Mert Yaşar: Devlet, TFF yüzünden ceza ödeyecek

28.11.2017 - 15:34 | Son Güncellenme: 28.11.2017 - 15:34

Mert Yaşar: Devlet, TFF yüzünden ceza ödeyecek

Spor Hukuku konusunda uzmanklaşan avukat Mert Yaşar, TFF ve tahkim kurulu kararlarının ardından üç spor adamının Avrupa İnsan Hakları mahkemesine başvuruda bulunduğunu belirtti. Türkiye'deki imkanların tıkmasının ardından  Avrupa İnsan Hakları mahkemesine müracaat ettiklerini ve buradan Türkiye Cumhuriyeti devletine 13 soru gönderdildiğini ifade etti. 

Radyospor'da yayınlanan Spor Kazanı programında Özgür Sancar'a özel açıklamalarda bulunan avukat Mert Yaşar, yaşanan süreci detaylı şekilde anlattı. 

'Avrupa İnsan Hakları mahkemesi TFF'deki haksız uygulamalara istinaden 13 tane soru yolladı'

"Avrupa İnsan Hakları mahkemesi TFF'deki haksız uygulamalara istinaden 13 tane soru yolladı. PFDK tarafından adil yargılanma yapıldı mı? Duruşmanın tekrar yapılmamasının nedeni nedir? Bu kişilerin dahil olduğu grup yada ırk açısında ayrımcılık var mı? gibi sorular var.

"Terörü öven hakemler 1 ay kadar ceza aldı. Nice şehrinde yaşanan olayın ardından 'freni patlamıştır' diye yazana 15 gün ceza verildi. Ankara'da yaşanan olayın ardından yapılan yoruma 30 gün ceza geldi. Tabii bunlar hak mahrumiyeti cezası. Bir hakeme üç ay ve üzeri ceza gelirse lisansını kaybediyor. "

 

'Neden duruşma yapılmadığı konusunda tartışma var'

"Hakem İbrahim Tokmak müvekkilimiz. Hakemliğini bitirmek üzere verilmiş bir ceza aldı. İbrahim Tokmak Atatürkçü bir insan ve Atatürk'e hakaret eden biri hakkında yazıyor ve 3 ay ceza alıyor. Hakemlik ve futbol ahlakına uygun olmayan davranışüzerine ceza aldı"

"Asıl tartışılan disiplin kurulunu bu kurulu yönetim kurulu atıyor. Tahkim kurulu TFF içinde bir kurum. Başkanın atağı bir kurul karar veremesi konusunda sorun var. Bu kurullar neden duruşma yapmadığı konusunda tartışma var. Dışarıdan bakıldığın böyle bir kurul tarafsız olamaz"

'İnsan Hakları Mahkemesi belli bir miktar ceza verecek'

"Başvuru ücretleri de yüksek. Bir Süper Lig hakemi mesela bunu öder ama bölgesel lig hakemi en az 6 maç yönetmesi lazım"

"Avrupa İnsan Hakları mahkemesi Türkiye Cumhuriyeti Devletine 13 tane soru yolladı. Öncelikle adil yargılanma ihlali nedeniyle ceza gelecektir. Anayasada bir hüküm var spor tahkimi ile ilgili. Herkesin devlet mahkemesi tarafından yargılanması lazım. Bizim meclisimiz bunu değiştirdi. Bu nedenle anayasa hükmü tüm yolları kapatıyor. İnsan Hakları Mahkemesi belli bir miktar ceza verecek. Bence Sedat Doğan, Deniz Naki de tekrar TFF başvurup yargılama talep edecek"

'Devlet, TFF yüzünden ceza ödeyecek'

"Burada kısır bir döngü var. Bu durum sadece üç kişi ile sınırlı kalmayacak. Bu insan hakları sözleşmesinde yer alıyor. Bir çok kişi buraya başvuracak. Belki 5-10 sene sonra anayasa düzenlemesine gidilmesi gerekebilir"

"Biz zaten tazminatımızı devletten alacağı o kesin. 100 euro yada 1000 euro olsa da Devlet, TFF yüzünden ceza ödeyecek. Burada zaten sorun para değil. İlkesel bir sorun var. İbrahim Bey bir onur mücadelesi veriyor ve yeniden hakemliğe dönmek istiyor"

(YASAL UYARI: KAYNAK GÖSTERİLMEDEN KULLANILAMAZ)

Senin için hazırladığımız haberler