Nihat Özdemir: "Virüs çıksa da yola devam etmek istiyoruz"

16.05.2020 - 10:03 | Son Güncellenme: 16.05.2020 - 10:05

Nihat Özdemir: "Virüs çıksa da yola devam etmek istiyoruz"

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir (TFF), liglerin başlama tarihi, yeni tip koronavirüs vakaların artması, maçların hangi şehirde oynanması ile ilgili CNN Türk'te yayınlanan programda açıklamalarda bulundu.

"Tek başımıza aldığımız bir karar değil"

Süper Lig'in başlama tarihi ile sözlerine başayan Özdemir, "12 Haziran'da başlatma kararı bizim tek başımıza aldığımız bir karar değil. Avrupa'dan futbol olarak kopmamız söz konusu değil. Bütün görüşmelerimiz ve çalışmalarımız UEFA'ya danışılarak yapılıyor. UEFA'nın görüşleri bizim için çok önemlidir. Son görüşmelerde UEFA, yapabilirseniz Temmuz sonuna kadar ligleri bitirin, Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi'ni Ağustos'ta oynatalım, finali de Ağustos sonunda yapalım dediler. Ağustos sonu neden bizim için çok önemli? Çünkü Şampiyonlar Ligi finali İstanbul'da oynanacak.

"Ligler şimdilik 12 Haziran'da başlayacak"

Spor Bakanımız Mehmet Kasapoğlu, 18 kulübün başkanlarıyla bir toplantı yaptı. Herkesin görüşü, Haziran ayında başlanabilir mi sorusu üzerinden oldu. 10 tane senaryo hazırladık. Ben diyorum ki, 'Ligler şimdilik 12 Haziran'da başlayacak'. Benim alternatiflerime göre Temmuz ayı ortasında bile başlayabilirim. Bu konuda nereye bakacağım? Türkiye'deki virüs olayı nasıl gidiyor? Bizce en iyi durumda olan ülkelerin başında biz geliyoruz. 12 Haziran'a daha 1 ay var. Gördüğüm kadarıyla virüs olayı da iyi gidiyor. Senaryolar içinde her şey iyi giderse şu an seyircisiz olarak karar alsak da, seyircili olarak da maçlar oynanabilir. Her şey iyi olursa, uygun olursa neden olmasın?" dedi. 

"Almanya bizim için önemli bir rehber"

Almanya'yı örnek gösteren Özdemir, "Almanya bizim için önemli bir rehber. Onlarda koronavirüsten vefat sayısı 8000'ken bizim ülkemizde 4000. Bundesliga bugün başlıyor ve onlar buna nasıl hazırlandı, neleri nasıl yapacaklar? Bunların hepsini göreceğiz ve Almanya bizim için çok güzel bir rehber olacak. Birçok ülke virüs konusunda bizden kötü olmasına rağmen, onlar bile liglerin başlama tarihlerini ilan ettiler. Sağlık Bakanı bize özerk bir yapı olduğumuzu ve bize karışamayacaklarını dile getirdi. Ben, Sağlık Bakanı'na 'futbola Dönüş Protokolü'nü sundum ve kendisi bunu inceledi. Çok kapsamlı ve iyi çalışılmış bir protokol olduğunu bana bildirdi. Sayın Bakan ayrıca, 'Siz kendi işinizde devam edin, başınız sıkıştığınızda danışmak için bana soru sorabilirsiniz' dedi. Sağlık Bakanı ile görüş ayrılığı gibi bir şey asla yok. Kendisiyle her zaman görüşüyoruz. Başım sıkıştığımda her zaman onu arayıp akıl danışıyorum. TFF'nin de bir sağlık kurulu ve sağlık kurulu danışma kurulu da var. Bu kurullar içinde enfeksiyon doktorları var." şeklinde konuştu.

"TFF 1. Lig'de ise 11 takım oynamak istiyor"

Özdemir sözlerini şöyle sürdürdü: "Bir defa altını çizerek söylüyorum, biz asla sağlıktan ödün vermeyiz. Herhangi birinin sağlığı bu ligden daha önemlidir. Bizim amacımız sağlık şartları çerçevesinde bu ligleri oynatmak istiyoruz. Basketbol ve voleybol ayrı, onlar salon sporları yapıyorlar. Oralarda takımların sadece iki tanesi hariç kimse oynamak istememiş. Bende öyle değil, bende takımlar oynamak istiyor. Süper Lig böyle. TFF 1. Lig'de ise 11 takım oynamak istiyor. Sağlık şartları elverirse şimdilik başlangıç tarihlerimiz, daha önce belirttiğimiz gibi 12 Haziran olacak." açıklamasını yaptı. 

"Herkes, TFF'den kendine yarayacak kararlar almasını bekliyor"

"Oynamak istemeyen takım var mı?" sorusuna Özdemir, "Bütün kulüplerimize sesleniyorum. Nolursunuz şeffaf olun, açık olun ve adil olun. Herkes, TFF'den kendine yarayacak kararlar almasını bekliyor. Biz böyle kararlar alamayız. Bazıları sık sık açıklama yapıyor, röportaj yapıyor. Hiçbir spor kulüp idarecisi, teknik direktörü, futbolcusu, liglerde kendi bulundukları durumlardan dolayı bizden bir şey beklemesin. Bence bu kişiler kamuoyunda komik duruma düşüyorlar. Ne derlerse desinler, TFF yönetimi önce sporcu ve insan sağlığını gözeterek kararları alacak. Biz, o kişilerin yaptığı yayınlarda yaptıkları açıklamalarla karar değiştirmeyeceğiz." dedi. 

Maçlar nerede oynanacak?

"Maçlar nerede oynanacak?" sorusuna Özdemir, "Normalde düşünülen planda maçların oynanacağı yer olarak herkesin kendi sahasında seyircisiz oynanması yönünde. Daha liglerin başlamasına 1 ay var. Ne olur, ne biter, net konuşmak istemiyorum. Bugün itibarıyla, liglerin tek bir şehirde, statta oynanacak şekilde bir kararımız yok. Bizim lige geldiğimizde, Süper Lig'de bugün iki takımımız aynı puanda ve hemen arkalarında az puan farkıyla 3. ve 4. var. Bizim liglerde tescil kararını vermek kolay değil. Küme düşme potası da aynı şekilde. Nefes nefes olan bir ligde tek bir kararımız olabilir, o da liglerin oynatılarak bitirilmesidir." şeklinde konuştu. 

"Toplantı düzenleyeceğiz"

Özdemir, "Önümüzdeki çarşamba günü, Kulüpler Birliği'yle bir toplantı düzenleyeceğiz. 12 Haziran'da neler yapmamız gerektiği, nelere dikkat etmemiz gerektiğinine dair konuşacağız. Spor Bakanı'mızı da toplantıya çağırdık. TFF'nin aldığı bütün kararlara bütün kulüpler uymak zorundadır. Buna rağmen biz bütün kulüplerimizle kararları ortaklaşa yapmaya çalışıyoruz.

 

"beIN Sports, bizim gelirimizin büyük çoğunluğudur"

Yayıncı kuruluş ile ilgili durum hakkında konuşan Özdemir, "Yayıncı kuruluş beIN Sports, bizim gelirimizin büyük çoğunluğudur. 4 büyük takımın gelirlerinin %40'ı, diğer kulüplerin gelirlerinin %75'i yayıncı kuruluş. O yüzden onların da görüşlerini almak zorundayız. beIN Sports ile bizim 5 yıllık bir sözleşmemiz var. Şu an üçüncü yılındayız ve daha iki sezonumuz daha var. Normalde beIN Sports bütün ödemelerini yapmıştı ancak maçlar durunca onlar da ödemelerini durdurdu. Kendileriyle görüşmelerimiz devam ediyor. Olumlu şekilde devam ediyor. Kendileri de haklı olarak, reklam gelirlerinin olmadığını ifade ediyorlar. Onlarla birlikte yola devam etmek istiyoruz. Türkiye'ye çok büyük yatırım yaptılar, iyi bir kanal sistemı kurdular ve maçları en kaliteli seviyede veriyorlar. Onlar bizim en büyük stratejik ortağımız, dolayısıyla kararları alırken onlarla birlikte konuşuyoruz ve ortak kararlar alıyoruz." ifadelerini kullandı. 

"Lig oynanırken pozitif vakalar çıkabilir"

Özdemir, "Süper Lig başladığı zaman takımlarda pozitif vaka çıkarsa pozitif çıkanları ayırarak yolumuza devam edeceğiz. Sürekli test yapacağız. Bundesliga'da 14 oyuncu kalsa dahi maçlara devam kararı aldılar. Ne yapıp edip ligi oynatarak bitirmek istiyorlar." dedi. 

Senin için hazırladığımız haberler