NBA'de sezonun geri kalanı için neler planlanıyor?

02.05.2020 - 13:49 | Son Güncellenme: 02.05.2020 - 14:00

NBA'de sezonun geri kalanı için neler planlanıyor?

Koronavirüs salgını, dünyadaki tüm spor endüstrisini durdururken, Mayıs ayına geldiğimiz şu zamanlarda, Avrupa'daki futbol ligleri ve Türkiye Süper Lig'i, geri dönüş ile ilgili bazı bilgilendirmelerde ve planlamalarda bulunmaya başladı. Ancak aynısını Amerikan sporları için söylemek çok güç. Neden mi? Bakalım.

EREN TUNCAY

Dünyadaki koronavirüs salgınından, resmi rakamlara göre açık ara en çok etkilenen ülke Amerika Birleşik Devletleri oldu. Bunun ülke çapında yarattığı sorunlar daha önce bu ülkenin belki de karşılaşmadığı düzeyde fazla olsa da, bizim odaklanacağımız nokta Amerikan sporları, aslında NBA olacak.

NBA'de son durumun ne olacağı hâlen merakla bekleniyor. Kalan sezon oynanacak mı, oynanırsa nasıl olacak? Gelecek sezonu bu durum nasıl etkileyecek? Bunun gibi bir yığın soru dizisiyle karşı karşıyayız. Cevapları ise sadece 'senaryolardan' ibaret.

NBA, en başından beri koronavirüsle mücadele konusunda en titiz davranmaya çalışan organizasyonlardan biri olmuştu. Rudy Gobert'in koronavirüs testinin pozitif çıkmasının hemen ardından ligi süresiz erteleyen organizasyon, daha sonrasında koronavirüse karşı birçok yardımda da bulunmuştu.

Son yılların en iyi sezonu?

Bu sezonu başa sararsak; açıkçası 2019-2020 sezonu, NBA'in belki de son 5-6 senedir en iyi sezonu olmaya adaydı. Geçtiğimiz yaz birçok yıldız oyuncu bulundukları takımdan başka takımlara giderken, güç dengeleri geçtiğimiz sezonlara oranla 'daha dengeli' bir şekilde dağılmaya başlamıştı. Her şeyden önemlisi, bu sezonun mutlak bir şampiyonluk favorisi yoktu. 

Bu durum NBA'in zamanla popülaritesini kaybeden normal sezon maçlarını bir nebze olsun daha önemli hâle getirmişti. Çünkü normal sezonun sonunda 16 takımın yer alacağı playofflar, özellikle de zorluğuyla bilinen Batı Konferansı için çok daha ulaşılabilir bir hâle gelmişti. Sezon tüm heyecanıyla devam ederken koronavirüsün adeta demir bir yumruk gibi inmesi herkesin planını bozdu. NBA markasının, 30 tane franchise'ın, oyuncuların, yöneticilerin...

Bu noktada ligin geri kalanın nasıl oynanacağı büyük önem arz ediyor. Normal sezonun bitmesine 17 maç kalmışken, playoff'un son sıralarında hatta sadece orta sıralarındaki rekabet her geçen gün artmıştı. Hem Batı Konferansı, hem Doğu Konferansı'nda takımlar son 17 maça girilirken birçok hesap peşindeydi.

NBA temkinli davranıyor

Salgının ilk gününde NBA ile ilgili bazı senaryolar ortaya atıldı. Belki normal sezonu direkt kapatıp playofflar'a geçmek veya normal sezonun geriye kalan 17 maçının 5-6 tanesinin oynayıp playoff'a geçmek. Ama ne olursa olsun bu sezonu bitirmek. Fakat bu açıdan henüz kesinleşmiş bir şey ortaya çıkmadı. NBA yönetimi her zaman sessizliği korudu çünkü yazının da başında belirttiğim gibi, bu salgından en çok ABD etkilendi ve NBA bu yüzden, diğer Avrupa futbol ligleri ve federasyonları gibi Mayıs ayında olunmasına rağmen rahat, net açıklamalar yapmaktan çekiniyor.

ABD büyük zor durumda, ancak her 'business' gibi spor endüstrisi de işinin peşinde. Hâli hazırda hem organizasyonlar, hem 30 NBA takımı milyon dolarlar kaybettiler ve kaybetmeye devam edecekler. Onlar, -herkes gibi- bir şekilde ligin devam etmesi derdindeler.

Hatta bunların üzerine NBA'in iptal olacağına dair iddialar, sosyal medyada kol gezerken, ligin belki de en sözü geçen, en kariyerli oyuncusu LeBron James sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşımla bu iddiaları sert bir şekilde eleştirmişti: "Yönetici ve oyuncu temsilcilerinin sezonun iptal edilmesini istediğine dair haberler gördüm. Bu kesinlikle doğru değil. Tanıdığım kimse, böyle söylemiyor. Güvenli olduğu anda sezonu bitirmek istiyoruz. Hazırım ve takımım da hazır. Kimse hiçbir şeyi iptal etmemeli."

NBA zaten bundan hemen önce, bu ayın ikinci haftasında antrenman tesislerini açarak, takımların tesislerde antrenman yapmalarına izin verme niyetinde olduğunu, bunun nasıl yapılacağına dair kuralları da beraberinde açıklamıştı. En fazla 4 kişi aynı anda antrenman yapabilecek, hijyen kurallarına dikkat edilecek, antrenman dışında maske-eldiven takma zorunluluğu olacak vs...

Peki neler olacak?

Şimdilerde ise NBA yönetim kurulu, ligi ne zaman, nasıl devam ettiririz ve bunu yaparken gelecek sezon neler olacak, bunları düşünüyor. NBA'in hedefinde aslında Temmuz'da ligi başlatıp Eylül ya da en geç Ekim'de ligi tamamlamak var. Bunu ilk başta önerilen tek şehirde, tek salonda mı yapacaklar, o zamana kadar ABD'nin genel durumu nasıl olur kestirmek güç.

Ama NBA'in planında seyircisiz olacak olan maçların izleme deneyimini arttırmak gibi bir plan var. ESPN'de çıkan bir habere göre seyircisiz oynanacak maçlar için daha yakından ve daha farklı açılardan maçı çekebilecek olan robotik kameraların kullanılabileceği belirtiliyor.

Tabii bu takvim kayması gelecek sezonun takvimini de ister istemez etkileyecek. NBA draft kuraları ertelenmişken, NBA draftları da devam edecek olan sezonun sonuna -muhtemelen Ekim- gideceği için, 2020-2021 sezonunun başlangıcı için Aralık ayı düşünülüyor.

Aralık ayında başlarsa sezon, sonu yine normal takvime göre maç sayısı düşürülerek mi tamamlanır yoksa başka bir formül mü düşünülür belli değil. Ama her şeyden önce basketbolseverler olarak odağımız belki de son yılların en iyisi olarak beklediğimiz sezonun oynanmaya devam etmesi ve tamamlanması. Üstüne gölge düşmüş olsa da...

Senin için hazırladığımız haberler