MHK Yabancı Danışmanı Hugh Dallas'tan Yabancı Hakeme Karşı Çıktı

İsa Kethüda
10.11.2022 - 16:20 | Son Güncellenme: 10.11.2022 - 18:09

MHK Danışmanı ve aynı zamanda UEFA Hakem Komitesi Başkanvekili İskoç Hugh Dallas, yabancı hakem getirilmesine karşı çıkarak, "Yarar sağlamaz" dedi...

MHK Yabancı Danışmanı Hugh Dallas'tan Yabancı Hakeme Karşı Çıktı

AJANSSPOR-HABER

Türkiye'de gündemden düşmeyen yabancı hakem tartışmasına dair Merkez Hakem Kurulu (MHK) Danışmanı ve UEFA Hakem Komitesi Başkanvekili İskoç Hugh Dallas da katıldı. MHK'nın yabancı danışmanı, Süper Lig'e yabancı hakem getirilmesine karşı çıktı. İşte detaylar...

"Hakem atama sistemi iyi çalışır durumda"

TRT Spor'a konuşan Dallas, "Ben şahsi olarak buradaki hakem atamalarında müdahil değilim. Onlar hakem komitesi tarafından geçrekleştirilir. Böyle olması daha kolay. Her hakemin bir puanlama sistemi mevcut ve bu puanlama sistemi çeşitli parametreleri dikkate alır. Kaç kez müsabakaya çıkmış gibi farklı ilkeler dikkate alınıyor ve ona göre bir puanlama gerçekleşiyor. Başka 1-2 ülkede de benzer bir sistem var. Bildiğim kadarıyla hakem atama sistemi iyi çalışır durumda" dedi.

"Cüneyt Çakır dünyanın en iyi hakemlerinden birisi"

Cüneyt Çakır'ın vedası hakkında değerlendirmelerde bulunan Dallas, "Hangi bir ülkede Cüneyt Çakır gibi tecrübeli bir hakemi kaybetmek ve dünyada en iyi hakemlerden birisini kaybetmek, en üst seviyedeki liglerin takımlarıyla maça çıkmak, Şampiyonlar Ligi finali, Avrupa Ligi finali, Avrupa Kupaları ve Dünya Kupası gibi tecrübeler bulunmaktadır. Bu geniş tecrübe yelpazesini kaybetmek önemli handikap. Bir sonraki Cüneyt Çakır neslini bulmaya çalışırız" şeklinde konuştu. 

İlgini Çekebilir
Arda Güler zirvesi! Ali Koç masada
Habere Git

"Hakemler mükemmel değil, hakemler hiçbir yerde mükemmel değil"

VAR sisteminin iyi çalıştığını söyleyen Dallas, "Hakemleri puanlamak, 10 üzerinden benim işim olduğunu düşünmüyorum ifade ettiğim gibi. Ben son derece etkilendim hakemlerden. Hakemler mükemmel değil, hakemler hiçbir yerde mükemmel değil. Hiçbir zaman. Bu futbol, son derece hareketli, hızlı ve bazen duraksamalar oluyor ve hakemlerin çoğunun gerçekten güzel iş çıkarıyorlar. Bir çelişki olduğunda VAR sistemine danışılıyor. Onun da iyi işlediğini söyleyebilirim. Avrupa'daki futbola baktığımda şunu görüyorum: VAR sisteminde Türkiye'de bir kalite görüyorum. sadece mükemmel diyemem. O bizim işimiz. Her maç sonunda oturup maçı analiz etmek, o bizim işimiz. Buraya müdahale etmelimiyiz, belki hayır, belki evet. Bazen de tam tersi olur. Dolayısıyla bizim işimiz bir değerlendirme gerçekleştirmek. Şu anda memnunuz yaptığımız işten fakat daha iyisini yapabiliriz.

"Türkiye'deki VAR sistemi son derece iyi eğitildi"

Dünyadaki VAR sistemlerini görmedim ama üst seviyedeki Avrupa liglerinde gördüm. Bence onlar ile rekabet edecek seviyede. Türkiye'deki VAR sistemi son derece iyi eğitildi. gördüğüm kadarıyla bir hakemin açık bir hata yaptığında maça müdahale etmesini isteriz ve ona göre değerlendirmek istriz. Biz eğitime devam etmeliyiz. Sadece hakemler değili oyuncuları, kulüpleri, taraftarları eğitmeye devam etmeliyiz. VAR sistemi her zaman devreye girmiyor. Bir kez devreye girebilir. Bazı ülkelerde VAR'ın devreye girmesi çok az olduğunu görüyoruz. Sık sık maç durmamalı yoksa maçı kaybederiz, maçın akışını kaybederiz ve oyun süreci son derece uzayacak bu da bizim istediğimiz bir şey değil. Şu andaki müdahale seviyesine baktığımızda, gol seviyesinde kalmak buna yaklaştığımızı söyleyebilirim" ifadelerini kullandı. 

"Yabancı hakem, Türkiye'deki hakemlerin gelişimine katkı sağlamaz"

Yabancı hakem gelmeli mi yoksa gelmemeli mi sorusuna da yanıt veren Dallas, "Yabancı hakem, Türkiye'deki hakemlerin gelişimine katkı sağlamaz. Bana İskoçya'da hakemlik yaparken şu soruldu: Bir İngiltere ile değişime gitmek ister misin. Manchester City, Manchester United gibi... Ve İngiliz bir hakem de İskoçya'ya gelip Rangers gibi takımlarının maçlarına çıakrdı. Ben hayır dedim. Türkiye'deki hakemler, Türkiye'deki derbi maçlarını yönetmek ister. O atmosferi, o motivasyonu elbette isterler. Çünkü yabancı bir hakem uçup geldiğinde buraya birden bire bu atmosferin içerisinde yer aldığında ki inanılmaz sıcak, tutkulu bir atmosfer belki hakem böyle bir atmosferde hakemlik yapmaya alışkın olmayabilir ve böyle bir durumda bazen bir hakem gelip belki istediği sonuca ulaşmayabilir.

"Türkiye'de yeterli kapasitede hakem var"

Türkiye'de yeterli kapasitede hakem var. Bunun için gerekli bilgiye, tecrübeye sahip olduğumuzu düşünüyorum. Yabancı hakem bir gün olur mu, bilmiyorum ama Türk hakemlerinin kapasitesi var. Fakat hakemlerin seviyesinin gözardı etmemeliyiz.

"Bu kadar hakem eleştirisine alışkın değilim"

Başkan ve teknik direktörlerin, bu kadar hakem eleştirisine alışkın değilim. Hakemlere bunun bir faydası yok. Aileleri, çocukları etkileniyor. Türkiye futbol aşığı bir ülke ama eleştirinin bir dengesi olmalı" dedi. 

Senin için hazırladığımız haberler