Ne yaptın Nuri Şahin... Yedek kulübesi değil televizyon odası!

Cüneyt Muharremoğlu
08.11.2022 - 15:27 | Son Güncellenme: 08.11.2022 - 15:38

Antalyaspor yedek kulübesine kurallara göre yasak olan televizyon yerleştirdi. Nuri şahin pozisyonları buradan izledi. Müdahale etmesi gereken TFF, sessiz kaldı.

Ne yaptın Nuri Şahin... Yedek kulübesi değil  televizyon odası!

Hüseyin Özkök – AJANSSPOR

Cumartesi akşamı Antalyaspor-Karagümrük karşılaşmasını televizyondan seyredenler ilginç bir sahneye tanıklık etti. Antalyaspor Teknik Direktörü Nuri Şahin, bir pozisyon sonrası yedek kulübesi içine monte edilmiş bayağı büyük bir ekrandan pozisyonun tekrarını izliyordu. Aynı duruma geçtiğimiz maçlarda Giresunspor ve Başakşehir kulübelerinde de rastlamıştık. Peki kulübelere monte edilen bu televizyonlar kurallara uygun mu? 

Yedek kulübesinde televizyon olamaz 

Cevabı kestirmeden verelim. Hayır, kesinlikle değil...

Dünyada futbol oyun kurallarını belirleyen, değiştiren veya uygulamaktan vazgeçen tek kurum olan IFAB, çağın gerekliliklerine futbolun da uyum sağlaması amacıyla 2018 yılında aldığı kararla başta teknik direktörler olmak üzere takım görevlilerinin teknik alan içinde taktik veya teknik konular ile oyuncuların sağlık ve güvenliğini ilgilendiren durumlarda taşınabilir küçük mobil cihazlardan yararlanabilmeleri iznini verdi. 

Oyun kitabında nelerin kullanılabileceği yazıyor

Bu cihazlar, mikrofon, kulaklık, mobil telefon, akıllı telefon, akıllı saat, tablet ve diz üstü bilgisayar olarak belirlendi. İlk olarak Rusya’daki 2018 Dünya Kupası’nda hayata geçirilen bu uygulama daha sonra futbol oyun kuralları kitabının 4. maddesi olan “Oyuncu Ekipmanları” bölümüne “Elektronik İletişim” başlığı ile eklendi. 

İlgini Çekebilir
Nuri Şahin, kendini tehdit altında hissediyor
Habere Git

İşte o kural

Kural kitaba şu şekilde yazıldı:

Elektronik İletişim:

Oyuncuların (yedek oyuncular, değiştirilmiş oyuncular ve ihraç edilmiş oyuncular dahil) herhangi bir elektronik veya iletişim ekipmanı giymesine ve kullanmasına izin verilmez (EPTS kullanımına izin verilen yerler hariç). Oyuncu sağlığı veya güvenliği veya taktiksel/antrenörlük sebepleriyle direkt olarak bağlantılı olduğu sürece takım görevlileri tarafından elektronik iletişim aracının kullanımına izin verilir fakat sadece küçük, mobil, elle tutulur ekipmanlar (örneğin mikrofon, kulaklık, kulak mikrofonu, mobil telefon/akıllı telefon, akıllı saat, tablet, laptop) kullanılabilir. İzin verilmeyen bir ekipman kullanan veya elektronik veya iletişim ekipmanı kullanımı sonucu uygunsuz davranan takım görevlileri ihraç edilecektir.

Sabitlenmiş ekipmanlar yasak

Görüldüğü üzere Futbol Oyun Kuralları Kitabı, mobil araç gereç ve ekipmanlar dışında sabitlenmiş ekipmanları kesinlikle yasaklıyor. Hatta yasaklamakla kalmıyor buna uygunsuz davranan takımlarının yetkililerinin sahadan kesinlikle ihraç edileceğini de açık şekilde belirtiyor.

Yurt dışında işleyiş nasıl?

Yurt dışından izlediğimiz maçlarda da teknik direktörlerin tripodlara sabitledikleri tabletlerini kullandıklarını sıklıkla görüyoruz. Bayern Münih Teknik Direktörü Nagelsman bunlardan biri...

TFF'nin televizyonları söktürmesi gerekiyordu

Ancak Türkiye’de kural bu kadar açık olmasına rağmen TFF yetkililerinden bununla ilgili bir müdahale henüz yok. 

Böyle bir durumda maçın temsilcisinin daha sabah gelip stadyumu gezmeye başlamasıyla bu durumu tespit edip gereğini yapması gerekiyor. TFF’den kulüplere bu konuda uyarı yazısı gideceği söyleniyor. Ancak TFF’nin uyarıya bile gerek duymadan gerekeni yapıp şimdiye kadar o televizyonları yedek kulübelerinden söktürmesi ve gerekli cezaları vermesi gerekiyordu.

Senin için hazırladığımız haberler