Arjantin Üçüncü Kez Dünya Şampiyonu, Messi Maradona ile Eşitlendi

Ali Bozkurt
18.12.2022 - 16:50 | Son Güncellenme: 18.12.2022 - 22:37

Katar'da düzenlenen 2022 Dünya Kupası Şampiyonu Lionel Messili Arjantin oldu. Fransa'yı deviren Arjantin, 3. kez şampiyonluğu elde etti. İşte detaylar...

Arjantin Üçüncü Kez Dünya Şampiyonu, Messi Maradona ile Eşitlendi

AJANSSPOR HABER

Arjantin, 36 yıl aranın ardından üçüncü kez Dünya şampiyonu! Latin Amerika ekibi 1978 ve 1986'den sonra bir kez daha Dünya Kupası'nı kazandı. Tangocular'ın yıldızı Lionel Messi de kariyerinde ilk kez Dünya Kupası'nı kaldırma başarısı gösterdi. 

Uzatmaya giden kupayı Kempes getirdi

Antoni Vespucio Liberti Stadı'nda 25 Haziran 1978'de oynanan finalde Arjantin, Hollanda'yı 3-1 mağlup ederek şampiyon oldu. Finalin 90 dakikalık normal süresi 38. dakikada Mario Kempes ile 82. dakikada Dick Nanniga'nın attığı gollerle 1-1 sona erdi. Uzatmaya giden dev finalin 105. dakikasında Kempes, skoru 2-1'e  taşıdı. 115'te fileleri havalandıran Daniel Bertoni skoru 3-1'e taşıyarak zaferi garantiledi. Ve Arjantin tarihinde ilk kez Dünya Şampiyonu oldu.

Tanrı'nın Eli, Falkland'ın intikamı

Arjantin, ikinci kez kupayı Meksika'da düzenlenen 1986'da kazandı. Bu kupa aynı zamanda Diego Armando Maradona'nın efsaneleştiği kupa oldu. Çeyrek finalde İngiltere'ye attığı gol için 'Tanrı'nın Eli' demesi de kupa kadar, futbol tarihine damga vuran bir söz oldu. Maradona, 1982'de Arjantin'in Falkland Adaları Savaşı'nda İngilizler'e yenilmesinin bir intikamı olarak gördüğünü söyledi elle attığı golü. Böylece futbola siyasi bir anlam da yüklemiş oldu.

Arjantin, 6 haftada savaşı kaybetti

Arjantin'in kendisine ait olduğunu savunarak işgal ettiği adalar Büyük Britanya Krallığı ile bir savaşa neden oldu. 6 hafta süren savaşın ardından Arjatin teslim olarak yenilgiyi kabul etti. Falkland, bugün içişlerinde serbest ancak dış işlerinde Büyük Britanya Krallığı'na bağlı olarak varlığını devam ettiriyor.

İlgini Çekebilir
Messi'nin golü için 2 bin kişilik lokma dağıttı!
Habere Git

Zafer golünün asisti Maradona'dan

Meksika'nın ünlü Azteca Stadı'nda 115 bin taraftarın önünde 29 Haziran 1986'da oynanan finalde Arjantin ile Almanya karşı karşıya geldi. Arjantin 23. dakikada Brown'ın golüyle 1-0 öne geçti. 55'te Valdano farkı 2'ye çıkardı. Arjantin, şampiyonluğu kazandığını düşünürken 74'te Rummenigge durumu 2-1 yaptı. 80'deyse Rudi Völler 2-2'lik eşitliği sağladı. Ama 3 dakika sonra; 83. dakikada Burrchaga kupayı getiren golü attı. Arjantin 3-2 kazanarak ikinci kez Düya Şampiyonu oldu. Maradona gol atamasa da zaferi getiren üçüncü golün asistini yaptı.

Messi hayalini gerçekleştiriyor tartışma bitiyor

Ve 2022 Dünya Kupası... Muzzam bir final. Sosyal medya yıkıldı. Herkes gelmiş geçmiş en iyi final dedi. İnanılmaz bir düello.. Hem Arjantin ile Fransa arasında hem Lionel Messi ile Kylian Mbappe arasında. 23. dakikada Messi penaltında Arjantin'i 1-0 öne geçirdi. Penaltı kazandıran Angel Di Maria, 36. dakikada skoru 2-0 yaptı ve Arjantinli taraftarları zafer şarkıları söyleyeme başladı. Ama bu futoldu. Son düdük çalmayana kadar her şey mümkündü. 70 dakika ortada görünmeyen Kylian Mbappe, ilk yutuyla görünmeye başladı. 80. dakikada penaltıdan skoru 2-1'e getirdi. Yetmedi 1 dakika sonra 2-2 yaptı. Normal süre bu şekilde bitti ve maç uzatmaya gitti. 108. dakikada Messi bir kez daha sahne aldı ve skoru 3-2'ye taşıdı. Fakat, Mbappe de bir kez daha penaltı golüyle skoru 3-3 yaptı. Sonuçta Dünya şampiyonunu penaltı atışları belirledi. Ve orada da 4-2 kazanan Ajratin oldu, Messi oldu! Eksik olan tek büyük kupayı da alarak tartışmasız en büyük oldu.

Tanrı'nın Eli Maradona, Tanrı'nın Ayağı Messi 

2022 Katar, Lionel Messi'nin hem Portekizli yıldız Cristiano Ronaldo hem de artık dünyadan göçmüş efsane vatandaşı Diego Armando Maradona ile kıyasıya kıyaslandığı bir kupaydı. Ronaldo, Dünya Kupası'na sahip olamadan evine döndü. Geriye Messi'nin en çok kıyasalandığı isim Maradona kaldı. Ve Messi, Katar'da kariyerinin ilk Dünya Kupası'nı kazanarak Maradona ile eşitlendi; belki kimileri için artık onu geçti. 86 şampiyonluğu Tanrı'nın Eli Maradona'nın, 2022 şampiyonluğu Tanrı'nın Ayağı Messi'nin... 

Arjantin'in artık iki efsanesi var

Evet, Arjantinliler yıllardır Diego Maradona ile övündüler. Artık onunla birlikte Lionel Messi de var. Maradona için kilise bile kuran Arjantinliler bakalım Messi'ye olan minnettarlıklarını ne şekilde ortaya koyacaklar. Katar 2022, Lionel Messi'nin son Dünya Kupası'ydı. Ve Messi, SON TANGO'yu muhteşem yaptı.

Göz kamaştıran bir müzesi var

Dünya futbol tarihine adına altın harflerle yazıdan Lionel Messi'nin kazandığı kupalar:

1 Dünya Kupası
1 Copa America
4 Şampiyonlar Ligi
3 Dünya Kulüpler Kupası
1 Lig Şampiyonluğu
3 UEFA Süper Kupası
7 Ballon d'Or

 

Senin için hazırladığımız haberler