Nihat Özdemir açıkladı: Seyircili maç, stat zeminleri, yayıncı kuruluş...

17.02.2021 - 16:18 | Son Güncellenme: 17.02.2021 - 18:03

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Nihat Özdemir; futbol gündemi, Süper Lig ve yayıncı kuruluş ile ilgili açıklamalarda bulundu. Nihat Özdemir, maçların ne zaman seyircili oynanacağı ile de açıklama yaptı. Peki Süper Lig'de maçlar ne zaman seyircili oynanacak? İşte detaylar...

Nihat Özdemir açıkladı: Seyircili maç, stat zeminleri, yayıncı kuruluş...

AJANSSPOR - HABER

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Nihat Özdemir, beIN SPORTS HABER'e konuk olarak gündeme dair pek çok konuda çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Yayıncı kuruluşu neden ziyaret ettiklerini açıklayan Nihat Özdemir, "Bugün ben ve başkan yardımcılarım yönetim kurulu üyemiz sayın Hamit Altıntıop ile beIN Sports'u ziyarete geldik. Ziyaretimizin ana amacı Rashed Al-Marri yeni görevine başlamıştı. Göreve başladıktan sonra bizi federasyonda ziyaret etti. Tanıştık kendisiyle. Biz de hem iadeyi ziyarette bulunalım hem de beIN Sports ile ilgili Digitürk ile ilgili aramızdaki meseleleri konuşalım, irdeleyelim diye bir araya geldik. Sizler de teklif ettiniz ve böyle kısa bir görüş alış-verişinde bu programı yapıyoruz." dedi.

"Özür dilemediler"

"Yönetim kurulunda değişiklik bekliyor musunuz?" sorusuna Nihat Özdemir, "Bu yalnız bu hafta olan haberler değil, 3-5 ay önce Nihat Özdemir görevi bırakıyor, hatta istifa etti diyenler bile oldu. Hem de televizyon kanallarında, sosyal medyada değil, canlı yayınlarda ve aldığım habere göre hem de en iyi aldığım kaynaktan habere göre Nihat Özdemir görevi bırakıyor diye açıklamalar yapıldı. Tabii biz de böyle bir şey olmadığını söyledik ama arkadaşlarımız hiç tınmadılar. Çıkıp kamuoyundan 'Ya beni yanlış kaynak kandırdı, yanılttı, kamuoyunda beni küçük düşürdü' deyip özür dile dilemedi."

Hamit Altıntop'un istifa iddialarına ne dedi?

Geçtiğimiz günlerde Hamit Altıntop'un istifa edeceği yönünde haberler hakkında konuşan Nihat Özdemir, "Bunun bir başka modelini bu hafta yaşıyoruz. Evvela Hamit Altıntop'la işe başladılar. Hamit Altıntop'un bundan haberi bile yok. Dün bile federasyonda kendi işleriyle ilgili çalışmalar yapıyordu. Benimle geldi, mesailerde bulundu. Bazı kararlara ihtiyacı vardı. Onunla ilgili görüşlerimi sordu ve yönetim kuruluna hangi kararları getireceğimi ifade ettiler ve çalışmasına tüm hızıyla devam ediyorlar. Hamit Altıntop, gerçekten hem futbol hayatı yönünden değil bence gelecekte Türk futboluna bir idareci olarak, yönetici olarak çok büyük faydalar sağlayacağına inandığım bir arkadaşım. Kendisini ben şahsen çok seviyorum. Eğer bir derdi sıkıntısı olursa ilk benimle paylaşacağına inanıyorum. Çalışmalarına hızla devam ediyor. Bugün de Digitürk ziyaretine beraber geldik. Onun için hiçbir şey sorun değil. Yukarıda arkadaşlarımızla oturuyor." şeklinde konuştu.

"Sosyal medyaya bakmadan yolumuza devam ediyoruz"

Yönetim hakkında sosyal medyada yazılanlara bakmadıklarını söyleyen Nihat Ödemir, "Profesyonel kadroya gelecek olursak, o da tamamen uydurulmuş bir haber. Önümüzdeki günlerde ve aylarda böyle bir projemizin olmadığını ifade edebilirim. Ama bunların hedefi, bizim almış olduğumuz kararlarımız neticesinde tabii ki bazı rahatsız olan camialar, taraftarlar var. Sosyal medyada bunu konu edip huzursuzluk yaratmaya çalışıyorlar. Biz tweetlere, sosyal medyaya, Instagram'lara hiç bakmadan yolumuza devam ediyoruz. Eğer bunlara bakmış olsaydık hiçbir karar alamazdık, yürüyemezdik ve bakın nerelerden bugün bu pandemi şartlarında ligimizi nereye getirdiğimizi hep beraber görüyoruz. Eğer sosyal medyaya bakmış olsaydık, yerimizde duruyorduk, şampiyonları ilan etmiştik, küme düşenleri belli etmiştik... Biz bunlara bakmayacağız. Biz yürütüyoruz, inşallah da yürütmeye sağlık bir şekilde devam edeceğiz." dedi.

"Şikayet ediyorlar ama..."

Hedeflerinin en başından beri ligleri oynayarak bitirmek olduğunu söyleyen Nihat Özdemir, "Süper Lig 42 haftalık bir lig. Süper Lig de demeyelim artık çünkü Spor Toto geldi. Spor Toto Süper Lig, Spor Toto 1. Lig diyelim. Bu yeni isimler de hayırlı olsun. İnşallah bundan sonraki haftalarda da daha güzel maçlar seyrederek sezonu sonlandırırız.Sezona Eylül ayının ortalarında başlarken birçok kesimden bu sezonu yürütemezsiniz, bu sezon olmaz, beyaz bir sezon düşünelim. Şöyledir, böyledir çok negatif yayınlar ve açık oturumda konuşmalar oldu. Biz inandık, kulüplerimizle oturup konuştuk ve pandemi döneminde ne gibi tedbirler alarak bu ligi götürebileceğimize hep beraber karar verdik. Ve lig takvimini ilan ettik, kuralarımızı çektik ve sezona başladık. 25. haftayı tamamladık. Kaldı 17 haftamız. Şunu söyleyeyim, 28 yılda bir rastladığımız bugün Fenerbahçe, Beşiktaş, Galatasaray, Trabzonspor yarışın içindeler. Ve hemen yakınlarında Alanya'yı sayabiliriz, Hatayspor'u sayabiliriz, Gaziantep'i sayabiliriz. Bu takımlarda yukarıyı zorlamaktalar ve şampiyonluktan da iddia sahibidirler diyebilirim. Hele hele Fenerbahçe, Beşiktaş, Galatasaray bugün 51 puanla 25. haftayı tamamladılar. 28 yıl evvel bu görülmüş. Onu şikayet ediyorlar, bunu şikayet ediyorlar ama biz bugüne geldik. Şimdiki hedefimiz kalan 17 haftayı da sağlıklı bir şekilde tamamlayarak 16 Mayıs'ta bütün liglerimizi bitirmek istiyoruz. Çünkü ana bir hedefimiz vardı Süper Toto Süper Lig'i ve Spor Toto 1. Lig'ini oynayarak tamamlamak ana hedefimizdi. Bundan dolayı tüm başkanlarıma, yöneticilerime, teknik direktörlerime ve sahada ter döken futbolcu kardeşlerime yürekten teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

"Hedefimiz ligi tamamlamak"

Ligleri bitirmek için aldıkları kararları hatırlatan Nihat Özdemir, "Gerçekten bu şartlarda bu ligi tamamlamak çok zor. Onlar da bizim yayınladığımız talimatlanamelere uydular. Ve ikinci yarıda hepimizin bildiği gibi artık maç ertelemenin olamayacağı, kadroları genişlettik, yabancı sayısını artırdık ve bu şekilde ligi tamamlamayı hedefliyoruz. Bütün futbol camiasına teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.

"Eğer maçları öne almasaydık..."

Geçtiğimiz hafta Gençlerbirliği-Beşiktaş ve Galatasaray-Kasımpaşa maçlarının erken saate alınması konusunda ise Nihat Özdemir şunları söyledi: "Bu hafta meteoroloji ile iyi diyalog kurarak hafta sonunun sıkıntılı olacağını bize söylediler, biz de tedbirlerimizi aldık. Galatasaray, Kasımpaşa ile oynadı; Beşiktaş, Gençlerbirliği ile oynadı. Ve sağ olsun beIN Sports'a da müracaat yaptık maçları saat 19:00'dan 16:00'ya aldık. Herkes bu konu da hemfikir oldular ve bu maçları oynatabildik ve neticelerini de aldık. Eğer bu maçları öne alamasaydık belki bu maçları oynama fırsatı bulamayacaktık. Ve sıkıntıya düşecektik. Önemli bir haftayı da tamamlamış olduk."

Şampiyonlar Ligi finalinde seyirci olacak mı?

Şampiyonlar Ligi finali için hazırlanan Olimpiyat Stadı hakkında konuşan Nihat Özdemir, "Olimpiyat Stadı'mız iyi değil, bence çok iyi gözüküyor. Çünkü biz bunu ilk maçta denedik. Denediğimiz maç da Süper Kupa maçıydı. Trabzonspor ile Başakşehir oynadılar ve yine kar yağan bir gündü. Soğuk hava şartları vardı, rüzgar panellerimizi yaptık, rüzgarı önlemeye çalıştık ve onda da başarılı olduk. Zaten stadı bu hale getiren yönetim kurulu üyem sayın Nuri Akın'a hepimizin önünde canı yürekten teşekkür ediyorum. Büyük bir mesai harcadı ve stadyumu bu hale getirdik. Bu ağır kış şartlarına rağmen Spor Toto Süper Kupa finalini gayet başarılı şekilde oynadık. Ve bu hafta Karagümrük ile Fenerbahçe oynadılar. Ve yine yağış vardı. Stadyum ve sahamız mükemmel şekilde harika hazırlanmış ve bunu da ispatladık. Bu yağışlara rağmen altyapısını çok iyi hazırladığımız için ve çimin de çok kaliteli olmasıyla bir araya gelerek Olimpiyat Stadı'mız gerçekten elverişli bir saha. O da 29 Mayıs'ta oynayacağımız önemli bir maç. Çünkü Şampiyonlar Ligi finali seyircilini belli bir seviyede seyircili oynamayı da hedefliyoruz. Şu anda bununla ilgili UEFA ile görüşmelerimiz devam ediyor, Sağlık Bakanı ile görüşmelerimiz devam ediyor. İnşallah bu aşı olayı da Türkiye'de belli bir yere gelirse 29 Mayıs'ta oynayacağımız Şampiyonlar Ligi finalini seyircili oynamayı istiyoruz. Hem Türkiye'nin turizm açısından tanıtılması ve İstanbul'da otellerde kapasitelesin düşük olması, gelen-giden az. Türkiye'nin tekrar bir turizm merkezi, tekrar turizm cenneti olduğunu bu maçla birlikte göstermek istiyoruz." dedi.

Süper Lig'de saha zeminleri neden kötü?

Süper Lig'deki saha zeminleri ve saha zemini bakımı hakkında konuşan Nihat Özdemir, "Yalnız sadece bir çim ekmekle bir stadyumun çimi, sahanın şartları iyidir diyemezsiniz. Önemli olan bir stadyumda sahanın zemininin direnajını çok iyi yapmaktır. Yapmakla da kalınmaz. Direnajı yaptıktan sonra direnajın bakımı da çok önemlidir. Ben bizim stadyumumuza sayın Nuri Akın'ın da çok büyük mesai sarf etmesiyle, emek vermesiyle müthiş bir altyapı yaptık. Ve bunun üzerine de İstanbul'un şartlarına en uygun çimi bulduk ve o çimi de ektik ve bu şekilde sahamız bu hale geldi. Biz istedik ki sayın Şenol Güneş en önemli maçımız olan Hollanda milli maçı ki bu Katar elemelerinin ilk maçıdır. Galatasaray'ın Türk Telekom Stadyumu'nda oynamak istedik. Fakat bu son maçta gördüğümüz gibi bu sahanın direnajının iyi olmadığına ben inanıyorum. Eğer direnajı iyi olsaydı, çimin vaziyeti iyiydi çünkü bu saha bu hale gelmezdi. Şimdi biz bu maçı orada oynayalım mı oynamayalım diye sayın Şenol Güneş hocamız düşünüyor. Ve ona göre bir karar üreteceğiz. Belki o maçı da Olimpiyat Stadı'na taşıyabiliriz. Onun için sadece o sahanın çimi değil, altyapının veya direnajlarının çok iyi yapılması ve ondan sonra da bakımlarının sürekli olarak gözden geçirilmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Direnaj konusu nedir?

Direnajın ne olduğunu açıklayan Nihat Özdemir, "Direnaj konusu şudur. Yağmur yağarken veya kar yağdıktan sonra, karı erittikten sonra çıkan ortaya suyu bir an önce suyu aşağıya süzüp hiç çimde kalmayacak, altındaki toprak grubunda kalmayacak ve tamamen suyu aşağıya doğru alacaksınız ve bunu sahanın içinden dışarıya da yollamanız gerekli. Bunun ismi direnajdır." şeklinde konuştu

"Bizim yetkimiz yok"

Diğer stadyumlardaki zeminler hakkında yetkileri olmadığından bahseden Nihat Özdemir yardım etmeye hazır olduklarını belirterek şunları söyledi: "En iyisi her statta yapılabilir ama bunun için hem bütçe ayırmak hem buna da emek ayırmak lazım ve bilen insanlara bu işi yaptırmak lazım, projeyi hazırlamak lazım. TFF olarak biz gidip bu sahayı sen şöyle yap, böyle yap demeye yetkimiz ve sorumluluğumuz yok. Ama bizden ne zaman yardım isterlerse biz elimizden gelen yardımı ve desteği yaparız. TFF olarak bizim görevimiz şudur: Maçtan önce bizim arkadaşlarımız sahaya giderler, incelerler ve o sahanın futbol oynamaya elverişli olup olmadığının kararını verirler. Eğer elverişliyse maçı oynatırlar. Eğer elverişli değilse o maç o sahada oynanmaz diye rapor verirler ve biz o maçı başka bir stadyuma alabiliriz. İl içinde veya başka bir ilin sahasına alabiliriz. Bizim görevimiz budur. Ama biz her zaman bilgi aktarımına, teknik aktarımına hazırız. Ama bunu yapmazlarsa Gençlik ve Spor Bakanlığı ile yanyana gelip bu sahaların bakımlarının yapılması, direnajının yapılması gibi konularda Spor Bakanlığı'mızla birlikte kulüplerimiz ebazı sistemler getirebiliriz diye de düşünüyoruz."

Seyircili maçlar ne zaman oynanacak?

Maçların seyircili oynanması ile ilgili konuşan Nihat Özdemir, "Görüşmelerimiz her hafta devam ediyor. Son yaptığımız toplantıda 1 Nisan'a kadar herhangi bir şekilde seyircili oynatma diye bir şansımız yok. 1 Nisan'a geldiğimizde ki bundan 45 gün sonra aşılama hızlı devam ediyor ve yeni aşılar gelmekte, 1 Nisan itibarı ile oturacağız ve bir değerlendirme yapacağız. 1 Nisan'dan sonraki maçlar seyircili oynanabilir mi oynanamaz mı? Veya UEFA'ya bildireceğiz ki 29 Mayıs'ta oynayacağımız Şampiyonlar Ligi finalinde şu kapasiteyle oynatabiliriz diye bir fikir ortaya çıkarsa ki bunun kararını Sağlık Bakanı'yla beraber vereceğiz. Eğer böyle bir karar varsa bunu UEFA'ya bildireceğiz 29 Mayıs'taki Şampiyonlar Ligi'nde stadyumun hangi kapasiteyle seyircili oynanma durumunu hep beraber karar verip kendilerine bildireceğiz. Onun için 1 Nisan'ı beklemek durumundayız. İnşallah 1 Nisan'da yine bir araya geleceğiz. Sağlık Bakanlığı yetkilileriyle ve bundan sonraki takvimimizin süreci nasıl olacağına kararını da beraber orada vereceğiz." ifadelerini kullandı.

Yayın ihalesinde sorumlu kim olacak?

Yeni yayın ihalesi hakkında bilgiler veren Nihat Özdemir şu ifadeleri kaydetti: "Hepimiz biliyoruz ki yeni bir Kulüpler Birliği Başkanı ve Yönetim Kurulu seçildi. Sayın Ahmet Nur Çebi de yeni Kulüpler Birliği Başkanımız oldu. Geçen hafta 2 başkan yardımcımız da bizi ziyarete geldi. Bir toplantı yaptık. Toplantılarımızın konularının da bir tanesi de yeni yapılacak 2021-2022 sezonu da beIN Sports'un. 2022'nin sonunda yeni yayın ihalesini yapmamız lazım. Bir 5 yıllık periyodun ihalesini yapmamız gerekti. Onun için geçen sefer de olduğu gibi bir ihale komisyonu meydana getirmemiz lazım. Bizim düşüncemiz, futbol federasyonunda belli sayıda kişi, Kulüpler Birliği'nin bize önereceği belli bir kişiyle beraber yeni bir ihale komisyonu kuracağız. İhale şartnamesinin hazırlığını, yayınını ve ihalenin bütün sürecini bu komisyon yapacaktır. Bunu Kulüpler Birliği ile oturduk konuştuk, onlardan belli, sayı da kişilerin bu ihale komisyonuna verilmesini talep ettik. Onun için bu görüşmeler devam ediyor. İhale komisyonu hem TFF hem de Kulüpler Birliği'nin önerdiği kişiler bir araya geldiler , bir ihale komisyonu meydana geldi ve onlar bu ihale sürecini götürdüler. Yine aynısı olacak. Onun için bizim Mayıs ayında, sene soyu arasında bu ihaleyi yürütüp sonlandırmamız gerekti. En kısa zamanda ihale şartnamesini hazırlayıp, bunu kamuoyuna ilan edeceğiz ve ihale sürecini bu şekilde başlatacağız ve sene sonu bitmeden 31.12.2021'den önce herhangi bir tarihte bu ihaleyi sonlandırmamız lazım. Ben isterim ki beIN Sports ile devam edelim. 4 yılını bitirdik 5. yılı var. Aramızda iyi bir diyalog var. Tabii ki sıkıntılı dönemleri hep beraber atlattık, yolumuza devam ediyoruz. Önemli bir kadrosu ve yatırımları var. Öyle bir gün oldu ki, 9 lig maçını aynı saatte aynı günde verdiler. Bu birçok Avrupa ülkesinde dahi olmayan bir teknik kapasite var. Biz istiyoruz ki kulüplerimizi maksimum seviyede sevindirecek bir meblağ ile bir şartname ile ihaleyi sonlandırmak."

"İllegal yayınla mücadelede beIN Sports'un yanındayız"

İllegal yayınların son bulması gerektiğini vurgulayan Nihat Özdemir, "Biz illegal yayını Türkiye'de önleyebilirsek beIN Sports bundan daha çok para kazanabilir, daha çok gelir elde edebilir. Bundan 2 kesim çok para kazanır. Bir tanesi devletimiz. Niye? Daha çok vergi alacak. İkincisi de kulüplerimiz. Siz ne kadar çok kazanırsanız o kadar daha çok kulüplerimize imkan verirsiniz. Kulüplerimiz bundan daha çok para kazanmış olurlar. Daha çok gelire sahip olmuş olurlar. Devletimiz ve Maliye Bakanlığımız da beINS ports kanalı ile ve kulüpler kanalı ile daha çok vergi geliri kazanabilir. Bunlar için her türlü biz TFF olarak illegal mücadelede her zaman beIN Sports'un yanındayız. Bununla ilgili bir yasa çıkarmak gerekirse TBMM'ye giderek bu yasanın çıkarılması için de her türlü desteği vermeye hazırız." şeklinde konuştu.

"Avrupa'nın en iyi VAR sistemi bizde"

TFF hakkında iddialar, hakemler, MHK ve VAR sistemiyle ilgili önemli açıklamalar yapan Nihat Özdemir, "MHK, Merkez Hakem Kurulu'muz çok önemli çalışmalar yapıyor. Uilenberg var bizim UEFA'daki eğitmenimiz. Bizimkilerle daima teşki mesai sarf ediyorlar, online eğitim veriyorlar. MHK ve hakemlerimizin gelişmesi için her türlü çalışma ve çabanın içerisindeyiz. En iyi VAR sistemine sahibiz. Avrupa'nın en iyi teknik kapasitesi olan bir VAR sistemimiz var. Maçlar oynanıyor, hata olur-olmaz. Tabii ki insan olduğu zaman her zaman bu işin içinde hata olabilir. Neyi aramamız lazım? Kasıt var mıdır? Çünkü yine bakıyoruz sosyal medyaya işte ligi biz dizayn ediyormuşuz. Ligi dizayn ettik Fenerbahçe şampiyon olacak dediler. Son 1-2 hafta bu iş Galatasaray'a döndü. MHK ve hakemler Galatasaray'ı şampiyon yapmak istiyorlar. Yani bu işlerden vazgeçelim. Maçı kazanıyorlar, çıkıyorlar yayına VAR'ız diye gidiyorlar, kaybediyorlar VAR. Bu hakemlerle biz bu ligi tamamlayabiliriz. Bir hakem dünyanın en iyi hakemi olursa olsun maçı başlattıktan sonra sahada ter döken 22 futbolcu ve kenarda duran 2 tane teknik direktörler hakeme yardımcı olmazsa dünyanın en iyi hakemini de getirseniz o maçı iyi yönetemez. Oradaki birinci faktörler hakeme yapılan yardım ve destekle o maçlar yürütebilir. Teknik direktörlerimize, kulüp başkanlarımıza, yöneticilerimize rica ediyorum maçlardan sonra çıkıp sadece ve sadece taraftara mesaj vermek için açıklamalarda bulunmasınlar. Biz zaten hata yapan hakem, MHK Başkanı sayın Serdar Tatlı yaptığı çalışmalarla, gidip VAR odasına konuşmaları dinlemeye kadar olan çalışmalarla hangi hakemin hangi hata yaptığını tespit ediyor ve gerekli cezaları biz veriyoruz. Kamuoyunda bunlar çok fazla konuşulmaz. Ligi dizayn ediyoruz, ligden şu takımları düşüreceğiz... Bir kulüp başkanı arayıp diyor ki, 'Hakemlerle karar vermiş bizim takımı düşürmeye'. Yani akıla gelmeyecek çeşitli söylemlerde bulunuyorlar. Ben hepsini dinliyorum. Varsa gerçekten gerçek bulguları, tespitleri ben onun üzerine gidiyorum. MHK başkanımla konuşuyorum, bunun toplantılarını yapıyorum. Varsa bir haksızlık gerekli cezaları zaten onlar veriyorlar. Herkesin yüreği müsterih olsun. Kim iyi oynarsa, kim hak ederse bu sezon sonunda o şampiyon olacaktır. Kimsenin aklına başka bir soru gelmesin." dedi.

Senin için hazırladığımız haberler