16 Yaşındaki Muğlalı Tenisçi Türkiye’yi Temsil Edecek

İsa Kethüda
26.12.2022 - 13:45 | Son Güncellenme: 26.12.2022 - 14:03

Fethiye Göcek Mahallesinde faaliyetini sürdüren tenis kulübünün 16 yaşındaki sporcusu Cem Christopher Küçükhüseyin, Davis Cup U16 da ülkemizi temsil edecek.

16 Yaşındaki Muğlalı Tenisçi Türkiye’yi Temsil Edecek

Kulüp sporcusu 16 yaşındaki Cem Christopher Küçükhüseyin kendi yaş kategorisinde Türkiye Tenis Milli takımına seçildi.

Adana’da yapılan Tenis Milli Takım seçme turnuvasında Göcek Tenis Kulübü oyucusu Cem Christopher Küçükhüseyin 16 yaş kategorisinde 3 oyuncunun seçildiği, Türkiye Tenis Milli Takımını girmeye hak kazandı. 

Cem Christopher Küçükhüseyin, 2023 Ocak ayında yapılacak olan Davis Cup U16'da da ülkemizi temsil edecek.

Tenis hakkında

Tenis nedir, tenis kelimesinin anlamı nedir diye baktığımızda sözcük kökeni Anglo-French (İngiliz-Fransız) olan “tenetz” sözcüğüne dayanır. Tenetz kelimesinin sözlük karşılığı ise “bekle ve yakala” olarak karşımıza çıkar.

Tenis, raket ve top ile oynanabilen bir spor türüdür. Tek kişi oynanabildiği gibi 2 ya da 4 kişi ile takım oluşturularak da oynanabilmektedir. Buradaki en temel amaç, topu raket aracılığıyla karşı tarafın yani rakibin sahasına atmaktır. 

İlk olarak Fransa’da el ile oynan bir oyuna dayanan tenis, 1800lü yıllarda İngiltere’de sistemleşmiş bir şekilde ortaya çıkmıştır. Bugün de dünyanın birçok ülkesinde oynanan bir spor haline gelen tenis sporunun özel günü de vardır. Her yıl mart ayının ilk pazartesi Dünya Tenis Günü olarak kutlanır. 

Tenis nasıl oynanır

Tenis nedir sorusunu cevapladıktan sonra artık tenis nasıl oynanır, kuralları nelerdir bakabiliriz. Son derece eğlenceli bir spor olabilen tenis hem kapalı alanda hem de açık alanda oynanabilen bir spordur. Genellikle en çok tercih edileni ise kortlarda, açık havada oynanan versiyonudur. 

Tenis belli başlı kurallar dahilinde oynanabilen bir spordur. Kurallara uygun olarak tenis oynamak, sadece oyun stratejisi geliştirmek açısından değil aynı zamanda tenisten yeterince keyif alınmasını da sağlar. Böylece tenis sporuna hâkim olmak da kolaylaşır.

Çoğunlukla 3 olmak üzere, 3 veya 5 set halinde oynanan tenis, servis atışı adı verilen ilk vuruş ile başlar. Oyuncular, tenis raketi ile servis atışı yaparak topu sahanın ortasındaki filenin üzerinden rakip takımın sahasına geçirmeyi amaçlar. 

Servis, sahanın orta çizgisinin sağındaki bölge hizalanarak sahanın dışından yapılan bir vuruştur. Servis yapan oyuncunun atışı çapraz bölgeye atması gerekir. Bu nedenle servisi karşılayacak kişi de çaprazda durmalıdır. 

Servis kullanan oyuncu topun fileye değmemesini sağlamalıdır. Eğer top fileye değerse sayı rakip takımın olur. Öyle ki fileye değen top karşı sahaya da geçemez ise “çift hata” denilen bir hata ortaya çıkar. Ayrıca, eğer top ikiden fazla sekerse sayıyı topa vuran taraf kazanır fakat top dışarıya düşerse sayıyı topu karşılayacak olan takım alır. 

Tenis terimleri

Her spor dalında olduğu gibi teniste de bazı özel terimler bulunmaktadır. Servis, forehand (sağ vuruş) ve backhand (el arkası vuruş) bu terimlerden en çok kullanılanlarıdır. Öyleyse temel olarak teniste kullanılan bazı terimler nedir bakalım.

Servis: Tenis maçını başlatan vuruşa denir. Oyuncu, arka çizginin gerisinde durarak çizgiye basmadan servis atar. Servis için topu karşı tarafa atan kolun yukarıya uzanarak atış pozisyonuna gelmesi gerekir.

Forehand: Tenisteki en temel terimlerden olan forehand sağ el ile oynayanların topa sağ taraflarından, sol el ile oynayanların ise sol taraflarından yaptıkları bir vuruş tekniğidir. 

Backhand: Bu terim oyuncunun raketi tuttuğu ele göre, elinin arkasıyla yaptığı vuruşa denir. forehand atışa göre biraz daha profesyonellik gerektirir.

Ace: Serviste direkt kazanılan sayı ace olarak adlandırılır. Diğer bir deyişle top rakibe değmeden sayı olursa ace olur.

Tie-Break: Berabere biten oyunlarda kazananın belirlenmesi için yapılan uzatmalara denir. Tiebreak esnasında puanlama 15, 30, 40 şeklinde değil; 1, 2, 3, … şeklinde ilerler. En az 7 puana ulaşan ve karşı taraf ile arasında en az 2 sayı bulunan kazanır.

Senin için hazırladığımız haberler