Nihat Özdemir: Misafir takım seyircisinin maçlara gelmesini yasakladık

12.08.2021 - 13:26 | Son Güncellenme: 12.08.2021 - 13:59

Son dakika haberleri... TFF Başkanı Nihat Özdemir, önümüzdeki futbol sezonu ve misafir seyircilerin durumuna ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. İşte detaylar...

Nihat Özdemir: Misafir takım seyircisinin maçlara gelmesini yasakladık

AJANSSPOR - HABER

 

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir, önümüzdeki futbol sezonunda uygulamaya konulacak kararlara yönelik açıklamalarda bulundu. Maça gelen taraftarın uyması gereken Kovid-19 prosedürlerinden (Aşı ve PCR testi) bahseden Özdemir, misafir takım seyircisinin durumuna da değindi. UEFA ve FIFA'nın ortaklaşa aldığı misafir takım seyircisi kararından sadece bir gün sonra, Özdemir ve yönetimi de bu paralelde ilerleyen kararı benimsedi. İşte, TFF Başkanı Nihat Özdemir'in açıklamalarından satır başlıkları.

Özdemir: "İnşallah yarışmacı bir lig olur..."

beIN Sports'a konuşan TFF Başkanı Nihat Özdemir'in açıklamaları şu şekilde:

 

"İnşallah iyi bir sezon geçiririz. 2020-21 sezonu belki 50 senede bir rastlanan bir sezondu. Çok heyecanlı bir lig oldu. Sadece Süper Lig değil, TFF 1. Lig'de, 2. ve 3. Lig'de çekişme oldu. Şampiyonlar, küme düşenler oldu. Bu bir yarışmadır. Kimileri başarılı oluyor, kimileri ortada kalıyor, kimileri düşüyor. İnşallah yarışmacı bir lig olur. Maç seyredenler hem ekran başında hem de stadyumda insanların zevk almasını arzuluyoruz."

"Covid geçirmiş taraftarlar var..."

"Liglerin seyircili başlaması kararı aldık. PCR aşıları bizim için geçerli olacaktı. Biz bunları konuşurken Türkiye'deki günlük vaka sayısı günlük 5 binin altına gelmişti. Dün bu rakam 27 binin üzerine geçti. Korkuyoruz. Sağlık bakanlığı ile yaptığımız görüşmede şuna karar verdirk. Maçlara girerken mutlaka çift aşı şartı istiyoruz. Covid geçirmiş taraftarlar var. İlk 3 haftada lig maçları arka arkaya oynayacak. Arkasından milli maç arası var. O arada tekrar bizim sağlık kurulumuz, Sağlık Bakanlığı ile görüşerek çift aşı sistemini oturtmuşsak yüzde 75'e çıkarabiliriz. Belki statları ful hale getirebiliriz. Önümüzdeki üç haftaya bakmalıyız. Artışın düştüğünü görürsek o zaman hedefimiz taraftar sayısını artırarak yolumuza devam etmek olacaktır. "

Deplasman takım taraftarı

"Misafir takım seyircisinin maçlara gelmesini yasakladık. Tek vazgeçemeyeceğimiz konu, insan sağlığıdır."

Yabancı kuralı

Birçok maçta birçok takım 11 yabancıyla sahaya çıktı. Hiçbir Türk futbolcuya önem vermediler. Birçok yabancı futbolcu fayda sağladığı kadar zarar da verdi. FIFA'ya gittiler, davalar açıldı, yasaklara kadar gitti iş. Biz Türk sporcusuna önem verilmesini istiyoruz. Sahada 8'den fazla yabancı istemiyoruz. Buna karar verirken geçmiş yıllara baktık. Geçen sezon ortalama 7.2 yabancı oynatılmış. 20 takım içinde birçok kulüp 8+6'nın uygun olduğunu düşünüyor. Biz bu kararı bir yıl önce almıştık. 3 yıllık bir periyotta uygulayacaktık. Uzun zaman çalışmalarla aldığımız bir karardı. Pandemi nedeniyle kararımızı bir yıl erteledik. Ligimiz başlayacak. Hayırlı uğurlu olsun. Biz Türk sporcusuna, Türk futbolcusuna değer verilmesini istiyoruz. 8-10 takımımız, yabancı transferlerinden dolayı büyük sıkıntı yaşıyor. Öyle kulübümüz var ki 4.9'la oynamış. 11'in yarısı Türk, yarısı yabancı. TFF 1. Lig'de öyle kulüp var ki, Altınordu mesela, hiçbir yabancı yok. Neredeyse Süper Lig'e geliyorlardı. 

"Zemini elverişli olmayan hiçbir statta maç oynatmama kararı aldık"

Geçen yıl stadyum zeminlerinden çok büyük şikayetler aldık. Kamuoyunda TFF sorumluymuş gibi eleştirildi. Halbuki bunun bizimle hiçbir konusu yoktu. Her kulüp kendi stadından sorumlu olacaktı. Bu sene bir talimat değişikliği yaptık. Artık her kulübün bir saha sorumlusu olacak. Ya ziraat mühendisi ya da peysajdan anlayan bir mimar gibi birisi olacak. Bunları Riva'da eğittik. Bunun için talimatlarımız hazır. Kulüplere yolladık. Çalışmalar başladı. Bütün takımların Süper Lig ve 1. Lig olmak üzere zeminleri inceliyoruz. Bunları incelerken UEFA'nın zemin etüt aletlerini kullanıyoruz. İnceleme grubumuz bütün statları inceliyor. Örnek Olimpiyat Stadı'nın zemini. Bugün Avrupa'da bile bu stadın zemini konuşulmaktadır. Bütün stat zeminlerini o seviyeye getirmeye çalışıyoruz. Bunları denetleyeceklere belge de verdik. Artık her ay stat zeminleri denetlenecek. Bir ay olmazsa 1 haftaya inecek. Eğer stat zemini uygun olmazsa, o hafta zemini uygun olmayan statta maç oynatılmayacak. Zemini elverişli olmayan hiçbir statta maç oynatmama kararı aldık. 

Deplasman golü kuralı

UEFA, deplasmanda atılan gol kuralını kaldırdı. Biz de rövanşlı maçlarda deplasmanda atılan gol avantajını UEFA gibi kaldırdık. Biz zaten UEFA'nın 55 üyesinden bir tanesiyiz. UEFA'nın futbolla ilgili aldığı kararları Türkiye'mizde uygulamak ana hedeflerden bir tanesi. TFF 1.Lig play-offlarında ve Ziraat Türkiye Kupası çeyrek final, yarı final karşılaşmalarında deplasman golü kuralı kaldırıldı.

"VAR'a 7 hakem tayin ettik..."

Üç tane VAR sezonunu geride bıraktık. Bunu uygulayan ülkelerden bir tanesi olduk. İlk yılında sıkıntılar yaşadık. VAR'ın Avrupa Şampiyonası'nda ne  kadar önemli olduğunu gördük. Serdar Tatlı ve yönetimiyle bu sezona devam ediyoruz. Geçen sezon yoğun bir sezondu. Avrupa Futbol Şampiyonası'nı bu kadar beğeniyoruz. Ama Danimarka-İngiltere maçındaki hakem kararları, VAR olmasına rağmen eleştirildi. Bizim MHK ve hakemlerimiz, çok iyi bir performans gösterdiler. Şampiyonlar belli oldu. Kimse hakemleri konuşmadı. Hakemlerimize, MHK'ya güveniyoruz. İnşallah bu sezon da, geçen sezonki gibi yoğun olmayacak, daha rahat bir şekilde sezonu sonlandıracağız. En az hatalı kararlarla sezonu tamamlayacağız. Eğer hakemlere yardım edersek başarılı bir sezon geçiririz. Hakem sistemlerinde değişiklikler yaptık. Klasman ve A Klasman hakemleri yaptık. Yaş limitini uzattık. VAR'a 7 hakem tayin ettik. Bunu daha da geliştirmek istiyoruz. Çünkü gelecek sezonda da VAR olacak. VAR odamızı daha da büyütüyoruz. 2022-23 sezonunda da VAR sistemi olacak. Bizlere çok büyük görev düşüyor. Hele kulüplere, kulüp başkanlarına, kulüp yöneticilere, teknik direktörlere ve futbolculara. Maçı kaybedebilirsiniz, ama hakem odaklı değil, oyun odaklı olmamız lazım. Oyuncularımıza çok önemli görevler düşüyor.  Maçlarda hakemi kandırıcı, olmayacak şekilde kendilerini yere atmalar, zaman kazanmaları yapmasınlar. Teknik direktörlerimiz hakemi etkilemesinler. Yedek kulübesinde hata yapan birisi nedeniyle teknik direktör ceza alabiliyor. Böyle olursa takımlarımız Avrupa'daki hızlı oyuna alışırlar. İnşallah bunlardan vaz geçerler.

Gol çizgisi teknolojisi

Gol çizgisi teknolojisi üzerindeyiz. Çok az olan bir olay. Ama olabiliyor. Her şey olabilir. Bizim liglerimize de gol çizgisi teknolojisi gelebilir. TFF olarak bizim maçlarımıza gelmesini istiyorum. İnşallah yakın zamanda uygulayacağız. 

Senin için hazırladığımız haberler