Murat Bardakçı'dan 1959 Öncesi Şampiyonluklar Uyarısı

18.07.2023 - 17:19 | Son Güncellenme: 18.07.2023 - 17:31

Ünlü tarihçi Murat Bardakçı, 1959 öncesi şampiyonluklar için TFF'nin kuracağını söylediği komisyona adaya Fenerbahçeli tarihçi olduğunu ama Galatasaraylı bilmediğini söyledi.

Murat Bardakçı'dan 1959 Öncesi Şampiyonluklar Uyarısı

AJANSSPOR-HABER

Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF), 1959 öncesi şampiyonluklar konusunda karar oluşturmak için komisyon kurma kararı almasıyla başlayan tartışma devam ediyor. Gelişmeden 59 öncesi şampiyonlukların da sayılmasını isteyen Fenerbahçe mutlu olurken, Galatasaray sert tepkiler gösteriyor. 

Ünlü tarihçi Murat Bardakçı topa girdi

Tartışmalar sürerken TFF'nin kuracağı komisyonda hangi futbol tarihçilerinin yer alacağı da merak konusu oldu. TFF, söz konusu komisyonda tüm tarafların görüşlerini savunacak isimlerden oluşturacak. Ünlü tarihçi Murak Bardakçı da bugün köşesinde bu konuya değindi. 

"Toz-duman içerisinde çekişme"

Murat Bardakçı, Habertürk'teki yazısında yaşanan gelişmeleri özetledikten sonra komisyon için Fenerbahçeli adayların hazır olduğunu ancak Galatasaray'dan kimlerin yer alacağının bilinmediğini söyledi. Bardakçı, "Türkiye’nin önde gelen iki büyük klübü arasında bir yanda işte böyle toz-duman içerisinde bir çekişme yaşanıyor, diğer yanda da Futbol Federasyonu’nun kurmaya karar verdiği komisyonda kimlerin yeralacağı meselesi var..." dedi. 

Komisyon üyelerinin özellikleri

Bardakçı, TFF'nin kuracağı komisyonda yer alacak isimlerin sahip olmaları gereken nitelikleri şöyle sıraladı: "Böyle bir komisyonda görev yapacak olanların Devlet Arşivleri’nde araştırmaya âşinâ olmaları, 1928 öncesi kayıtlar ile gazetelerden istifade edebilmek için eski harfleri gayet iyi bilmeleri ve konu üzerinde geniş tecrübeye sahip bulunmaları şarttır. Yâni, sıradan tarihçiler ile hukukçular işin içinden çıkamazlar ve acemilerin yetiştirilmesi de hayli zaman alır!" dedi. 

Akla ilk gelen tarihçi Vahdettin Engin

Bardakçı, 'Futbol tarihi' dendiğinde bu özellikleri taşıyan tarihçiler arasında kendisinin aklına gelen ilk ve hatta tek ismin Prof. Vahdettin Engin olduğunu söyledi. Bardakçı, "Alanına hâkim gayet ciddî bir tarihçidir, Sultan Abdülhamid döneminin Türkiye’deki önde gelen uzmanlarındandır, senelerini arşivde geçirmiştir, bütün çalışmalarını belgeye dayandırır ve futbol tarihimiz hakkında dünya kadar da yayın yapmıştır!" dedi. 

Galatasaray Lisesi'nin Fenerli müdürü

Bardakçı buna karşın Engin'in fanatik bir Fenerbahçeli olduğunu vurguladı: "Galatasaray Lisesi’ni bitirmesine, hattâ sonraki senelerde mezun olduğu okulun müdürlüğünü de yapmış olmasına rağmen Galatasaray’ı değil Fenerbahçe’yi tutar, bu fanatizmini çevresindeki herkes gayet iyi bilir ve dolayısı ile Vahdet Hoca taraftarı olduğu klübün, yani Fenerbahçe’nin 'komisyonun tarafsız tarihçiler ile hukukçulardan oluşması' şartına hiçbir şekilde uygun değildir!" 

Kenaroğlu ve Eymen de Fenerbahçeli

Bardakçı, Prof. Engin dışında iki önemli isim daha olduğunu ama onların da tuttuğu takım dolasıyla sorun yaratabileceğini söyledi: " 'Millî Mücadele Döneminde Türkiye’de Futbol' konulu doktora tezini hazırlamaya devam eden Barış Kenaroğlu, Kenaroğlu ile beraber Fenerbahçe Tarihi’ni yazan Barış Eymen ve Vahdet Hoca 1959 öncesinin şampiyonluklarını uzun zamandır zaten araştırıyorlar ama sadece Vahdet Hoca değil, iki öğrencisi de Fenerbahçeli!" 

Galatasaraylı tarihçi bulmak zor

TFF'nin kuracağı komisyon için bir diğer adayın da ünlü tarihçi Prof. Erhan Afyoncu olduğunu kaydeden Bardakçı, "Bu listeye senelerdir futbolun Türkiye’ye gelişi üzerinde çalışan Prof. Erhan Afyoncu’yu da ilâve edeyim diyeceğim ama o da Vahdet Hoca kadar Fener hastası! Yazının başlığında da söyledim; 1959 öncesi şampiyonlukları araştırabilecek tarihçiler hazır, fakat bunlar hep Fenerbahçeli ve mesele aynı bilgi seviyesinde olan ama mevcudiyetlerini bilmediğim Galatasaraylı tarihçileri bulabilmekte!" dedi. 

Son kararı TFF delegesi verecek

TFF tarafından geçen hafta cuma günü yapılan açıklamada 1959 yılı öncesi şampiyonlukların da genel şampiyonluk sayısına eklenmesini talep eden Fenerbahçe'ye ilk kez resmi cevap verdi. TFF, bu talep için bir komisyon kurulacağını ve oluşturulacak raporun da genel kurulda delegelerin oyuna sunulacağını duyurdu. 

Fenerbahçe'nin iddiası kabul edilirse üç büyüklerin toplam şampiyonluk sayıları şu şekilde oluşacak:

Fenerbahçe: 28 şampiyonluk

Galatasaray: 24 şampiyonluk

Beşiktaş: 21 şampiyonluk

Senin için hazırladığımız haberler