Mustafa Cengiz: "Fark da atarız..."

20.02.2020 - 17:18 | Son Güncellenme: 20.02.2020 - 14:21

Mustafa Cengiz: "Fark da atarız..."

Galatasaray Başkanı Mustafa Cengiz, Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi için düzenlenen basın toplantısında konuştu.

Futbol gündemini değerlendiren Cengiz, Ali Koç'a yanıt verdi ve derbiye ilişkin temennilerde bulundu.

Cengiz'in açıklamalarından Ajansspor'un derledikleri şöyle:

'Hakemi etkileme algısı hissettim'

2 saate yakın sürdü. Aralıklı izledim. Rakiplere duyduğum saygı sebebiyle bir daha izledik. 6-7 dakikalık bir video vardı. Rakip sitede bulamadım. Telifli bir video yararlandı. Woody Allen, “hızlı okuma dersi aldım. Savaş ve Barış’ı okudum” diyor. 2 saati dinlediğimde aklımda, ”Pazar günü derbi maçı var. Ne yapar ederim de hakemi etkileyebilirim. Mağdur durumda olduğumu gösterir, ortamı, hakemi, etkileyerek bu maçı alırım?’ şeklinde bir algı hissettim. Aldığım konu bu. Olay Moskova’da geçmiyor ama Pazar günü bir maçta geçiyor.

'Hakemlerden cesaret istiyorum'

Bir maçı kazanmak için TFF’yi, yönetim kurulu üyelerini zan altında bırakarak, ne elde edilmek isteniyor. Ben hakemi baskı altında bırakarak zafer elde etmek istemem. Böyle bir zaferi kimseye dilemem. Bir maçın hakemini etkilemek için saatlerce konuşmak çok yanlış. 1 maçı kazanabilirsiniz ama bütün bir geleceği yok edebilirsiniz. Daha önce yan hakemin başına dikişler atıldı. Maçı ertelemeyen hakem Türk hakemliğini kaç yıl geriye attı bilmiyorum. Ben bu maçı ertelersem cam çerçeve inerdi diyerek hakemlere korkaklığı tavsiye ettiler. Türk milleti korkak değildir. 1 maç için bu yok edilemez. Ben hakemlerden cesaret istiyorum.

Kulüpler Birliği açıklamasını 17 kulüp imzalamadı. Diğer kulüplerin de günahını aldılar. Bu metnin editörü, bugün hakemlerden şikayet eden arkadaşımız.

'Sahneyi genç hakemlere bırakalım'

Hakemler insandır. Bu söyleme katılıyorum. Ama bunu yazdıktan sonra hakemlere saldıramazsınız. Belli bazı isimler, bütün takımlara karşı hata yapmayı alışkanlık haline getirmiş ve yıpranmış. Tarafsız da olsa tartışılan hale gelen kişilerin sahneden çekilmesini istiyoruz. Riva’daki toplantıda da dile getirdim. Artık yıpranmış isimlerle devam etmeyelim. Sahneyi genç hakemlere bırakalım. Hata yapacaksa onlar yapsın. Gördüğünü çalsın. Adalet dağıtmasın. Eyyamcılık yapmasın. Onun da bir yaşamı, rızkı var. Collina bekliyoruz, hayal ediyoruz. Hayal mi hayal? Ama Türk hakemliğinin buna ulaşacağını düşünüyorum. Hakemlere cesaret tavsiye ediyorum. Takım tutuyor olabilirsin. Bizi rahatsız etmez. Ama adil olacaksın.

Çocuklarına nasıl adalet dağıtmaya çalışıyorsan takımlara da öyle yaklaşacaksın. Hepsi aynı. Rakibimiz de bizim bir değerli kardeşim.

'Kadıköy'e camiamı temsil etmeye gidiyorum'

Ben 2 yıldır Kadıköy’e gidiyorum. Karşılandığımı hatırlamıyorum. Turnikeden geçiyoruz. Taraftarların önünden geçiyoruz. Biz Fenerbahçe camiasına ve taraftarına laf etmedik. Etmem de. Herhangi bir kişi bize saldırıda bulunursa yanıt veririz. Biz öbür yanağımızı çevirmedik. Biz bir karşılanma beklemiyoruz. Kimseyi zor duruma düşürmek istemiyoruz. Daha önce yemek daveti yaptık, katılmadılar. Loca istediler loca verdik. 40 kişilik loca verdik, yine veririz. Onlar verir mi, vermez mi? Girmek istemiyorum. Bana loca vermeyebilir, karşılamayabilir. Asla da rahatsız olmam. Ben oraya camiamı temsil etmeye gidiyorum. Benim için karşılanmak önemli değil. Benim taraftarım orada nasıl karşılanıyor. Yüksek hoparlörden ses verirsen istersen altın tahtta karşıla. Rakibe saygı, kendine saygı dedik ve yayınladık. Gelen taraftarlara karşı bir hata yapmadık. Ne volümlü ses açtık, ne de tuvaletleri kapattık.

'Mohaç Muharebesi'ne gitmiyoruz'

Sağırlık riski yaşadı 500-600 taraftarımız. Gözlemci gelince hoparlör sesi kısılıyor. Gidince maksimum sese getiriliyor. Eğer böyle yapılmıyorsa mutluluk duyuyorum. İnsanlar pamuk alıp maça gidiyor. Biz yaparsak bizi uyarın. Anında müdahale ederiz. Lütfen taraftara iyi davranın. Mohaç Muharebesi’ne gitmiyoruz. Fark da yeriz, fark da atarız. Bu bir futbol maçı. Toplumsal bir olay. Gerginliğe yöneltmeyelim. Gülelim, takılalım. Biz, ayrım yapmıyoruz. Kimse düşmanımız değil ama sahada ölümüne rakibimiz. Ama ölme amaçlı değil. Benim için ölme benim için yaşa. 

Şampiyonlar Ligi’nde Avrupa’nın en batısındaki takımlarla maçlar yaptık. Biz de Avrupa’nın en doğusundaki ülkedeyiz. Yönetim yemek toplantısında sorular sordum. Siz batı demokrasisini temsil ediyorsunuz dedim. Çok hoşlarına gitti. Biz de en doğudayız. Ama coğrafyamızı seviyoruz. “Sizde kaç bayan üye var?” diye sorduk. Hepsi aynı sahneyi yaşadı, 0. Arada biri 'ben varım' dedi. Biz bununla gurur duyuyoruz. Bayanlara değer veriyoruz. Kadının varlığı sizi efendi olmaya iter. Anneniz, ablanız sizi susturur. İşte kadının varlığı çok önemli.

'Cuma günü biz 6, Fenerbahçe 3 maç oynamış'

Ali Bey, ‘Hep Cuma maçı oynadık’ diye şikayette bulunmuş. Ama biz 6, Fenerbahçe 3 maç oynamış. Double double mı yapıldı? Basket tabiriyle. 2 ile çarpınca 6 oluyor. Bilmiyorum hangi bilgiler başkana veriliyor. Böyle bir argüman yanlış. Bunun da nedeni Avrupa maçları mı? Sadece kendi ligimizi mi sayıyor? Avrupa maçlarını sayıyor mu?

20 yıl oldu. 14 yıl şampiyonluk görmedik. Ama bu mutlaka kırılacak. O gün Pazar günü mü? İnşallah Pazar günü olur. Hakem etkisi olmadan olsun.

 

'Diagne'ye verdiğimiz ücrete göre istediğimiz performası alamadık'

Diagne konusunda bir gerilimimiz oldu. Club Brugge ile sıkıntı yaşadık. Diagne’ye verdiğimiz ücret ve elde edemediğimiz performans var. Rize maçında gereği yaptı bana göre. Türkiye’de milyar TL barajını aşan kulübüz. Brugge Başkanı bizi iyi ağırladı. Diagne’yi düzenli olarak antrenmana aldılar. Aramızdaki mali sorunu da hallettik. Brugge kulübüne ilgileri için çok teşekkür ediyorum. Dostça ilişkinin sürmesini diliyorum.

'Madem teklif var, er meydanından kaçılmaz'

Raşomon etkilendiğim bir film. Duygu edinilen değerlerdir. 3 kitap okumakla olmuyor. 100 yaşına gelince de öğreniyorsunuz. Ben halen, hiçbir şey bilmediğimi söylüyorum. Kainatta zerrecik değiliz. Raşomon bir film adı. Japon yönetmen çekti. Orada cinayet ve tecavüz var. 4 tanık anlatıyor. Şoka giriyorsunuz. 4’ünün de anlattığı gibi değil. İnsanların izafi bakış açısını gösteriyor. Haydut diye bir versiyonu yapıldı. Ben medya mensuplarının Yurttaş Kane filmini izlemesini tavsiye ederim. Gazetenin nasıl çıkabileceği dersi veriyor. Medya için müthiş bir film.

İki televizyon kurumundan davet aldım. Ben katılırım dedim. Madem böyle bir teklif var. Er meydanından kaçılmaz. Zevkle gelirim. Ama karşı tarafa da saygı gerek. Diğer başkanlar uygun mu? Alternatif saatler vermek durumundasınız. Saati ve günü uygunsa olur. Diğer başkanlar adına konuşamam. Burada evet derim, diğer başkanlara ayıp olur. Orada mı olur, nerede olur bilemiyorum.

'4 kulüp bir araya geliyoruz'

4 kulüp bir araya geliyoruz. Sayın Valimiz telefon etti. Ben derhal kabul ettim. TFF Başkanı’nın da bir araya geleceği bir toplantı olacak. İşte size bir araya gelme. İlla ki televizyon gerekmiyor. Ben hemen evet dedim. İnşallah bir araya geliriz. Ben kaçmam. Televizyona çıkmak gibi bir endişem yok. Yüzüm eskiyor. Televizyona çıkmak istemiyorum (gülerek).

Branş açmak çok kolay. Genel Kurul yetkisi alarak yaparsınız. Ama onu sürdürmek gerek. Mali durumu dengelemek durumundayız. Sportif A.Ş’de yapılandırma sürecindeyiz. Kadın Futbolu gelir getirmese de açmak gibi planımız var. Galatasaray’a yakışır şekilde açmak gerek.

Hisse senedi epeydir konuşuluyor. Susma hakkı kullanmamız yanlış anlaşılıyor. Hisse senedi konusunda açıklama yapmadık. Biz Dursun Özbek ile bir sözleşme yaptık. Özbek, elindeki rehinli hisse senedini borsada satma hakkını kullanıyor. Biz de yüzde 2 dolayında hisse satışı gerçekleştirdik. Hisse senetleri de acayip yükseliyor. Aslında biz satmıyoruz. Banka kanalıyla, Dursun Bey tarafından satılıyor. Bizim verdiğimiz yüzde 2 dolayında.

Editör Kimdir?

Editör, kitap, gazete, dergi veya web sitelerinde yayınlanmak üzere bir içeriği planlar, gözden geçirir ve revize eder.

Editörün Görev Tanımı Neleri Kapsar?

Editörün görev tanımı çalıştığı iş grubuna göre farklılıklar göstermektedir. Bu meslek profesyonellerinin genel mesleki sorumlulukları şu başlıklar altında toplanabilir;

  • Kurgu fikirlerini gözden geçirmek ve en çok hangi materyallerin okuyuculara hitap edeceğine karar vermek,
  • Yayınlanmak üzere hangi metinleri düzenleyeceğine karar vermek için yazarlardan gelen içerikleri değerlendirmek,
  • Okuyucuların anlamasını kolaylaştırmak için yazarın üslubuna sadık kalarak metne tekrar şekil vermek,
  • Referans kaynakları kullanarak metinde geçen tarih ??ve istatistikleri doğrulamak,
  • Dijital medya yayın içeriğini yayın stili ve politikasına göre düzenlemek,
  • Dijital medya içeriklerini, kitap ve makalelerin taslaklarını gözden geçirmek, düzenlemek, metni geliştirmek için yorumlar sunmak ve başlıklar önermek,
  • Dijital mecralarda yer alacak metnin görselle uyumunu kontrol etmek,
  • Tasarımcı, fotoğrafçı, reklam temsilcisi, yazar, sanatçı vb. ile iletişim kurmak ve işbirliği yapmak,
  • Yayınlanan içeriğin telif hakkı yasalarına uygun olduğundan emin olmak,
  • Etik kurallara uymak,
  • Son teslim tarihleri ve belirlenen bütçeye uygun olarak çalışmak.

Nasıl Editör Olunur?

Editör olmak için üniversitelerin Fen Edebiyat ve ilgili Sosyal Bilimler Fakültelerinden mezun olma şartı bulunmaktadır. Ancak meslekte başarılı olabilmek için eğitim zorunluluğunun yanı sıra kişisel tecrübe ve yetkinlik önemli rol oynamaktadır.

Editörün Nitelikleri Nelerdir?

  • Çeşitli konularda yaratıcı, meraklı ve bilgili olmak,
  • Tüm içerikte doğru dilbilgisi, noktalama işareti ve sözdizimi kullanıldığından emin olmayı sağlayacak güçlü dil becerisine sahip olmak,
  • Metnin hatasız olduğundan ve bir yayının stiliyle eşleştiğinden emin olabilmek için detay odaklı çalışmak,
  • Yazarla birlikte ya da bir ekibin parçası olarak çalışabilecek iletişim kabiliyetine sahip olmak.
Senin için hazırladığımız haberler