MHK'dan hakemlere: "Ya VAR'a geçin ya 1. Lig'e gidersiniz"

Eren Tuncay
13.07.2021 - 11:05 | Son Güncellenme: 13.07.2021 - 11:28

Merkez Hakem Kurulu (MHK), dün yapılan resmi açıklamada düdük çalacak olan hakem sayısını düşürdü ve 6 hakemi de "VAR hakemi" kadrosuna aldı.

MHK'dan hakemlere: "Ya VAR'a geçin ya 1. Lig'e gidersiniz"

Merkez Hakem Kurulu, Süper Lig’de hakem sayısını 47’den 25’e indirirken aralarında Serkan Tokat ve Mustafa Öğretmenoğlu’nun da yer aldığı 6 hakem, VAR hakemliğine geçirildi. Talimat değişikliğinden yararlanan Fırat Aydınus, Süper Lig kadrosunda gösterildi.

Skorer'in haberine göre Türkiye Futbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu, hakem klasmanlarında önemli değişikliklere imza attı. MHK, 2021-22 sezonunda uygulanmak üzere klasmanları “Süper Lig”, “A-B-C” olarak bölerken, Video Asistan Hakemliği kadrosuna yeni isimler aldı. Gözlemci klasmanları da aynı şekilde yeniden belirlendi.

Hakem sayısı düştü, VAR listesine gönderildiler

Süper Lig hakem sayısı 47’den 25’e indirilirken, daha önce bu kadroda bulunan Serkan Tokat, Mustafa Öğretmenoğlu, Emre Malok, Hasan Ceylan, Koray Gençerler ve Erkan Engin, “VAR” hakemliğine geçirildi. MHK, TFF yönetim kurulunun onayından çıkan talimat değişikliğinden önce, adı geçen 6 hakeme VAR kadrosuna geçmesini teklif etti. Milliyet gazetesinin haberine göre MHK tarafından Süper Lig’de düşünülmeyen bu isimler öneriyi kabul etmek durumunda kaldı. Söz konusu hakemler gelecek sezon VAR hakemi olarak görev yapacak. Böylece Özgüç Türkalp ile birlikte 7 VAR hakemi olacak. Süper Lig’deki hakemler, daha önce olduğu gibi VAR-AVAR olarak atanmaya devam edecek.

Klasman düştüler

Yeni talimatla birlikte Süper Lig yardımcı hakemliği kadrosunda bulunan bazı isimler de A klasmanına indirildi. Böylece daha önce 94 olan Süper Lig yardımcı hakem sayısı 50’ye düştü. MHK yeni sezonda gözlemcileri de dört kategoriye ayırdı. Söz konusu düzenlemelerin TFF yönetim kurulundan gelen talep üzerine yapıldığı öğrenilirken, en önemli gerekçenin hakem ve gözlemci masraflarının azaltılması olduğu ileri sürüldü. A klasmanı hakem ve yardımcı hakemleri içinde VAR sertifikası almış olanlar hem kendi kategorilerinde hem Süper Lig’de VAR-AVAR olarak görev yapabilecekler.

‘VAR’a geçmezseniz 1. Lig’e gidersiniz’

MHK’nın yeni sezonda VAR kadrosuna aldığı 6 Süper Lig hakemine, “Video Asistan Hakemliğine geçmezseniz 1. Lig’de maç yönetirsiniz” dediği vurgulandı. Bu yaklaşımdan sonra ciddi bir gelir kaybına uğramayı göze alamayan isimlerin teklifi istemeden de olsa kabul ettiği aktarıldı. Geçen sezon 15 maç barajını aşamayan ve profesyonel sözleşme hakkını kaybeden söz konusu hakemlerin, faal hakemlik yaşamı da sona ermiş oldu. VAR hakemleri 49 yaşına kadar görev yapabilecekler. Kokart taşıyan hakemlerin yaş sınırı ise FIFA tarafından belirlenecek.

İşte yeni kadrolar

  • Süper Lig Hakemleri: Zorbay Küçük, Ali Palabıyık, Erkan Özdamar, Yaşar Kemal Uğurlu, Burak Şeker, Sarper Barış Saka, Bahattin Şimşek, Arda Kardeşler, Ali Şansalan, Ümit Öztürk, Özgür Yankaya, Suat Arslanboğa, Cüneyt Çakır, Fırat Aydınus, Hüseyin Göçek, Mert Güzence, Mete Kalkavan, Tugay Kaan Numanoğlu, Volkan Bayarslan, Alper Ulusoy, Halil Umut Meler, Halis Özkahya, Abdülkadir Bitigen, Atilla Karaoğlan, Yasin Kol.
  • Video Asistan Hakemleri: Özgüç Türkalp, Serkan Tokat, Mustafa Öğretmenoğlu, Emre Malok, Hasan Ceylan, Koray Gençerler, Erkan Engin
Senin için hazırladığımız haberler