Bu da rakip savunmacılar açısından önemli bir sıkıntı.

Takım arkadaşlarını ateşleyen bir oyuncu

Mentali çok kuvvetli bir isim. Uzun yıllar başka takımlara kiraya gönderildi. Salzburg’da uzun süre ana rotasyonun bir parçası olamadı ama hiçbir zaman da vazgeçmedi. Her zaman forma için mücadele etti. Maçın hiçbir anında pes etmez. Takım arkadaşlarını da ateşleyen bir oyuncu profili.


Marsch onu zaman zaman 4-3-1-2 sisteminde 10 numara olarak da kullandı. Valencia’nın önde olduğu, Berisha’nın ona destek verdiği bir düzen de görebiliriz bu sene.


2021’de düzenlenen U21 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda şampiyon olan Almanya’nın önemli parçalarından birisiydi. 6 maça da ilk 11’de başlamıştı.

Peki zaafları neler?

Berisha’nın çok belirgin bir zaafı yok. Top tekniğinin üst düzey olmadığı söylenebilir. Ama Frey kadar da göze batacak bir durum söz konusu değil.


Tabii tüm bu özellikler baki olmakla birlikte oyuncu bu performansı Salzburg gibi yıllardır benzer şekilde işleyen düzende gösterdi. Fenerbahçe, Pereira ile birlikte yeni yeni bir sistem oturtmaya çalışıyor. Türkiye’ye ve takıma adapte olması biraz zaman alabilir.

Sabırsız bir takıma geliyor

Ayrıca Salzburg’da baskı çok yüksek değildi. Fanatik taraftar kitlesi olan bir takımda oynamadı. 9 yıldır şampiyon olan bir takımdan 7 senedir kupa hasreti çeken sabırsız bir takıma geliyor. Bu duruma alışması gerek.


Salzburg’da çift forvetli sistemde Patson Daka ile çok iyi bir ikili olmuştu. Şimdi çift santrforlu düzenden Pereira’nın 3-4-2-1 düzenine geçecek. Arkasındaki ikiliyle uyumu performansı için belirleyici olacaktır.

Önemli bir takviye

Sözün özü Fenerbahçe, Berisha hamlesiyle Vitor Pereira’nın sistemi için çok önemli bir takviye yaptı. Kağıt üzerinde çok iyi bir birliktelik olacak gibi gözüküyor. Ancak yine de bekleyip görmek lazım.

Senin için hazırladığımız haberler