Mevduat garantisi nedir? Garantili mevduat hesabı nedir?

21.12.2021 - 19:03 | Son Güncellenme: 21.12.2021 - 19:08

Vatandaşlar son zamanlar mevduat garantisini merak etmeye başladı. Garantili mevduat hesabı nedir, mevduat nedir gibi aramalar yapıyorlar. İşte detaylar...

Mevduat garantisi nedir? Garantili mevduat hesabı nedir?

AJANSSPOR PLUS

Son günlerde merak edilen konular arasında garantili mevduat hesabı olmaya başladı. Vatandaşlar sosyal medya arama motorlarında mevduat hesaplarını araştırmaya başladılar. Garantili mevduat hesabı nedir ve mevduat hesabı nedir gibi arayışları sürdürmeye başladılar. Dövüz garantili mevduat hesabı ne oluyor gibi aramalar da sürüyor. İşte mevduat hesapları hakkında tüm detaylar... İçeriğimize devam ederek tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.

Mevduat nedir?

Süreli ya da süresiz, karşılıklı ya da karşılıksız bir şekilde bankaya yatırılmış olan dövize, para ya da madenlere mevduat denir. Mevduat hesapları ise bu döviz, para ya da madenleri bir şahıs ya da kurum ismine bankanın bünyesinde kayıt altına alınması için açılmaktadır.

Mevduat hesabı nedir?

Mevduat hesabı, mevduat bankalarında açılmış olan hesaplar için kullanılan bir ifadedir. Katılım bankalarında açılmış olan bu tür hesaplara ise ‘özel cari hesap’ denilmektedir. Mevduat hesapları, vadesiz ve vadeli mevduat hesabı olarak ikiye ayrılmaktadır. Katılım bankalarında açılmış olan vadesiz mevduat hesapları özel cari hesap adıyla, vadeli hesaplar ise katılma hesabı olarak anılmaktadır.

Garantili mevduat hesabı nedir ve dövizli mevduat hesabı nedir?

İlk kez 1967 yılında açılmış olan döviz garantili mevduat hesabı, dışarıdan döviz girişini teşvik etmek amacıyla, o yıllarda yurt dışına çalışmaya gitmiş olan bireylerin artması nedeniyle açılmıştır. Döviz garantili mevduat hesabı sahiplerine dövizli işlem hakkı tanındı ve TCMB bu hesaplara, hazine adına kur garantisi verdi. Yani kur farkları bütçeden karşılanmış oldu. Fakat DÇM’lerin anapara ve kur farkı ödemeleri, verilmiş olan garanti nedeniyle hazine için büyük bir yük oluşturmuş oldu.

İlk başta 3,5 milyar dolarlık bir döviz girişi sağlanmış olsa da para arzında artış ve enflasyonda yükseliş meydana geldi ve bu da sınırlamalar getirilmesine sebep oldu. 1977 yılında, ilk aylardan sonra hesap açılması durumunda bir azalma meydana geldi. Bu da TCMB ve bankaların ilk açılan hesaplar için garanti sürelerinin gelmesi nedeniyle ödemelerde zorlanmasına neden olmuştur. Bu nedenle bu sisteme 1978 yılında son verilmiştir. 1981 yılından sonra ise bu ödemeleri devlet üstlenmiştir.

Mevduat hesabı nasıl açılır?

Belirli bir zaman içerisinde yatırılan paranın faiz getirisi sağladığı mevduat hesabına vadeli hesap denmektedir. Vadeli hesap içerisinde yatırılmış olan anapara, aylık veya yıllık bazda faiz getirisi sunmaktadır. Bu durum 1 ay, 3 ay, 6 ay ya da 1 yıl gibi vadeler üzerinden yapılabilmektedir.

Birikimli Mevduat Hesabı ne demek?


Hayalleriniz için birikim yapacağınız ilk günden, birikimleriniz ile hayallerinizi gerçekleştireceğiniz güne kadar Yanındaki Güç olmak dileğiyle. Birikimli Mevduat Hesabı asgari 3 yıl, azami 10 yıl vade ile açılan, aylık veya 3 aylık sürelerde hesaba düzenli para yatırmaya imkan veren bir vadeli mevduat hesabıdır.

Kredili Mevduat Hesabı ne demek?


Kredili Mevduat Hesabı, hesabınızda para olmasa dahi limit tutarınız dahilinde nakit para çekebileceğiniz hesaptır. Kredili Mevduat Hesabınız ile otomatik ve düzenli ödeme talimatı verdiğiniz fatura, kredi geri ödemeleri ve diğer ödemelerinizi gecikmeye düşmeden yapabilirsiniz.

Senin için hazırladığımız haberler