Modern kaleci

21.08.2018 - 22:14 | Son Güncellenme: 21.08.2018 - 19:14

Geleneksel olarak, çizgide durup gelen topları karşılayan kaleci tipi tedavülden kalkıyor. Artık cesur, ceza sahası dışında da oynayabilen kaleciler ön plana çıkıyor; çünkü futbol eskisinden çok daha hızlı oynanıyor.

Hızlı çıkan takıma, hızlı kontralar yapan takımlar oluştu. Hızlı hücum aksiyonları içerisinde savunmanın arkasına atılan toplara, zamanında çıkıp doğru müdahaleleri yapan kaleciler tercih ediliyor.

Fernando Muslera bu nedenle Galatasaray için büyük önem arz ediyor. Fabricio Ramirez tam da bu nedenle Beşiktaş için çok önemliydi. Her ikisi de 18 dışında, rakibin kovaladığı toplara mükemmel zamanlamayla müdahale edip, takımlarını pek çok gol pozisyonundan korudular. Bu yeni oyunu oynayacak kaleci son derece dakik ve kararlı olmalı; her an oyunun içerisinde kalmalı, ayaklarını çok iyi kullanarak topları doğru noktalara göndermeli. Bu nedenle Fabricio'nun ayrılığı Beşiktaş için kayıp olmuştur. Muslera'nın varlığı da Galatasaray için büyük şans...

Karius transfer edilirse, Beşiktaş bu ayarda bir kaleci daha kazanmış olacak. Geçen sezon Şampiyonlar Ligi finalinde yaptığı hatalar hâlâ eleştiri konusu olsa da ya da bu sezon kamp döneminde hazırlık maçları öncesinde, ısınırken elinden kaçırdığı toplar kameralara takılıp, eleştiri konusu yapılsa da Karius bahsettiğim tipte bir kaleci. Oyunu rakip sahaya yıkarak oynamayı seven Beşiktaş'ta geriye düşen toplar veya rakibin kontra çıkışları karşısında ceza sahası dışında güvenliği, rahatlıkla sağlayabilir.

Premier Lig'de takımların güçlü savunmalara sahip olmaları nedeniyle ceza sahası dışında etkin olan kaleci bulabilmek kolay değil; ama Mainz'de başarılı bir 4 yıllık staj dönemi geçiren Karius'u bunun dışında tutmak gerekir.

Örneğin Courtois tam bir çizgi kalecisi; açıları iyi kapatıp, gerektiğinde ikinci hamleyi yapıyor. Yan top başarısı ve reaksiyon gücü var; ancak bu kadar; daha fazlası değil. İyi savunmalar arkasında sadece bu özellikle bir kaleciye başarılı gösterebilir. Chelsea'de bu özelliğiyle eleştiri almadı. Belçika milli takımında Dünya Kupası'nın en iyi kalecisi seçildi.

Real Madrid gibi sürekli rakip alanda oynaya bir takımda ise durum farklı... Hakkını vermiyor olsalar da Keylor Navas'ın daha iyi kalecilik yapacağını düşünüyorum. Navas, rakip sahadan gelen sürpriz toplara zamanında çıkıp, kararlı müdahalelerde bulunduğu için Real Madrid'e Courtois'dan daha uygun bir kaleci.

Senin için hazırladığımız haberler