Ligler 12 Haziran'da başlayacak!

06.05.2020 - 13:49 | Son Güncellenme: 06.05.2020 - 14:20

Koronavirüs sebebiyle Mart ayında ara verilen Süper Lig'deki 8 haftalık periyot oynanacak mı? TFF Başkanı Nihat Özdemir, Süper Lig'in geleceği hakkında açıklamalarda bulundu. İşte detaylar...

Ligler 12 Haziran'da başlayacak!

İlk olarak Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs salgını sebebiyle ara verilen Türkiye futbol liglerinde 2019-2020 sezonu 12-13-14 Haziran'da başlayacak.

TFF Başkanı Nihat Özdemir düzenlediği basın toplantısında, "Şimdilik olmak kaydığıyle ertelenen Süper Lig, 1. Lig, 2. Lig ve 3. Lig 12-13-14 Haziran haftasında başlatma kararı aldık" ifadelerini kullandı.

"Tedbirleri en hızlı alan ülkelerden başında geliyoruz"

Sportif tedbirleri hızlı bir şekilde aldıklarını vurguayan Özdemir, "Bu süreci en az kayıpla atlatmaya çalışıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti olarak, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde dünyaya örnek bir mücadele gösterdik. Pandemi ile savaşta her gün daha iyiye doğru gidiyoruz. Tedbirlerden vazgeçmeden yolumuza devam etmemiz gerekiyor. Yaşanan bu süreçten Türk futbolu da etkilendi. Devletimizin aldığı kararlarla sportif tedbirleri en hızlı alan ülkelerden başında geliyoruz" dedi.

"Önce sağlık anlayışımızdan vazgeçmedik"

Futbolun krizden en az etkilenmesi için çalışmaların yapıldığını söyleyen TFF Başkanı Nihat Özdemir, "11 Mart'ta ilk vaka göründüğünde maçları seyircisiz, ölümlü ilk vakanın ardından maçları erteledik. 1.5 ay geçti. Dayanışma ve önlem olarak gerekli adımları attık. TFF olarak önemli bir yol aldık. Devletimizin kararlarına harfiyen uyduk. Futbola dönüş için sağlık kurulumuz önemli bir çalışma gerçekleştirdi. Müsabaka evresini de en kısa sürede kulüplere ve kamuoyuna duyuruacağız. Önce sağlık anlayışımızdan hiç vazgeçmedik. Futbolumuzun bu krizden en az şekilde etkilenmesi için elimizden geleni yapmaya devam ediyoruz" dedi.

Süper Lig maçları nasıl oynanacak?

TFF Sağlık Kurulu, Sağlık Bakanı Koca ve Bilim Kurulu'nun ortak bir çalışması olacağını vurgulayan Özdemir, "UEFA ve FIFA ile görüşmeler yaptık, gerekli düzenlemeler için bütün çalışmaları gerçekleştirdik. Son olarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile bir görüşme gerçekleştirdik. Sağlık Bakanı ve Bilim Kurulu'nun çalışmaları sonrası maçların nasıl ve hangi şartlarda oynanacağına karar verilecek. Sürecin sonunda ortaya çıkacak esasları da kamuoyu ile paylaşacağız" dedi.

Süper Lig ne zaman başlayacak?

Süper Lig'in başlangıç tarihini de açıklayan Özdemir "Şimdilik olmak kaydığıyle ertelenen Süper Lig, 1. Lig, 2. Lig ve 3. Lig 12-13-14 Haziran haftasında başlatma kararı aldık" sözlerini kullandı.

TFF Başkanı Nihat Özdemir'in diğer açıklamaları şu şekilde:

Ağustos ayının sonunda da UEFA Şampiyonlar Ligi finaline ev sahipliği yapacağız.

Lig oynanırken koronavirüs vakası çıkarsa ne olacak?

Nihat Özdemir, bu açıklamaların ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Elimizde 10 ayrı senaryo var. Bu senaryoyu bakanlıkarla paylaştık. Yarın Sağlık Bakanlığı'na başvuracağız. Ligi oynayarak tamamlamak istiyoruz. Ana hedefimiz sağlık. Ankaragücü'nde bir virüs vakası yaşandı ama bundan sonraki yapılacak yol haritamızı Sağlık Bakanı ve Bilim Kurulu'nun kararı ile alacağız. Kendi başımıza bir karar alarak yola devam etmek istemiyoruz. Futbolun nasıl oynanacağına dair kararlarımızı bir bülten halinde yayınlayacağız.

Sağlık açısından ödün vermeyeceğiz. Ana yol Sağlık Bakanı Koca, Bilim Kurulu ve bizim sağlık kurulumuz tarafından belirlenecek.
 

"Eğer bir futbolcu virüse yakalanırsa..."

-Ligi durdurma planı var mı?

Ligi durdurmak gibi bir planımız yok. Bunu düşünmek de istemiyoruz. Yeni sistemde maçların nasıl oynanacağına dair yayınlanan protokole uygun hareket edilirse inanıyorum ki hiçbir sporcu virüse yakalanmayacaktır. Buna rağmen bir sporcuya ya da spor adamı virüse yakalanırsa o zaman yol haritasına yeniden bakacağız.

"Hedefimiz beIN Sports'la 5 yıllık süreci tamamlamak"

Ajansspor yazarı ve Radyospor programcısı Ceyhun Kuburlu, "Harcama limitleri yeniden hesaplanacak mı? beIN Sports ile son durum ne? Altyapı ligleri oynanacak mı?" sorularını Özdemir'e sordu. Özdemir'in açıklamaları şöyle:

Harcama limitleri ile ilgili çalışmamız devam ediyor. Kulüplerin gelirlerinde azalmalar var. Bunları düşünerek yeni harcama limitlerini lisans kurulu ilan edecek. Eski lig durumunda değiliz. Yeni şartlarda, yeni harcama limitlerini tespit edeceğiz.

Yayıncı kuruluş beIN Sports'la 5 yıllık bir anlaşmamız var. Bu yıl 3. yılımız. 2 sezon daha sözleşmemiz var. Hedefimiz beIN Sports'la 5 yıllık süreci tamamlamaktır. Görüşmelerimizi yapıyoruz. beIN Sports da gelir kaybına uğramıştır. Aynen kulüplerimiz gibi beIN Sports'un da gelirlerinde azalma olmuştur. beIN Sports'un sezon sonuna kadar bize ödeyeceği 588 milyon TL ödemesi var. Onlar da bir an önce liglerin başlamasını istiyor.

Altyapı liglerine gelirsek... Şu an amacımız liglerimizi başlatmak.

-UEFA'dan ve FIFA'dan kulüplere maddi destek geldi mi?

UEFA ve FIFA ile sürekli görüşüyoruz. UEFA'nın ileride yapacağı bazı ödemeler var. Bütün bu görüşmelerimiz devam ediyor. Bunların öne çekilmesini talep ediyoruz. Yetkililer de bunları yeterince öne çekmeye çalışmakta. Geçen hafta milli takıma oyuncu gönderen kulüpler için bize ödemeler yapıldı, biz de aynı günde kulüplere gönderdik.

2020-2021 sezonu ne zaman başlayacak?

-Yeni sezonun başlangıç tarihi nasıl olacak?

Hedefimiz Haziran'da lige başlamak. Lige 12 Haziran'da başlarsak 26 Temmuz'da tamamlayacağız. 7 hafta sonu, 1 kez de hafta arası maçı oynacağız. 26 Temmuz'da ligi tamamlarsak Ağustos ayında yeni sezonun planlamasını yapacağız. 11 Haziran 2021'de Avrupa Futbol Şampiyonası'na başlayacağız. UEFA, 25 Mayıs'ta liglerin bitirilmesini istiyor.

Süper Lig'de hangi takımlar ligin tescil edilmesini istiyor?

Kulüplerle orta yol bulunur mu? Maçlar tek şehirde oynanır mı? Ligin tescil edilmesini hangi kulüpler istedi?

Kulüpler ile devamlı görüşme halindeyiz. Bugüne kadar her zaman bir orta yol bulduk, bundan sonra da bularak yolumuza devam edeceğiz.

Tek şehirde futbol oynamak TFF'nin bugüne kadar gündeme gelmedi. Bu bizim dışımızda ortaya konan ve konuşulan konular. Bizim hedefimiz her takımın kendi stadyumunda oynanması.

Ligleri kimin oynamak istediği ya da istemediği benim bilgim dahilinde değil. Süper Lig'de 13-14 takım ligin oynanmasını istiyor. 1. Lig'de ise 11 takım ligi oynamak istiyoruz. Diğer liglerde 90 takımın %27'si ligleri oynamak istiyor.

-Protokolda eksikler var mı? Güncellenecek mi?

Bizim sağlık kurulumuzun yayınladığı bir protokol bu. Buna zor diyenler var. Biz en zor, en az hasar göreceğimiz protokolü yayınladık. Herkes buna uyar mı bilemem. Ana hedefimiz bunlara uymak. Bu sefer Sağlık Bakanı ve Bilim Kurulu'ndan rapor gelecek.

-Takımların uçak seyahat imkanları olacak mı?

Bir süreci yaşıyoruz. Geçen haftaki şartlarla bugünkü şartlar aynı mı? Değil. Görüyoruz ki Türkiye iyileşme yönünde yoluna hızlı bir şekilde devam ediyor. Ligin başlamasına 35 gün var. 15 gün sonra sağlık açısından Türkiye daha iyi noktaya gelecek. THY Mayıs ayı sonunda iç hatlar seferlerine başlamayı planlıyor.

Alt liglerde fiziksel yetersizlikler var. Bu konuyla ilgili planınız nedir? UEFA ile istişareniz var mı? Şampiyonlar Ligi'ne ev sahipliği yapacağız. Net bir tarih de belirlenmedi?

Türkiye'de fiziksel yeterlilik olarak çok iyi stadyumlar var ama olmayanlar da var. Sağlık Bakanlığı çalışmalarını yürütürken biz de kulüperle görüşmeleri sürdüreceğiz. Maçların başlama saatlerini düşünerek bir yol haritası belirleyeceğiz. Şampiyonlar Ligi maçları bildiğiniz gibi 23:00'te başlamıştı. Bu sıkıştırılmış geçici bir durum.

Servet Yardımcı, UEFA'nın yönetim kurulunda. Sağlık kurulumuzda yer alan Mete Düren, UEFA'nın da sağlık kurulunda yer alıyor. UEFA, Temmuz ayı sonuna kadar liglerin bitirilmesini istiyor. Bu ay 27 Mayıs'ta UEFA'nın bir toplantısı var. UEFA, 25 Mayıs'a kadar Avrupa liglerinin nasıl sonlandıracağını belirlenmesini bekliyor. Almanya'da maçlar Mayıs ayı ortasında başlayacak. Birçok Avrupa ülkesi liglerine geri dönüş tarihlerini açıklayacak. Burada İspanya, İtalya ve İngiltere liginin de durumu çok önemli. İnşallah Türkiye nasıl sağlıkta başarılı olduysa futbolda da başarılı olduğumuzu bütün dünyaya göstermiş olacağız.

"Yabancı sayısına kulüplerle karar vereceğiz"

-Maçların oynanmasını isteyen kulüplerden biri Galatasaray mı? Yabancı sınırıyla ilgili nasıl bir karar almayı düşünüyorsunuz?

14 takım istiyor dedim, bu bir tahmindi. 18 takımın 18'i liglerin oynanmasını istemiyor, diyor. Takımlarımız futbol oynayarak yayıncı kuruluştan paralarını almak istiyor. 26. haftada seyircisiz oynadık ve çok konuşmalar oldu. Bazıları oynamak istemedi, bazıları istedi. Biz geriye bakmak istemiyoruz. Lig seyircisiz oynanacak. Şampiyonlar Ligi'nin bize baskı yaptığı yok. O Ağustos ayında planlanmakta. Çok rahatız.

Her şey normal olsaydı, bugün bunları gelecek sezon için konuşacaktık. Yeni durumlar söz konusu olduğu için Kulüpler Birliği ile yeniden konuşarak yabancı sınırı ile ilgil acele etmemiz gerektiğine inanıyorum.

-Ziraat Türkiye Kupası maç takvimi belli oldu mu? Lig maçları seyircisiz olacak mı?

ZTK'da 3 maçımız kaldı. 2 tane yarı final ve bir tane de final. Bunlar da programın içinde, görüşmelerimiz devam ediyor. Bu sadece 4 takımı ilgilendiriyor. Yetkililerle görüşmelerimiz devam ediyor. Yakın zamanda kararımızı açıklayacağız.beIN Sports haklı olarak çok büyük bir meblağ ödüyor. beIN Sports ile görüşmelerimiz devam ediyor. Bu maçları şifresiz yayınladıklarında hukuki sorunların olacağını ifade ediyorlar. Haklılar. Bu konuda karar beIN Sports'un olacak. Maçların kafelerde nasıl izleneceğine dair kurallar da ortaya konulacak.

-Siz oynayan bir futbolcu olsaydınız düşünceleriniz ne olurdu? Karar gözden geçirilip maçların seyircili oynanması gündeme gelir mi?

Ben iş adamıyım. TFF Başkanı olarak görevimi yaptım. Futbolcularımızın da tek bir görevi var. Takımlarında tam randımanla performans göstermek. Bunun için bütün imkanları kullanmalıdır. Bugün şartlar böyle olduğu için bu kararları aldık, yarın şartlar değişir biz de kararları değşitiririz. İşler iyiye giderse son 4 haftayı seyircili oynama imkanımız olursa onu da yaparız.

"Maç saatleri iklim, şehir şartlarıyla belirlenecek"

-Maçlar saat kaçta oynanacak?

Her oyuncuya test yapılması gerekiyorsa o yapılacak. Gerekenler yapılmadan maçların oynanmasına devlet izin vermez. Virüs konusunda başarı yakalayan devletimiz maçlar için bunu bozmaz.

TFF'de maç planlama konusunda çok önemli bir ekip var. Bunlar çalışmalarını devam ettiriyorlar. Maç saatleri iklim, şehir şartlarıyla belirlenecek.

-Futbola Dönüş Protokolü nasıl denetlenecek? Uymayanlara ceza verilecek mi?

Ben böyle bir yaşta, koronavirüsle karşı karşıya geldiysem kendimi şanslı kabul etmem. Biz devam edebilseydik belki 1-2 hafta içinde şampiyon belli olacaktı. Play-Off maçları oynanmaya başlanacaktı. Hemen akabinde 30 Mayıs'ta Şampiyonlar Ligi finali oynanacaktı. Ardından EURO 2020 oynanacaktı. Kendimi şanssız hissediyorum.

Futbola Dönüş Öneri Protokolü'nün denetiminde hiçbir ödün vermeden yolumuza devam etmemiz gerekli. Zaten devlet ve Sağlık Bakanlığı buna müsaade etmez.

"Sorumluluğu üstünüze alıyor musunuz?"

-Ajansspor'dan Erdal Cömert'in "Profesörler maçların oynanması yönündeki kararı TFF verir ve sorumluluğu üzerine alır diyor. Siz bütün sorumluluğu üzerine alıyor musunuz?" sorusuna şöyle cevap verdi:

"Liglerin 12 Haziran'da başlaması için gerekli kararı aldık. Biz kulüplerimize hangi şartlar futbol oynatacağız? Bilim Kurulu'ndan aldığımız yol haritasına uygun olarak ligi oynatacağız. Protokole uyulduğu takdirde bir sorun olmayacaktır inşallah. Eğer lig devam ederken bir vaka olursa o zaman yeniden konuşacağız."

-Basın mensupları maçlara katılabilecek mi? Şampiyonlar Ligi finalinde Avrupa'dan taraftar gelecek mi?

Basın mensupları maçlara gidebilecek ama oturma düzeni değişecek ve sayı azalacak. Sizleri de test yapması da gerekebilir. Ağustos ayının sonlarında final oynanacak gibi bir durum var. Seyircili mi oynanır, seyircisiz mi oynanır şimdiden söylemek çok zor. Neticede olarak Temmuz ayında gelişmeleri göreceğiz ve UEFA kararı verecek. Futbolu çok özledik. En kısa zamanda buna kavuşalım.

Senin için hazırladığımız haberler