Özdemir'den itiraf: Hakemlikte baba-oğul-yeğen sistemi oluşmuş

Salim Manav
27.10.2021 - 10:49 | Son Güncellenme: 27.10.2021 - 13:28

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir; MHK Başkanı, yabancı kuralı, yayın ihalesi ve seyirci kapasitesi hakkında konuştu. Detaylar haberimizde...

Özdemir'den itiraf: Hakemlikte baba-oğul-yeğen sistemi oluşmuş

AJANSSPOR -

Türkiye Futbol Federasyonu(TFF) Başkanı Nihat Özdemir, BAL ve SAL ile Kadınlar futbol liglerinin ay sonu itibariyle başlayacağını açıkladı. 

Nihat Özdemir, yayın ihalesiyle ilgili olarak Aralık ve Ocak arasını işaret etti.

 Uluslararası Futbol Ekonomi Forumu'nda konuşan Özdemir, MHK Başkanı'nın 1-2 gün içinde açıklanacağını ifade etti ekledi: "Bu arada da Serdar Tatlı istifa etti. Bugünlerde yeni MHK başkanı ve kurulunu tayin ederek yolumuza devam edeceğiz. 1-2 gün içinde olacağını düşünüyorum." 

Hedef tribünleri %100 açmak

Başkan Özdemir, "Covid-19 pandemisi çıktığında 'bu sezon oynanamaz' sözlerine rağmen büyük bir cesaret örneği göstererek bitirdik. Bütün kulüplerimiz de sağlık kurulumuzun kurallarına uydu. 2020-2021 sezonunu da seyircisiz oynama kararıyla tamamladık. Bu sezon da tribünlerimiz yüzde 50, localarımızı yüzde 100 olarak oynatmaya devam ediyoruz. Sağlık kurulumuz çalışma içerisinde. Hedefimiz stadyum kapasiteleri %100 açmak. Çok yakında %100 kapasite ile stadyumlara girişi açacağız. 12 yaş altındaki çocuklarımızın da maç sevgisini yerine getirmemiz lazım. Tahmin ediyorum onu da çözerek tribünleri 12 yaş altına açmayı hedefliyoruz." dedi.

'Yayın ihalesini Kasım, Aralık ve Ocak ayı içinde sonuçlandıracağız'

Yayın ihalesi hakkında ise Özdemir, "Yayın ihalesi Kulüpler Birliği ile toplantılar yaptık ve yeni yayın ihalesi kurulu seçtik. 4’ü Kulüpler Birliği’nden. Bize bir danışman gerektiğine karar verdik ve dünyada ses getiren danışman firmaların listesini yaptık, Kulüpler Birliği de yaptı ve bunların içerisinden bir firmayı seçtik. Tahmin ediyorum Kasım, Aralık ve Ocak ayı içinde ihaleyi sonlandıracağız. İhalenin yayın şekli, yurt içi ya da yurt dışında mı olacak, bunları içeren bir çalışma yapılıyor. Son sözleşme 5 yıllık bir sözleşmeydi. Süreye de karar verip ihaleyi yapacağız. Ne kadar talep gelirse ihaleye o kadar faydalı olacağını düşünüyorum. Bankalara da teşekkür etmemiz gerekli. Türk futbolu sıkıntı noktasına gelmişti, nefes almamızı sağladı.

Harcama limiti yorumu

TFF olarak takım harcama limitlerini tespit eden lisans kurulumuz var. Kulüplerimizin bizlere vermiş oldukları tasdik ettikleri bilançolar ile harcama limitlerinin üçüncüsünü yaşıyoruz. Yüzde otuzunu harcayabilirsiniz dedik. 2019’da bunu tamamladı kulüpler. 2020’de yüzde 15’e düşürdük, bunu da yaptılar, inceliyoruz. Bu yıl pandemiden dolayı kulüpler ne kadar kayıp yaşadıklarını gösterdiler. Bu konuları detaylı inceledikten sonra bu sene için yüzde 25’i aşabilirsiniz dedik. Başka çaremiz yoktu. Avrupa liglerinde kulüplerimizin başarılı olmasını istiyoruz. Puanımız epey düştü. Takımlar, UEFA’dan gelen gelirin 3'te 1'ini kullanıyorlar. 3te 2’ye çıkarılması için inceledik ve ilave ettik. Geçen yıl kur ortalamasını bu yıl ki harcamalarında sabit olarak aldık, böyle bir desteğimiz oldu." ifadelerini kullandı ve ekledi:

Hedef Play-Off

"Ümidimiz Katar için play - off oynamak. 2 maçımız var, hedefimiz 2 maçı da almak. Bu iki maçı alırsak, Hollanda - Norveç veya Norveç’in diğer maçlarında bir kayıp olursa play - off oynama hakkımız doğacak. Bu yeni sistemde 12 takımlı, 3 gruplu bir play - off sistemi oluyor. Zor bir süreç ama hedefimiz birinci kademede play - off oynamak. Kuntz ile iki maç oynadık. Bize ters gelen Letonya deplasmanına gittik, iyi mücadele ettik ve son dakikada 3 puanla döndük. İddiamız devam ediyor, hedefimiz play - off oynamaktır. O da kolay bir play - off değil."

Yabancı kuralı hakkında kulüpler ne dedi?

Yabancı kuralı konusunda ise Nihat Özdemir, "8+3 1.5 yıllık bir şey. Kulüpler kaldırın değil, 1 yıl erteleyin dediler pandemide. 20 takımın 8-9 takımı neredeyse ilk 11’de 11 yabancı ile çıktı birçok maça. Altyapıya önem vermeleri gerektiğini, yetenekli oyuncuları milli takım için de seçme şansı olacağı bir ortam oluşmasını istedik. 10. hafta itibariyle takımlarımızın oynattığı ilk 11’de oynattığı yabancı sayısı 6.96. biz onlara 8 imkanı verirken onlar 7 oyuncu oynatmışlar. Göztepe, 5’in altında. Birçok kulüp 5-6 arasında. Tüm kulüplerimiz altyapıdan gelen birçok oyuncuya yer vermeye başladılar. Fenerbahçe’de bunu gördük. Galatasaray'da bir Kerem yetişti, milli takımın gözbebeği. Trabzonspor ve Beşiktaş da böyle. Biz bu kuralı getirmesek eski sistem devam edecekti. Karagümrük de 4-5 genç isimle yola çıktılar. Bunların ileride A Milli Takım’da görev alacağını bekliyoruz." açıklamasını yaptı. 

Kadın Futbol Ligi'ne 1 milyar dolar

Kadın Futbol Ligi hakkında ise Özdemir, "Beşiktaş’a teşekkür ederek söze başlamak istiyorum. Bu işin ilk ateşini Beşiktaş yaktı. UEFA ve FIFA toplantılarında kadın futboluna ne kadar önem verdiklerini gördük. FIFA, kadın futboluna 1 milyar dolar ayırmıştı. Biz bu ligi pandemi de olsa oynatmalıyız diye düşündük. Takımlar Antalya’da oynadı, Beşiktaş şampiyon oldu. Ondan sonra 'Biz yalnız Beşiktaş’ın olması değil, kadın futbolunun gelişmesi içi Galatasaray, Trabzonspor ve Fenerbahçe’nin işin içinde olması lazım' dedik. Yönetim kurulu kararıyla 'Süper Lig'de olan takımlar eğer kadın futbol takımlarını kurarlarsa, onları direkt olarak Süper Lig'e alacağız' dedik. Sağ olsunlar, 8 takım hemen kurdu ve 24 takımla ligi dizayn ediyoruz. Kadın futbol takımımız da iyi gidiyor, iyi neticeler alabiliyoruz. Bu bir oyun başlangıcı." şeklinde konuştu. 

'Hakemlikte baba-oğul-yeğen sistemi oluşmuş' 

Türkiye'deki hakem sistemi ve MHK'deki başkanlık seçimi hakkında da konuşan Nihat Özdemir sözlerini şu şekilde tamamladı:

"İnsanın olduğu her yerde hata olur. Dünya, VAR sistemini hakem hatalarını en aza indirmek için buna başvurdu. Kötü niyetin olmadığına hepimiz inanalım. Kulüp başkanları, yöneticiler ve teknik direktörlerden bu ricamdır. Galip gelince hiç sesleri çıkarmayan ama mağlup olunca kendi hocası, futbolcusu için konuşmayıp sonucu hakeme bağlamak hiç doğru değil. Bu Türk futboluna çok büyük zarar veriyor. Göreve geldiğimizden beri 2 yıl 6 ayımız geçti. Geldiğimizden bugüne kadar belki Kulüpler Birliği ve federasyonun yapmadığı kadar toplantı yaptık. Ortak çözümler bularak yolumuza devam ediyoruz. MHK konusuna gelince, Kulüpler Birliği ve TFF yeni çalışma grubu kurduk. Bu grup 5 kişiden oluşuyor. Yeni MHK’de bundan sonraki tarihlerde hakem sisteminin nasıl geliştirileceğini, adaletli tayin, hakem seçme, akraba ilişkileri ve en ince detayına kadar çalışmalara başladılar. Bu arada da Serdar Tatlı istifa etti. Bugünlerde yeni MHK başkanı ve kurulunu tayin ederek yolumuza devam edeceğiz. 1-2 gün içinde olacağını düşünüyorum."

Senin için hazırladığımız haberler