Aynur Aysun Akar kimdir, kaç yaşında, nereli? Hakemlik geçmişi nasıl?

Akın Ungan
08.07.2022 - 10:07 | Son Güncellenme: 08.07.2022 - 10:15

Sabri Çelik başkanlığındaki MHK'da Lale Orta'dan sonra ilk defa bir kadın üye görev yapacak. Aynur Aysun Akar kimdir? Hakemlik geçmişi nasıl? Detaylar haberimizde...

 Aynur Aysun Akar kimdir, kaç yaşında, nereli? Hakemlik geçmişi nasıl?

AJANSSPOR HABER

Mehmet Büyükekşi yönetimindeki Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), yönetimde 2 kadın üyeye yer vermesinden sonra MHK'da da bir ilke imza atıldı. Aynur Aysun Akar MHK'da görev yapacak.

Aynur Aysan Akar kimdir?

TFF Başkanı Büyükekşi gibi Gaziantepli olan Aynur Aysan Akar, 1981 yılında doğdu. Akyol İlköğretim okulu ve Atatürk Lisesi’ni biteran Aynur Aysun Akar, beden eğitimi öğretmeninin yönlendirmesi ile spora başladı.

Gaziantep'in ilk kadın hakemi oldu

Aynur Aysun Akar, 1997 yılında spor olarak futbolu seçti.  Kadın futbolunun Türkiye'de bulunmadığı dönemde tepkileri göğüslemek zorunda kaldı. Gelen tepkilere rağmen futbola ilgisi devam eden Aynur Aysun Akar hakemliğe yöneldi. Gaziantep'in ilk kadın hakemi oldu.

Ailesi başta sıcak bakmadı sonra destek oldu

Ailede ilk başlarda Aynur Aysun Akar'ın futbol ilgisine çok sıcak bakmadı. Akar, yerel basından Telgraf'a verdiği  söyleşide bu günleri şöyle anlattı: "Bana yakan top oyna gibi yarı ciddi yarı şaka söylemleri oldu. Sonra benim ciddi olduğumu gördüklerinde illaki bir şeyle uğraşmak istiyorsan voleybol olsun dediler. Ama zamanla onlarda bir şeyleri başarmaya başladığını görünce hep destek oldular."

İlk maçında dizleri titredi

Aynur Aysun Akar, ilk yönettiği maçı unutamadığını belirterek şunları söylüyor: "Sahaya çıktığımda herkesin önünde dizlerimin titrediğini hatırlıyorum. Hem ilk olması nedeniyle  hatalı yönetme korku ve endişesi hemde toplumun huzuruna gerçek bir maçta çıkmış olmanın kaygısı beni endişelendirmişti.  Bir de kadın olmanın verdiği bir ayrı durum vardı. Tüm gözler üzerimdeydi. O ilk çıktığım maçı hala unutamadım ve aklıma geldikçe o anki heyecanı hala yaşarım."

Üniversiteden mezun oldu

Aynur Aysun Akar, bir yandan hakemlikle basamakları çıkarken bir yandan eğitimine devam etti. Gaziantep Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bölümü’nden mezun oldu. Amatör ve profesyonel liglerde birçok maç yönetti.

Gaziantep tarihine girdi

Hakemlikte başarısı ile basamakları teker teker çıktı. FIFA hakemi olarak uluslararası arenada da maç yönetti. Akar en büyük hayalini şöyle açıklamıştı: "Dünya Kupası’nda maç yönetmek."

İlgini Çekebilir
TFF açıkladı: MHK'de yeni dönem
Habere Git

6 şubat 2022'de Gaziantep'te bir ilki gerçekleştirerek İl Hakem Kurulu başkanı oldu. Aynur Aysun Akar, Sabri Çelik yönetimindeki MHK'ya da girmeyi başardı.

Senin için hazırladığımız haberler