NBA'e Smacı Getiren Adam Dr. J. Julius Erwing Kimdir?

Akın Ungan
27.04.2022 - 21:18 | Son Güncellenme: 27.04.2022 - 21:39

Dr. J. Julius Erwing kimdir? Philadelphia 76ers efsanesinin Amerikan basketboluna smacı tanıttığı kabul edilir. Michael Jordan'ı veliahtı olarak tanıtmıştır.

NBA'e Smacı Getiren Adam Dr. J. Julius Erwing Kimdir?

Akın UNGAN - AJANSSPOR

Dr. J. yani Julius Erving, basketbol hâlâ yerde oynanan bir sporken, bu oyunun havada oynanmasıyla daha zevkli bir hâl alacağını kanıtlayan bir efsanedir. Modern basketbolun, smaçların, alley-oop'ların, posterlerin atası...

Acımasız posterler, havada asılı kalmalar ve rakiplerine hep bir adım yüksekten bakmak denilince akla gelen ilk isimlerden biri Dr. J. olur.

Rucker Park efsanesi

Julius Erving, zamanın hem sokak basketbolu süper yıldızları hem de NBA yıldızlarının uğrak yeri olan, Harlem'de özel bir yeri olan Rucker Park'ın en ilgi duyulan ismiydi. Julius Erving'in maçları ayrı bir heyecanla izleniyordu.

Erving, Rucker Park basketbolunu, profesyonel basketbola monte etmeyi başardı. Günümüz NBA'inde gördüğümüz, müthiş smaçlardan sonraki eğlenceli bench tepkileri, Julius Erving ve Rucker Park basketbolunun eseriydi.

Yıldızların korkulu rüyası

Posterlerine bakıldığında Dr. J'in, zamanın süper yıldızlarını soktuğu zor durumlar özetleniyor. 5 kez en iyi savunmacı seçilen Michael Cooper'ın üzerinden vurduğu ikonik smaç, en iyi çember savunucularından biri olarak gösterilen Portland'lı Bill Walton'ı adeta potaya gömmesi, en iyi blok yapan savunmacılardan Phoenix'li Larry Nance ile James Edwards'ı, ikisini birden posterlemesi...

ABA'de başladı

Erving kariyerinin ilk yıllarında, o zamanlarda yüksek temposu ve hızlı oyunu ile seyircinin ilgisini daha fazla çeken ABA liginde boy gösterdi. 21 yaşında, ABA takımlarından Virginia Squires ile kontrat imzalayan Dr. J, ilk sezonunda 27.3 sayı, 15.7 ribaund ve 3.9 asist ortalamaları yakaladı.

ABA başarılarının ardından NBA

ABA'de 2 şampiyonluk yaşayan Erving, 3 kez MVP ve 5 kez All-Star seçildi. 2 kez de sayı kralı oldu. ABA kapatılınca NBA takımlarından Philadelphia 76ers ile anlaşan Julius Erving, 11 sezon bu takımla NBA'de mücadele etti. 1 kez MVP oldu. 11 kez All-Star ve 5 kez NBA en iyi beşine seçildi. Dr. J, 1 kez de sayı kralı oldu.

Basketbol tarihinin en skorer 5 oyuncusundan

Basketbol hayatında (ABA+NBA) 30.026 sayı atarak profesyonel basketbol tarihinde en fazla sayı atan 5. oyuncudur. Dr. J, 1993 yılında NBA'in 50. Yıldönümü tüm zamanlar takımına seçilmiş ve yine aynı yıl Hall of Fame olmuştur.

Jordan'ı veliahtı yaptı

Julius Erving, kariyerinin son zamanlarında çeşitli sakatlıklar ile mücadele etti. Gittiği her deplasmanda bir de hastaneye uğrayan Dr. J, son olarak Chicago Bulls maçına katıldığında Michael Jordan'ı veliahtı olarak belirtti. NBA kariyerinde 3. sezonunu yaşayan Jordan, Erving karşısında 56 sayı atarak, maça damga vurdu.

Senin için hazırladığımız haberler