Mustafa Cengiz'den beIN Sports'ta açıklamalarda bulundu

13.06.2018 - 21:13 | Son Güncellenme: 14.06.2018 - 00:13

Mustafa Cengiz'den beIN Sports'ta açıklamalarda bulundu

Galatasaray Başkanı Mustafa Cengiz, beIN Sports'a özel açıklamalarda bulundu. Mustafa Cengiz'in açıklamalarından Ajansspor'un derledikleri şu şekilde:

Galatasaray için milat diyemeyeceğim ama çok önemli bir gün. Daha doğrusu UEFA tarihinde ilk defa bir yapılandırma anlaşması olayı bir takımla ikinci defa yapıyor üst üste. Göreve geldiğimiz anda o hafta hatta ikinci gün devir teslimin ertesi gün UEFA biz ile temas kurduğundan her hafta teyit ettik belgelerimizi. Karşılıklı görüştük.

Şükür ki, bize ilk Türkiye'deki yetkili ağızların ve ilk görüşmemiz UEFA'nın kibarca net olarak ifade ettiği 'men' cezasını engelledik demiyorum, olmaması için UEFA'yı ikna ettik. Sadece bizim çabamızla olmadı. Taraftarın dört ay süresinde neredeyse bir ayağa kalkış bir planın gelmesiyle oldu. Bu noktada UEFA'ya ilk gittiğimizde bize söylenen tokat gibi yüzümüze vurulan sözcükler.. Bu sözcük neydi. Daha önce bizim UEFA'ya taahhüt ettiğimiz miktar 3 yılda toplam 5 milyon euro ceza idi.

Oysa bizim net raporla UEFA'nın da Bağımsız Denetçi Kurulu'nun da raporu biz de sportif A.Ş'yiz kulüp olarak borsada. Net zarar 147 milyon euro idi. Yani biz 5 milyonu çıkarttığımızda 142 milyon euro zararla UEFA'nın karşısına çıktık. 28 kat taahhütümüzü aştık. 1.2.3-5 değil.

Ben de UEFA'nın yerinde olsam men cezası ile başlardım sözüme. Türkiye'deki yetkili ağızlarda kesinlikle men cezası alacak dediler. Biz asla moralimizi bozmadık. Biz inanıyorduk, Galatasaray camiasına inanıyorduk. Bu 4 ay içinde her hafta görüştük ve bu 4 ay içinde UEFA bizim hamlelerimizi, verdiğimiz sözleri tutttuğunu net olarak gördü. Bunu edebiyatla, hamasetle görmedik.

Bunu her hafta Bağımsız Denetçi firmasının denetlemesi ile gördü. Artışları gördü. Yellow Firadey'i gördü. 42 bin seyirci ortalamasını gördü. Bize verilen ceza için; bazı yorumlar görüyorum, duyuyorum ben yoldayım şu anda büyük ceza yedik gibi. 15 milyon euro ceza değil arkadaşlar. UEFA futbolun gelişmesinde yana. Masamızda şu anda görünen en sorunlu kulüp sizsiniz. Mali açıdan en sorunlu kulüp sizsiniz. Galatasaray çok büyük bir kulüp, çok büyük bir camia ama şu anda en sorunlu diye başladılar. Fakat biz eğrileri doğru yere getirdik. Kim getirdi şahsen biz taraftarla birlikte getirdik bunu.

Biz sadece doğru anlattık doğru ifade ettik ve doğru yönettiğimize inanıyorum ki, bu sonucu elde ettik. Bu sonuç bizi rehavete sürüklemesin ona da söyleyeyim. Bu büyük zafer, hayır. Bu olması gereken bir şeydi. Türk futbolununda kendini mali açıdan disipline etmesi gerekirdi. Ben kimseyi suçlamıyorum, eski yönetimler vs.. Bugünlere kadar gelinmiş. Şimdi net söylüyorum bize verilen ceza; biz son hafta Şampiyonlar Ligi'ne katılacağımız Göztepe maçı ile net belli oldu değil mi? O anda bile biz devamlı görüşmelerimizi sayısız görüşmede bize bizim katılacağımızı bizim en az 35 milyon euro net gelir elde edeceğimizi biliyorduk.

Gruplarda 0 puan alsak bile. 35.2 hatta, 25'i de var. Biz gruplardan ortalama puan çıkar isek bunun 50 milyon eurosu neredeyse 60-65 milyon eurolara gideceğini UEFA bizden biliyordu.  Biz şu anda en kötü 35 milyon euroluk gelire hak kazandık. Bunun 15.25'i katılım payı, yayın hakkı geliri. En az söylüyorum.. Ne zaman bu 7 Eylül de başlıyor. 15.2'yi o zaman alacağız inşallah.

Mustafa Cengiz'den transfer açıklaması...

Bizim cezamızı arttırmadı. Her yıl  2 milyon euro ödeyeceğiz. Tek tek futbolcu yorumu yapamam. Biz futbolcuların karakterine önem veriyoruz. Gomis çok karakterli bir oyuncu. Gomis'in söylemleri bizi mutlu ediyor. Ndiaye'yi para için göndermedik. Bazen yanlış yorumlar yapılıyor, buna üzülüyorum. Ndiaye konusunu bilmiyorum.

Trezeguet'in takımımızda olmasını isteriz. Mali dengeleri korumak lazım. Bu mali dengeler için de disiplin içerisinde mücadele etmeliyiz. Trezeguet'in serbest madde kalma maddesi 5 milyon euro. Biz Trezeguet'in kiralanmasını istedik. Galatasaray bu kadroyla şampiyon oldu. Bunu unutmamak lazım. Taraftarlara açık ve net bir şekilde söylüyorum. Scout ekibimiz çok faydalı.

Hedefimiz Şampiyonlar Ligi'nde en az çeyrek final. Avrupa'daki bütün takımlarımıza başarılar diliyorum.

Mustafa Cengiz cezanın detaylarını anlattı

Şimdi, burada verilen cezaya bakın. 35 milyon da 2 milyon euro. Yıllar bazında bakın.. 2'şer milyon Euro. Bunu lütfen çok iyi not etsinler. Her yıl için 2 milyon euro ceza kesti. En kötü durumda verdiği ceza yüzde 7 bile değil yüzde 6. Artı bir sınırlama getirdi. 21 oyuncu sınırlaması. Hemen açıklayayım. UEFA'ya katılınca 25 oyuncu normalde bildirilirdi. 17 adedi yabancı olabilir. 4 adedi yerli (15-21 yaş arası) 4 adet de alt yapıdan olması gerekli. Bir tanesi de sizin alt yapıdan olması gerek. Diğer 3 taneside çeşitli altyapılardan olması gerek. UEFA bunu 22-23 yaptı önümüzdeki 3 yıl için.

21 olduğundan biz sadece 5 oyuncuyu yerli statüsünde oynatacağız. Bu 5 oyuncunun 1 adedinin alt yapıdan çıkmış olması gerekecek Ozan gibi. 16 kaldı. Biz aslında bir futbolcu kaybetmiş olduk. Bize verilen ceza 1 futbolcu için 1 sene için. Yani bir futbolcu kaybetmiş olduk. Bunun içinde de biz ne kadar satarsak futbolculardan 4-5 tane mesela elde ettiğimiz bonservis geliri kadar onda sınırlama yok, futbolcuyu transfer edebiliriz. Bu 21 oyuncu içinde bildirdiğimiz dışında bir oyuncu transfer edersek yine 21  içinde kalmak kaydıyla bir futbolcuyu monte edebiliriz. Bizi zorlayacak bir kural değil.

Biz 4 yıllık yapılandırma anlaşmasını yaptık. Bu yapılandırma anlaşması içinde bu yılda dahil içinde bulunduğumuz sezon 18-19, 19-20,20-21 sezonu 4 yıllık. Bunda bize konulan sınırlamalar 50-20-10 ve 0. Yani biz bu yıl için 50 milyon euro zarar edebiliriz. önümüzdeki yıl maksimum 20 yıl. sonraki sene 10 milyon ve finalde biz mutlaka 0'a gelmek durumundayız. Eğer 20 ve 10'a uymazsak bize 3'er milyon euro daha zarar gelecek. Biz sadece 2'şer milyon ödeyeceğiz. Biz zaman aşımına uymaz isek 3'er milyon ödeyeceğiz. Biz şu an 2'şer milyon olarak taksitlendirmişiz durumdayız. UEFA en az 35 milyon euro gelir edeceğimizi bildiği halde bunu yaptı. UEFA'ya teşekkür ediyorum.

Nagatomo ile görüşüldü. Nagatomo'nun kulübü ile Abdürrahim Albayrak ile Şükür kardeşim gitti. Bizim verdiğimiz rakam Nagatomo için fedakarlıkların en üstünde. 32 yaşında ve çok değerli oyuncu. Biz de olmasını istiyoruz. İtalyanlarda hissetti bunu. Neredeyse bizim verdiğimizin iki katı fiyatına yaklaşık ile karşımız açıktılar. Biz verebileceğimiz azami fiyatı verdik ve bekliyoruz. Nagatomo da Galatasaray'da oynamak istediğini İtalyan kulübüne iletti.

Senin için hazırladığımız haberler