Mete İkiz: Galatasaray’ın UEFA’ya verdiği taahhütler...

28.08.2018 - 17:25 | Son Güncellenme: 28.08.2018 - 14:35

Galatasaray Kulübü Eski Sportif A.Ş Yönetim Kurulu Üyesi Mete İkiz, sarı-kırmızılıların gündemine dair değerlendirmelerde bulundu. İkiz, Radyospor'da Galatasaray’ın transfer politikası ve hedeflerini yorumladı.

Mete İkiz: Galatasaray’ın UEFA’ya verdiği taahhütler...

Galatasaray Kulübü Eski Sportif A.Ş Yönetim Kurulu Üyesi Mete İkiz, sarı-kırmızılıların gündemine dair değerlendirmelerde bulundu. İkiz, Galatasaray’ın transfer politikası ve hedeflerini yorumladı.

Radyospor’da yayınlanan Gün Ortası programında Emrah Karalinç’in sorularını yanıtlayan Mete İkiz’in açıklamalarından Ajansspor’un derledikleri şu şekilde;

"Galatasaray'dan ileriye dönük güzel sinyaller aldım"

Alanyaspor karşısında özellikle ikinci yarı çok istekli, organize ve çok pozisyon bulan bir Galatasaray seyrettim. Bana keyif verdi. Sezon başı olduğunu düşündüğümüzde lige dönük güzel sinyaller aldığımı söyleyebilirim.

"Bu dönemde Fatih Terim en büyük şans"

Galatasaray’ın en büyük şansı UEFA’nın mali kısıtlamalarının olduğu dönemde Fatih Terim'dir. Terim'in Türkiye’yi tanıması, takımın her şeyini bilmesi ve çok iyi ekibe sahip olması büyük şans. Galatasaray'ın bu konuda diğer rakiplerine göre avantajı olduğu ortada.

Trabzonspor maçı hakkında

Trabzonspor herkes için zor bir deplasman. Önemli bir takım. Kendi sahasında güçlü oynuyor. Ünal Karaman ile bir değişikliğe gittiler ve yeni bir oluşum içerisindeler. Onlar da Galatasaray’ı yenmek için elinden geleni yapacaktır ancak; Galatasaray daha hazır ve oturmuş bir takım olarak görünüyor. Güzel bir maç olacak.

Galatasaray'ın transfer politikası için neler düşünüyor?

Fatih Terim scouting olarak çok iyi çalışmış. Onyekuru transferi bana bunu gösterdi. Çok hızlı ve genç bir oyuncu. UEFA’nın kısıtlamalar koyduğu dönemde kiralık olarak gelmesi de bir avantaj olmuş. 3 haftada ortaya koyduğu futbol da son derece olumlu. Nagatomo transferi de önemli. Geçen sezon ligin ikinci yarısında şampiyonluk için önemli bir performans gösterdi. Onun alınması son derece önemli. Donk iyi bir performans çizdi ve sözleşmesi yenilendi.

"Gomis konusunda şaşırdım"

Bafetimbi Gomis konusunda biraz şaşırdım. Son derece güçlü ve olumlu futbol oynayan, vuruş tekniği çok yüksek olan, gol kralı olmuş ve Galatasaray’ı sahiplenmiş bir futbolcuydu. Satış bedelinin de düşük olduğunu dikkate aldığımızda bu seviyede futbolcu bulmak ve transfer etmek kolay değil. Galatasaray ve Türkiye’ye bu kadar alışmışken gönderilmesine şaşırdım. Umarım geri kalan 3-4 günlük periyotta yerine bir forvet bulunur. Bir başka şaşırdığım transfer ise Emre Akbaba transferi. Çok olumlu bir transfer ancak şaşırdığım konu Türk oyuncu ile Euro bazında sözleşme yapılması.

"Euro ile TL arasındaki makasın açılması Galatasaray için risk"

Galatasaray’ın UEFA’ya verdiği taahhütler  var. İlk taahhüt 2017-18 sezonu için 50 milyon Euro zarardır. Bu 48 milyon Euro zarar ile kapatıldı fakat bu sene 20 milyon zarara indirilmesi söz konusu. Euro ile TL arasındaki makasın açılması Galatasaray’ın mali yapısı açısından bir risk.  Açıkçası benim tahminim bu sezon için Türk futbolculara Euro değerinden kurda sabitlenmeye gidilmesiydi ancak bu hala gerçekleşmedi. 2014-15 sezonunda Galatasaray Türk futbolcularla 31 Ağustos kuru üzerinden sabitlenmeye gitmişti. Bunun için hala şans var. Yabancı oyuncular her yerde Euro alıyor ancak her yerde vergi veriyor, Türkiye’de vergi vermiyorlar, kulüpler ödüyor. Bu zor dönemde onlarla da konuşup kuru sabitlemek gerekir. Ben bunu diğer takımlarımızdan da bekliyorum. Beşiktaş’ın, Fenerbahçe’nin ve Trabzonspor’un da UEFA’ya verdiği taahhütler var. Umarım bu yönde adımlar atılır.

"Galatasaray'ın Şampiyonlar Ligi'nde gruptan çıkması hayal değil"

30 Ağustos’ta çekeceğimiz kura şansı ile her şey başlıyor. Galatasaray evinde her rakibi yenecek güce sahip. Bunu defalarca gerçekleştirdi. Fatih Terim liderliğinde çok fazla kez bunu gerçekleştirdi. Örnekleri Galatasaray tarihinde istemediğimiz kadar var. Galatasaray evinde oynayacağı 3 maçta galibiyetin en büyük adayı olacaktır. Deplasmanda alınacak 1 puan ile gruptan çıkmak hayal değil.  Fatih Hoca’nın tecrübesini düşünün, oturmuş bir takım ve stadın atmosferini de düşününce oradan çıkmak kolay değil.

VAR sistemi faydalı mı?

VAR’ın yeterince uygulanamadığı ve fonksiyonel olamadığını görüyorum. Tabii ki daha uyum sürecinin olduğu bir dönemdeyiz. Ligimizde ilk defa uygulanıyor. %100 başarı beklememek gerekiyor. Tüm dünyada uygulanıyor ama eksikler var. Olumlu ya da olumsuz yanları var. Yorum yapmak için erken.

Senin için hazırladığımız haberler