Meslek hastalığı nedir ve neler meslek hastalığı sayılır?

21.11.2020 - 12:37 | Son Güncellenme: 21.11.2020 - 12:43

Koronavirüsün artmasından sonra sağlık çalışanları koronavirüsün sağlık çalışanı ölümlerine neden olduğunu ve meslek hastalığından sayılmasını istemeye başladılar. Covid meslek hastalığıdır etiketi ile gündeme gelen sağlıkçılar bulaşıcı hastalıklar arasında yer alan covid-19'u meslek hastalıktan sayılmasını talep ediyorlar. Peki meslek hastalığı nedir ve hangi hastalıklar meslek hastalığı sayılıyor? En çok görülen meslek hastalıkları meslek hastalığı nasıl ortaya çıkar? Tüm detaylar haberimizde.

Meslek hastalığı nedir ve neler meslek hastalığı sayılır?

Koronavirüsün artmasından sonra sağlık çalışanları koronavirüsün sağlık çalışanı ölümlerine neden olduğunu ve meslek hastalığından sayılmasını istemeye başladılar. 

Covid meslek hastalığıdır etiketi ile gündeme gelen sağlıkçılar bulaşıcı hastalıklar arasında yer alan covid-19'u meslek hastalıktan sayılmasını talep ediyorlar. Peki meslek hastalığı nedir ve hangi hastalıklar meslek hastalığı sayılıyor? En çok görülen meslek hastalıkları meslek hastalığı nasıl ortaya çıkar? Tüm detaylar haberimizde.

Meslek hastalığı nedir?

Meslek hastalığı, belirli bir meslek ya da sanayi kolunda çalışanlarda çalışılan ortamdan, işin niteliğinden ya da çalışma koşullarından dolayı, bedensel ya da ruhsal bütünlüğün bozulmasıyla ortaya çıkan hastalıkların ortak adıdır. İş kazası ile meslek hastalığı arasındaki temel fark, ilkinde ani bir gelişmeye yol açan bir olay bulunmasına karşılık, ikincisinde sağlığın tedrici bir gelişme sonucunda bozulmasıdır. Ülkemizde Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda (Kanun Numarası 5510, Resmi Gazete:16.6.2006–26200) Meslek hastalığı; çalıştırıldığı işin niteliğine göre tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları yüzünden uğradığı geçici veya sürekli hastalık, sakatlık ya da ruhi arıza halidir.

Meslek hastalıkları çoğunlukla kronik seyirli hastalıklardır ve uzun süreli etkilenme sonucunda meydana gelir. Bu yüzden meslek hastalığı tanımında bazı mesleklerde çalışıyor olmanın yanı sıra, belirli bir işyerinde uzunca bir süreden beri çalışıyor olma özelliği yer almalıdır. Başlıca meslek hastalıkları şunlardır:

Kimyasal madde ateşi

  • Çalışma ortamında metal buharı ya da polimer içeren madde buharı bulunanlarda görülen, gripal infeksiyon bulguları ön planda olduğu tablodur.

Solunum sistemleri hastalığı

  • Pnömokonyozlar (başlıcaları): Silikozis; Asbestozis (perikard ve/veya plevra kalınlaşması, seröz ya da fibrinli plörit); Kömür madencileri pnömokonyozu (antrakoz); Metal tozları pnömokonyozu; Welders pnömokonyozu; Grafit fibrozisi
  • Alerjik alveolit: Akut alerjik reaksiyonlar; Bissinozis (byssinosis); Berilliyozis (berylliosis)
  • Üst solunum yolları patolojileri: Alerjik rinit; Alerjik larinks ödemi; Nasal septum lezyonları
  • Larinks ve Ses hastalıkları: Ses teli nodülü; Larinks kasları felci

İyonlaştırıcı radyasyonun etkileri

  • Akut radyasyon sendromu; Kronik dermatit; Kemik iliği inhibisyonu; Radyasyon kataraktı; Deri kanserleri

Kanserler

  • Akciğer kanseri; Mezotelyoma (plevra, periton); Lösemi; Deri kanserleri; Mesane kanseri; Karaciğer kanseri; Üst solunum yolları kanserleri

Deri hastalıkları

  • Kontakt dermatit (alerjik, kimyasal); Akneler; Candida infeksiyonları (özellikle tırnaklarda); Hayvan atıklarından kökenli infeksiyonlar; Ürtiker; Dermatozlar

Lokomotor sistem hastalıkları

Eklem ve eklem kılıfları patolojileri; Tendon yangıları; Omuz eklemine özgü patolojiler; Kemiklerde yorgunluk kırıkları

Periferik sinir sistemi hastalıkları

  • Karpal tünel sendromu; Guyoni tünel sendromu; Çömelerek çalışanlarda n.fibularis lezyonları; Ulnar sinir patolojileri

İşitme sorunları

  • Gürültü kökenli işitme sorunları

Vibrasyon (titreşim) sendromu

  • Vibrasyon angionöropatisi; Osteoartiküler patolojiler; Angionöropatisi + Osteoartiküler patolojiler

Göz hastalıkları

  • Alerjik konjunktivit; Radyasyon (ultraviole) konjunktiviti / kataraktı; Viral konjunktivit / keratit; Toksik gazlara bağlı kornea lezyonları; Radyasyona bağlı retina ve koroid dejenerasyonları; İyonlaştırıcı radyasyon kataraktı
Senin için hazırladığımız haberler