MHK Başkan Vekili Tolga Özkalfa’nın istifasının perde arkasında yatan nedenler!

Özgür Koç
01.03.2024 - 13:57 | Son Güncellenme: 01.03.2024 - 14:02

Ajansspor yazarı Hüseyin Özkök, TFF, Video yardımcı hakem (VAR) uygulamasından sorumlu MHK Başkanvekili Tolga Özkalfa'nın istifasını masaya yatırdı! İşte istifanın ardında yatan nedenler...

MHK Başkan Vekili Tolga Özkalfa’nın istifasının perde arkasında yatan nedenler!

Hüseyin ÖZKÖK - AJANSSPOR

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkan Vekili ve VAR Sorumlusu Tolga Özkalfa, Süper Lig’de geçen hafta oynanan karşılaşmaların ardından MHK’den istifa etti.

Özkalfa‘nın beklenmeyen istifasının altında, uzun süreden beri özellikle VAR konusunda yoğunlaşan eleştirilerin yanı sıra geçen hafta sonu oynanan 3 karşılaşmadaki VAR müdahaleleri ya da VAR'ın devreye girmemesi ile birlikte bir kulüp başkanının yaptığı sert açıklama yatıyor. 

Bardağı taşıran olaylar

- Fenerbahçe-Kasımpaşa ve Galatasaray-Antalyaspor müsabakalarında hakem yorumcuları tarafından hatalı olarak nitelenen VAR müdahaleleri, 

- 1. Lig’de oynanan Çorumspor-Bodrumspor karşılamasında Bodrum lehine penaltı beklenen iki pozisyonda VAR’ın devreye girmemesi ,

- Bodrumspor’un sahibi Ali Şafak Öztürk’ün maçın ardından “yaptığımız yatırımı gözden geçireceğiz” şeklindeki sert açıklamaları; adeta bardağı taşıran son damlalar oldu.

 

Koç ve Doğan hedef tahtasına koymuştu

Diğer yandan Tolga Özkalfa geçtiğimiz aylarda Fenerbahçe Başkanı Ali Koç ile Trabzonspor Başkanı Ertuğrul Doğan tarafından da hedef tahtasına oturtulmuştu. 

Bazı eğitimlere katılamaması eleştiri konusu oldu

Ayrıca İzmirli bir diş hekimi olan Özkalfa’nın İngiltere’de bir klinik açması sonrasında işlerinin iyice yoğunlaşmasıyla bazı eğitimlere katılmaması eleştiri konusu olmuştu.

Zor duruma düştü

Yukarıda bahsettiğim karşılamaların yanında, VAR’da görev yapan hakemlerin hem Süper Lig hem de 1.Lig’de sıklıkla hata yapması; eğitimci Hugh Dallas’ın ‘kolay penaltı vermeyin’ uyarılarına karşı yapılan gereksiz müdaheleler; VAR konuşmalarının yayınlanmasıyla ortaya çıkan, monitöre izlemeye gelen hakemi yönlendirici konuşmalar, VAR sorumlusu Tolga Özkalfa’yı iyice güç duruma soktu.

Özkalfa bırakmanın tam zamanı dedi, TFF'nin işine geldi

İşte bu bağlamda düşünceme göre Özkalfa yoğun işlerine de gerekli zamanı ayırmak adına olsa gerek, stres dolu bu görevi bırakmanın tam zamanı olduğunu düşünerek istifa kararı aldı ve görevinden ayrıldı. TFF yönetiminin ise eleştirilerin doruk noktasına çıktığı bu dönemde sorumlu kişinin istifasının yani bir “kurban” verilmesinin iyi olacağını düşünerek Özkalfa ile yolları itirazsız ayırdığı kanaatindeyim.

Cem Satman'ın tecrübesiz

Ancak, Tolga Özkalfa'nın yerine, MHK'de VAR sorumlusu olarak göreve getirilen eski yardımcı hakem Cem Satman’ın VAR konusundaki tecrübesizliği yeni tartışmaları da beraberinde getirecektir.

Senin için hazırladığımız haberler