NBA'de 75. sezon başlıyor!

Eren Tuncay
19.10.2021 - 15:58 | Son Güncellenme: 19.10.2021 - 16:21

Son dakika basketbol haberleri... NBA'de yeni sezon başlıyor. 2021-2022 sezonu öncesi bilmeniz gerekenleri derledik. NBA'de yeni sezon öncesi bizi neler bekliyor?

NBA'de 75. sezon başlıyor!

Eren TUNCAY - AJANSSPOR

NBA'de 2021-2022 sezonu, yarın sabaha karşı başlayacak. Amerika Basketbol Birliği (BAA) adıyla 1 Kasım 1946'da başlayan NBA, bu sezon 75. yıl dönümünü kutlayacak. Bu sezona özel elmas şeklini alan ligin logosunda, Jerry West'in silüetinin yanında 75 sayısı da kullanılacak.

Normalleşmeye geçiş

2020 Mart'tan beri tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs sebebiyle 2019-2020 sezonu kısaltılırken, 2020-2021 sezonu da 72 maç üzerinden oynanmıştı. Ancak geçtiğimiz sezon yavaş yavaş karşılaşmalara seyirci alınmaları başlamıştı. Bu sezon ise eskiden olduğu gibi Ekim'de başlayıp Haziran'da bitecek ve 82 normal sezon maçı üzerinden oynanacak.

 

30 takımın mücadele ettiği normal sezon, 11 Nisan'da sona erecek. Play-off'lara katılacak son 4 takım, kendi konferanslarında 7, 8, 9 ve 10'uncu sırayı alanlar arasındaki play-in turnuvasıyla belirlenecek. Play-in maçları 13-16 Nisan tarihlerinde yapılacak. 16 takımın katılacağı play-off'lar 17 Nisan, 2022 NBA Finalleri ise 3 Haziran'da başlayacak.

NBA'de Türkler

Geçen sezon Beşiktaş forması giyen Alperen Şengün, 2021 draftında Oklahoma City Thunder tarafından 16. sırada seçildi. 19 yaşındaki milli pivot, draft haklarını alan Houston Rockets ile sözleşme imzaladı.

 

NCAA'de North Carolina State Wolfpack ve Georgetown Hoyas'ta oynayan Ömer Faruk Yurtseven, 2020'de katıldığı NBA draft'ında seçilmedi. Miami Heat, geçen sezonu NBA Gelişim Ligi takımlarından Oklahoma City Blue'da geçiren 23 yaşındaki pivotu, 2 yıllığına kadrosuna kattı.

 

Cleveland Cavaliers'ta oynayan 26 yaşındaki Cedi Osman ve Philadelphia 76ers forması giyen 24 yaşındaki Furkan Korkmaz da NBA'deki 5. yıllarına başlayacak.

 

Mart ayında Utah Jazz ile 2020-21 sezonu sonuna kadar geçerli sözleşme imzalayan Ersan İlyasova'nın geleceği ise şimdilik belirsiz. 13 yıllık NBA kariyerinde maç başına 10,1 sayı ve 5,6 ribaunt üreten 34 yaşındaki Ersan, serbest oyuncu olarak teklifleri bekleyecek.

Ne beklemeliyiz?

NBA'de yukarıda bahsettiğimiz gibi koronavirüs gölgesi altında geçmiş, oyuncuların normal rutinleri, her gün koronavirüs testi oldukları için bozulmuş ve sıkışık takvimde yapılan maçların sonucunda birçok takım birçok önemli oyuncusunu sakatlıklara kurban vermişti. Bu sebeple normal sezon içinde sıradanlaşan maçların sayısı çoğalmış ve can sıkmıştı. Buna bağlı olarak bu sezonun, en azından normal sezon kısmında daha fazla keyifli maç izlemeyi bekleyebiliriz.

Sezonun 'en'leri

Favori: Bu sezon en üst düzeyde mücadele edecek takımların sayısı arttı ama en üst kısma Kevin Durant, James Harden ve -belki- Kyrie Irving'li Brooklyn Nets, son şampiyon Milwaukee Bucks ve LeBron James - Anthony Davis ikilisinin yanına Russell Westbrook ve Carmelo Anthony gibi isimleri kadrosuna katarak yılın en çok konuşulan transferlerini yapan Los Angeles Lakers'ı bu kısımda söylemek gerekir.

 

Sürpriz: Hemen tepe üç takımın altında yer alan Denver Nuggets, Utah Jazz, Dallas Mavericks ve geçen sezonun finalisti Phoenix Suns'ı burada sayabiliriz. Ancak Denver Nuggets, tepe üçlünün yerini alabilecek en güçlü aday gibi duruyor.

MVP adayı: Sezon başlarında her zaman MVP adaylarının sayısı doğal olarak fazladır. Olağan şüpheli Giannis Antetokounmpo, geçen sezonun MVP'si Nikola Jokic'in yanı sıra Stephen Curry, Damian Lillard, Joel Embiid ve Luka Doncic ön plandaki isimler olacak. Benim kişisel adayım ise Luka Doncic.

 

Dikkat çeken çaylaklar: Geçtiğimiz NBA draftında tartışmasız olarak 1 numara seçilen Cade Cunningham'ın zayıf Detroit Pistons takımında yapacaklarını kuşkusuz bütün NBA camiası takip edecek. Öte yandan Houston Rockets tarafından seçilen Jalen Green, Cleveland Cavaliers tarafından seçilen Evan Mobley ve Orlando Magic tarafından seçilen Jalen Suggs, çaylak sınıfının en dikkat çekici oyuncuları olarak öne çıkıyorlar.

Kyrie Irving, NBA'de oynayabilecek mi?

NBA yönetimi, koronavirüs aşısı olmayı tercih etmeyen oyuncularla ilgili daha sıkı tedbirler aldı. Buna göre aşısız basketbolcular her gün test numunesi verecek, aşılı takım arkadaşları veya personel ile aynı odada yemek yiyemeyecek. Soyunma odalarındaki dolapları aşılı arkadaşlarının dolaplarından mümkün olduğunca uzakta olacak ve takım toplantılarında maskeli şekilde, diğer katılımcılardan yaklaşık 2 metre uzakta duracak.

 

Los Angeles, New York ve San Francisco'nun sağlık departmanları ise antrenman sahası ya da spor salonlarına girebilmek için en az bir doz aşı olma şartı getirdi. Uygulamadan bu bölgelerde faaliyet gösteren NBA takımları Brooklyn Nets, Golden State Warriors, Los Angeles Clippers, Los Angeles Lakers ve New York Knicks etkilendi. Nets yönetimi bu sebeple yıldız oyuncusu Kyrie Irving'i, aşı olana kadar takımdan uzaklaştırdı. 2016'da NBA şampiyonluğu yaşayan ve 7 kez All-Star seçilen Irving ise tutumunu değiştirmeyeceğini söyledi.

 

Takımdan uzaklaştırılsa da deplasman maçlarında oynamasının önünde bir engel bulunmadığı için 35 milyon dolarlık maaşının yarısını alabilecek 29 yaşındaki basketbolcunun ne yapacağı merakla bekleniyor.

Senin için hazırladığımız haberler