Milliler Ibra'sız İsveç'i ağırlıyor!

23.03.2016 - 10:34 | Son Güncellenme: 23.03.2016 - 10:34

Fransa'da 10 Haziran-10 Temmuz tarihlerinde düzenlenecek 2016 Avrupa Şampiyonası'nda mücadele edecek A Milli Futbol Takımı, hazırlık maçında yarın Antalya'da İsveç ile karşı karşıya gelecek.

Milli takıma ilk kez ev sahipliği yapacak Antalya Stadı'nda saat 20.45'te başlayacak müsabakayı Hollanda Futbol Federasyonundan Danny Makkelie yönetecek.

Karşılaşmada Makkelie'nin yardımcılıklarını Hessel Steegstra ve Patrick Langkamp yapacak. FIFA kokartlı Türk hakem Mete Kalkavan ise müsabakada dördüncü hakemlik görevini üstlenecek

2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'na (EURO 2016), elemelerin en iyi grup üçüncüsü olarak gitmeye hak kazanan ay-yıldızlı ekip, finallere hazırlık kapsamında oynadığı ilk iki hazırlık maçında Katar'ı deplasmanda 2-1 yendi, Yunanistan ile İstanbul'da golsüz berabere kaldı. 

Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim yönetimindeki milliler, maç öncesi son çalışmasını bu akşam Antalya'da yapacak.

Antalya'da 18 yıl sonra

Türkiye-İsveç hazırlık müsabakası, aynı zamanda A Milli Takım'ın geçtiğimiz aylarda tamamlanarak hizmete sunulan Antalya Stadı'nda oynayacağı ilk maç olacak.

Bu karşılaşma, Türk Milli Takımı'nın Antalya'da oynayacağı üçüncü maç olarak da kayıtlara geçecek. A Milli Takım, Antalya'da en son 21 Ocak 1998'de Arnavutluk ile özel maçta karşı karşıya gelmişti.

Temeli 23 Haziran 2013'te atılan 33 bin kişi kapasiteli stadyum,103 milyon lira maliyetle 28 ayda tamamlandı ve Spor Toto Süper Lig'de 26 Ekim 2015'teki Antalyaspor-Beşiktaş maçıyla açıldı.

Türk Milli Takımı, 26 Ekim 1923 tarihinde başlayan yürüyüşünde bugüne kadar çıktığı 532 maçtan 228'ini Türkiye sınırları içinde oynadı. Antalya kenti de 228 maçtan 2'sine ev sahipliği yaptı. Milliler, Antalya'da oynadığı 2 maçı da kaybetti.

Türkiye, Antalya'daki ilk maçını 31 Ekim 1984 tarihinde Antalya Atatürk Stadı'nda Finlandiya ile oynadı. Meksika'da düzenlenecek 1986 Dünya Kupası Elemeleri'ndeki ilk rakip Finlandiya oldu. O günün yetkilileri, Finlandiya'nın soğuk iklim ülkesi olmasını göz önünde tutarak maçı Antalya'nın sıcağında oynatmayı tercih etti. Teknik direktörlüğünü Candan Tarhan'ın yaptığı  ay-yıldızlılara karşı Finlandiya,10. dakikada Ari Hjelm ve 67. dakikada Mika Lipponen'in golleriyle 2-0 öne geçti, Türkiye 77. dakikada İlyas Tüfekçi'nin penaltısıyla farkı bire indirse de 2-1 yenilmekten kurtulamadı.

Milliler, Antalya'daki ikinci ve son maçını ise 21 Ocak 1998'de Arnavutluk ile oynadı.1998 Dünya Kupası'na katılamayan ay-yıldızlılar, Mustafa Denizli yönetiminde EURO 2000 Elemeleri'nin hazırlıklarına Arnavutluk'la oynadıkları maçla başladı ve rakibine 4-1 mağlup oldu. Türkiye'nin tek golünü Oktay Derelioğlu attı.

Biletler tükendi

Türkiye ile İsveç milli takımları arasında yarın oynanacak hazırlık maçının biletleri günler önce tükendi.

18 yıl aradan sonra Antalya'da maça çıkacak A Milli Futbol Takımı'na büyük ilgi gösteren sporseverler, biletleri tamamen bitirdi.

Türkiye 20, İsveç 34. sırada

Türk Milli Takımı, son açıklanan FIFA dünya sıralamasında 20. sırada yer aldı.

Teknik direktör Erik Hamren yönetiminde EURO 2016'ya hazırlanan İsveç ise 34. sırada bulunuyor.

Aday kadro 

Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim yönetimindeki A Milli Takım'ın aday kadrosunda şu futbolcular bulunuyor:

Volkan Babacan (Medipol Başakşehir), Harun Tekin, Serdar Aziz (Bursaspor), Muammer Zülfikar Yıldırım (Mersin İdmanyurdu), Gökhan Gönül, Şener Özbayraklı, Mehmet Topal, Caner Erkin, Volkan Şen, Alper Potuk, Ozan Tufan (Fenerbahçe), Hakan Kadir Balta, Selçuk İnan, Yasin Öztekin (Galatasaray), Ahmet Yılmaz Çalık (Gençlerbirliği), Çağlar Söyüncü (Altınordu), İsmail Köybaşı, Kerim Frei, Oğuzhan Özyakup, Olcay Şahan, Cenk Tosun (Beşiktaş), Arda Turan (Barcelona), Hakan Çalhanoğlu (Bayer 04 Leverkusen), Nuri Şahin (Borussia Dortmund), Yunus Mallı (Mainz 05), Onur Recep Kıvrak (Trabzonspor), Burak Yılmaz (Beijing Guoan).

Aday kadrodaki oyunculardan Onur Recep Kıvrak, Burak Yılmaz ve Serdar Aziz sakatlıkları nedeniyle yarınki maçta forma giyemeyecek.

Harun Tekin, Muammer Zülfikar Yıldırım ve Çağlar Söyüncü ise daha önce A milli formayı giymedi.  

İsveç'te tanıdık isimler

Türkiye'nin yarınki rakibi İsveç'te tanıdık isimler göze çarpıyor.

Teknik direktör Erik Hamren'in Türkiye maçı için aday kadroya çağırdığı futbolcular içinde Trabzonsporlu Erkan Zengin, Kasımpaşalı Andreas Isaksson, Gençlerbirliği'nden Johannes Hopf ile bir dönem Türkiye'de de oynayan Olympiakoslu Jimmy Durmaz da bulunuyor. 

İsveç'in dünyaca ünlü yıldızı Zlatan Ibrahimovic'in ise aday kadroya çağrılmasına rağmen, yorgun olduğu gerekçesiyle Türkiye'ye gelmeyeceği açıklandı. 

İsveç A Milli Takımı'nın, Türkiye ile oynayacağı hazırlık maçının aday kadrosunda şu oyuncular bulunuyor:

Kaleciler: Johannes Hopf (Gençlerbirliği), Andreas Isaksson (Kasımpaşa), Robin Olsen (Kopenhag) 

Defans oyuncuları: Ludwig Augustinsson (Kopenhag), Andreas Granqvist (Krasnodar), Erik Johansson (Kopenhag), Mikael Lustig (Celtic), Alexander Milosevic (Hannover 96), Victor Nilsson Lindelöf (Benfica), Martin Olsson (Norwich City), Emil Salomonsson (Göteborg) 

Orta saha oyuncuları: Jimmy Durmaz (Olympiakos), Albin Ekdal (Hamburg), Oscar Hiljemark (Palermo), Kim Kallström (Grasshopers), Sebastian Larsson (Sunderland), Oscar Lewicki (Malmö), Pontus Wernbloom (CSKA Moskova), Erkan Zengin (Trabzonspor) 

Hücum oyuncuları: Marcus Berg (Panathinaikos), Emil Forsberg (Red Bull Leipzig), John Guidetti (Celta Vigo), Emir Kujovic (Norrköping)

-10. randevu-

Türkiye'nin yarın İsveç'le yapacağı özel maçta, iki ülke A milli futbol takımları 10. kez karşı karşıya gelecek.

İki ülke milli takımları arasında 5'i resmi, 4'ü özel geride kalan 9 maçta Türkiye 3, İsveç 2 galibiyet alırken, 4 maçta da eşitlik bozulmadı.

İlk kez 1951 yılında karşı karşıya gelen taraflar geride kalan maçlarda birbirlerine onar gol attı.

Türkiye ile İsveç son kez 5 Mart 2014 tarihinde Ankara'da özel maçta karşılaştı ve 19 Mayıs Stadı'ndaki müsabakayı ay-yıldızlı ekip Mevlüt Erdinç ve Olcan Adın'ın golleriyle 2-1 kazandı.

Türkiye ile İsveç arasında yapılan son 6 maçtan 4'ü berabere biterken, taraflar birer kez galip gelebildi.

Maçlar

Türkiye ile İsveç A milli futbol takımları arasında geride kalan 9 maçta alınan sonuçlar şöyle:

 Tarih      Yer              Organizasyon Sonuç
10.06.1951 Stockholm Özel 1 - 3
14.11.1951 İstanbul Özel 1 - 0
29.03.1995 İstanbul Avrupa Şampiyonası Elemeleri 2 - 1
15.11.1995 Stockholm Avrupa Şampiyonası Elemeleri 2 - 2
15.06.2000 Eindhoven Avrupa Şampiyonası Finalleri 0 - 0
07.10.2000 Göteborg Dünya Kupası Elemeleri 1 - 1
05.09.2001 İstanbul Dünya Kupası Elemeleri 1 - 2
06.08.2008 İstanbul Özel 0 - 0
 05.03.2014 Ankara Özel  2 - 1 

Not: Maç sonuçlarında ilk takım olarak Türkiye alınmıştır.

Senin için hazırladığımız haberler