Nihat Özdemir yönetimi ibra edildi

01.09.2020 - 10:55 | Son Güncellenme: 01.09.2020 - 11:01

Son dakika haberi... Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Genel Kurulu için yeterli çoğunluk sağlanırken, toplantı başladı.. Peki hangi kulüpler genel kurula katılmadı? İşte detaylar...

Nihat Özdemir yönetimi ibra edildi

Türkiye Futbol Federasyonu'nun olağan genel kurulu Ankara'da başlarken; başkan Nihat Özdemir ve yönetim kurulu hesap ve faaliyetlerinen ötürü ibra edildi.

Genel kurulda 1 Haziran 2019 ve 31 Mayıs 2020 dönemi gelir-gider tabloları ve bilançoları görüşülerek hesap ve faaliyetleri ibra oylamasına sunuldu.

TFF Başkanı Nihat Özdemir ve yönetim kurulu hesap ve faaliyetlerinden ötürü ibra edildi.

Ayrıca TFF Başkanı Nihat Özdemir, kademeli olarak TFF 1. Lig, TFF 2. Lig ve TFF 3. Lig'e harcama limiti getirmeyi planladıklarını açıkladı.

Habertürk'ün haberine göre; Beşiktaş, Fenerbahçe, Trabzonspor ve Kasımpaşa kurula katılmayacak, Galatasaray Başkanı Mustafa Cengiz de sağlık sorunları nedeniyle genel kurulda yer almayacak.

Göztepe Kulübü'nün mevcut 7 delegesinden sadece başkan Mehmet Sepil ile temsil edileceği bildirildi.

Öte yandan son şampiyon hak mahrumiyeti cezasından ötürü genel kurulda yer alamayacağı belirtilen Başakşehir Başkanı Göksel Gümüşdağ toplantıya katıldı.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Olağan Genel Kurulu Ankara’da başladı. TFF Başkanı Nihat Özdemir, açılış konuşmasında, "Yaşadığımız olağanüstü şartlara rağmen iyi bir sezon geçirdiğimizi düşünüyorum" dedi.

Ankara’daki bir otelde yapılan genel kurul, yeterli çoğunluğun sağlanmasının ardından divan kurulu başkanlığına Gaziantep Futbol Kulübü Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin seçilmesiyle birlikte başladı. Belirlenen gündem maddesi ve bazı kulüplerdeki delege değişiklikleriyle ilgili önerge oy birliğiyle kabul edildi.

TFF Yönetim Kurulu, oylamada yeterli çoğunluğun olmayacağından dolayı gündemdeki "TFF statüsünde değişiklik yapılmasıyla ilgili" 19. maddenin çıkarılması talep edildi. TFF Başkan Vekili Mehmet Baykan, "Ana statü değişikliğinde genel kurulu oluşturanlarla nitelikli çoğunluk oylaması yapılır. Bu çoğunluk 333 delegenin 3’te ikisine karşılık gelir. Şu an genel kurulda böyle bir rakama ulaşılamadı. Bu maddenin gündemde bulunmasının oylamada bir sonuç vermeyeceği ortada. Bu maddenin gündemden çıkarılmasını talep ediyoruz" ifadelerini kullandı. Gündemde bulunan 19. madde oybirliğiyle çıkarıldı.

Özdemir: "Futbolumuz sekteye uğradı"

TFF Başkanı Nihat Özdemir, "15 aylık bir aradan sonra beraberiz. 1 Haziran 2019’da siz delegelerimizin teveccühü ile ben ve arkadaşlarım göreve geldik. Genel Kurulumuzu, aradan geçen süreyi değerlendirme adına bir fırsat olarak görüyor ve sizlerle burada olmaktan dolayı duyduğum mutluluğu paylaşmak istiyorum. Bildiğiniz üzere; olağanüstü bir dönem yaşadık. Bütün dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını ile ülkemiz mart ayında tanıştı. Bu olağanüstü sürecin doğal olarak önemli etkileri oldu. Futbolumuz sekteye uğradı ve liglerimize ara vermek durumunda kaldık. Bizler Federasyon olarak devletimizle iş birliği halinde, bu dönemi en az zararla atlatmak için büyük çaba gösterdik. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde yürütülen salgınla mücadele kapsamında yapılan tüm çalışmaları, Gençlik ve Spor Bakanlığımız, Sağlık Bakanlığımız, siz değerli kulüplerimiz ve tüm paydaşlarımızla koordineli bir şekilde yürüttük. Bu süreçte, destekleri için başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere, Gençlik ve Spor Bakanımız Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu ve Sağlık Bakanımız Dr. Fahrettin Koca’ya teşekkür ediyorum. Bir özel teşekkürümüz de oynanması imkansız denen maçlar için büyük sorumluluk alarak hazırladıkları futbola dönüş protokolüyle maçlarımızın tamamlanmasını sağlayan Prof. Dr. Ömer Taşer başkanlığındaki Sağlık Kurulumuza, çalışmaları için bir kez daha tebrik ediyorum. Bu mücadeleye renk katan, ligin tamamlanmasında her türlü fedakarlığı gösteren, başkanından yöneticisine, teknik direktöründen oyuncusuna, doktorundan fizyoterapistine, masöründen tercümanına, kısacası futbolun içindeki her bireye şükranlarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.

"Olağanüstü şartlara rağmen iyi bir sezon geçirdiğimizi düşünüyorum"

Fair Play ruhunu yücelten tüm kulüpleri kutlayan Özdemir, “Süper Lig şampiyonu Medipol Başakşehir, Ziraat Türkiye Kupası şampiyonu Trabzonspor, TFF 1. Lig şampiyonu Hatayspor, Süper Lig’e yükselen Büyükşehir Belediye Erzurumspor ve Fatih Karagümrük, TFF 2. Lig’de şampiyon olan Yılport Samsunspor ve Royal Hastanesi Bandırmaspor, TFF 1. Lig’e çıkan Tuzlaspor, TFF 3. Lig’in şampiyonları Serik Belediyespor, Kocaelispor, Karacabey Belediyespor, TFF 2. Lig’e yükselen Anagold 24Erzincanspor, Turgutluspor ve Pazarspor kulüplerimizi tebrik ediyorum. Bölgesel Amatör Lig’den 3. Lig’e çıkma başarısı gösteren tüm takımlarımızı canı gönülden kutluyor, yeni sezonda bütün kulüplerimize başarılar diliyorum. Yaşadığımız olağanüstü şartlara rağmen iyi bir sezon geçirdiğimizi düşünüyorum. Elimiz kalbimizde geçen bu sürecin yanı sıra göreve geldiğimiz günden itibaren, siz kulüplerimizin istekleriyle ilgili önemli mesailer yaptık. Bizlerden talep ettiğiniz her şeyi, yönetim kurulumuzda değerlendirdik, kararlar aldık ve sizlere yardımcı olmaya çalıştık. O kararlardan en önemlisi, sizlerin de ortak mutabakatıyla liglerde düşmenin olmamasıydı. Yeni sezonda 21 takımlı ligi hep birlikte tecrübe edeceğiz. Bugün genel kurul salonumuzda 145 profesyonel kulübümüzün temsilcileri var. Genel Kurul ailesi olarak daha da büyüdük ve yeni bir dönem bizleri bekliyor” şeklinde konuştu.

"Kulüplerimize verdiğimiz destek ve altyapı yatırımlarımızı artırarak değerlendireceğiz"

Türk futbolunun değer kaybetmemesi ve kulüplerin büyüme politikalarını desteklemek için önemli adımlar attıklarını dile getiren Özdemir, "Sponsorluktaki çalışmalarımız ve uluslararası markalarla imzaladığımız yeni anlaşmalarla Türk futbolunun gelişimi için gelirlerimizi artırırken giderlerde tasarruf yoluna gittik. TFF idari kadromuzu daha verimli çalışma hedefi ile optimize ettik, geçen yıla ve bütçemize kıyasla, büro giderlerimizi, personel giderlerimizi, hakem, gözlemci ve temsilci giderlerimizi, VAR giderlerimizi azaltırken, TFF 1. 2. ve 3. liglerdeki kulüplerimize yaptığımız altyapı proje desteklerini ve yardımlarını bir önceki yıla göre artırdık. Turkcell ve Mercedes-Benz gibi iki önemli sponsorumuzla sözleşme uzattık. Denizbank, BtcTurk ve Mcdonalds sponsor ailemizin yeni üyeleri oldu. 2020-2021 sezonunda yeni sponsorluklar ile gelir artışı sağlarken, elde ettiğimiz bu geliri, kulüplerimize verdiğimiz destek ve altyapı yatırımlarımızı artırarak değerlendireceğiz” açıklamasını yaptı.

“Alt liglerde yayın hakkı sponsorluğu için anlaşma sağladık”


2. ve 3. Lig takımlarına müjde veren Özdemir, “TFF 2. lig ve TFF 3. Lig’in marka değerini yükseltmek, izlenmesini sağlamak en büyük hedefimizdi. Bu hedefimiz nihayet gerçek oluyor. Misli.com ile TFF 2. Lig ve TFF 3. Lig isim ve yayın hakkı sponsorluğu için anlaşma sağladık. Önümüzdeki günlerde imzayı atacağız, detayları açıklayacağız. Böylece alt liglerdeki kulüplerimize önemli bir gelir kaynağı da sağlamış olacağız. 15 aylık dönemde, tesisleşmedeki yatırımlarımız da devam etti. Atatürk Olimpiyat Stadı’nı, Şampiyonlar Ligi finali ev sahipliği için yeniledik. İnşallah gelecek yaz orada unutulmaz bir finale daha, hep birlikte tanıklık edeceğiz. Yine Riva’daki ikinci tesisi hazır hale getirdik ve bu tesis, yakın dönem içerisinde Türk gençlerinin hizmetine girecek. Bizleri bu süreçte en çok mutlu eden şey A Milli Takımımızın Avrupa Şampiyonası finallerine kalmasıydı. Büyük bir heyecanla beklediğimiz finaller, pandemi nedeniyle seneye kaldı. İnanıyorum ki, yakaladığımız muhteşem jenerasyonla gelecek yaza Türk Milli Takımı damgasını vuracak. İki gün sonra da, Uluslar Ligi maçlarımız başlıyor. 3 Eylül’de Sivas’ta Macaristan ile oynuyoruz. 6 Eylül’de ise Sırbistan ile deplasmanda karşılaşacağız. Şu anda Riva’da kampta bulunan Şenol Güneş hocamıza ve futbolcularımıza başarılar diliyorum” dedi.

"Stadyumlarımıza tribün kapasitesinin yüzde 30’u oranında seyirci alacağız"

Özdemir, yoğun geçen 15 aylık dönemde, çok önemli işlere imza attıklarını vurgulayarak, “Futbolumuzun vazgeçilmez unsuru siz kulüplerimizin geleceğini garantiye almak için UEFA standartlarında, uygulamaya başladığımız kulüp lisans sistemi, ilk kez ilan ettiğimiz takım harcama limitleri bunlardan en önemlisiydi. Eşine ender rastlanan Hakem Lisesi, lisanslı sporcu sayımızı milyonlara çıkartacak UEFA GROW gibi Türk futbolunda eşik olarak gösterilecek adımlarımıza, önümüzdeki süreçle birlikte yeni halkalar ekleyeceğiz. En büyük temennimiz en kısa sürede futbolda tam normalleşmeye geçmemiz. Eğer bu mümkün olursa, ekonomik olarak kulüplerimizin rahat bir nefes alacağını söyleyebiliriz. Seyircili futbol keyfini inşallah en kısa sürede tekrardan yaşayacağız. 1 Ekim itibarıyla stadyumlarımıza tribün kapasitesinin yüzde 30’u oranında seyirci alacağız. İlerleyen süreçte dolu stadyumlarda eski coşkulu günlere döneceğiz” şeklinde konuştu.

"Daha yapacak çok işimiz var"

Başkanların, yöneticilerin, bu süreçte kendilerini üzen ve kıran açıklamaları olduğuna dikkat çeken Başkan Özdemir, “Türkiye Futbol Federasyonu olarak, sadece Süper Lig değil, TFF 1. Lig, 2. Lig, 3. Lig ve Bölgesel Amatör Liglerdeki kulüplerimizin federasyonuyuz. Türkiye’nin dört bir yanından gelen siz delegelerimizin katılımı ile futbol ailemizin ne kadar büyük olduğunu bir kez daha anlama ve görme fırsatımız oldu. Aile içinde zaman zaman farklı görüşler, anlaşmazlıklar olabilir. Önemli olan karşılıklı iyi niyet ile ortak sorunlarımızı konuşabilmek, empati yapabilmek ve ailemize zarar vermeden, Türk futbolunun iyiliği ve gelişimi için çözüm bulabilmek. Yıllar önce, Türk futbolu mahkeme kapılarında bekletilir, kongrelerde kavga, gürültü, kıyamet kopardı. Artık o dönemler geride kaldı. O günleri yeniden yaşama niyetiyle hareket eden veya etmeye hazırlananlar ne kendilerine ne de futbola fayda sağlarlar. Futbolumuza sadece zarar verirler. Bizim vakit kaybetmeye tahammülümüz yok. 1 Haziran 2019 tarihinden bu yana, hem sorunlara çözüm bulmaya çalıştık hem de projelerimizin bir bölümünü hayata geçirdik. Ve daha yapacak çok işimiz var. Bizim tek gayemiz, Avrupa ile rekabet eden, ekonomisi güçlü, uluslararası platformlarda, marka değeri yüksek, kaliteli ve izlemesi keyifli liglere sahip olmak. Hedefimiz, Türk futbolunu, yetiştiren, üreten, kazanan, gelişen ve Avrupa’da, dünyada söz sahibi olan daha iyi bir yapıya kavuşturmak. Bu nedenle, hem sizlerin hem bizlerin, geçen dönemden gerekli mesajları aldığını düşünüyor ve Türk futbolunun değerini yükseltmek için daima omuz omuza vermemiz gerektiğini, bir kez daha hep birlikte anladığımıza inanıyorum” diye konuştu.

"Hakemlikte dönüşüm ve gençleştirme çalışmalarımızı sürdüreceğiz"

VAR sisteminin ve Türk hakemliğin gelişmesi için tüm çabalarını ortaya koyduklarını vurgulayarak, şunları söyledi:

"Hemen hemen her hafta acımasızca eleştirilseler de, değerli hakemlerimizin hep arkasında durduk. Yeni sezon öncesinde Merkez Hakem Kurulumuzda bir değişiklik yaşadık. Görevi bırakan Zekeriya Alp’e ve ekibine bir kez daha katkıları için teşekkür ediyorum. Serdar Tatlı ve MHK üyelerimizle yola devam edeceğiz. Kendilerine başarılar diliyorum. Hakemlikte dönüşüm ve gençleştirme çalışmalarımızı sürdüreceğiz. İnşallah yeni Merkez Hakem Kurulumuz ile birlikte, sadece hakem kararlarına değil sahada futbolcuların gösterdiği mücadeleye de odaklanırız. Ama bunun için ilk önce siz değerli kulüplerimizin hakemler üzerindeki baskıyı azaltması, hakemlerimize güvenmesi şart. Büyük işler, başarılar ve huzur, karşılıklı güvenle başlar. Yeter ki birbirimize güvenelim, destek olalım. Bizim tüm çabamız, güven ortamı oluşturmak, birlik ve beraberliğimizi sağlayıp tüm enerjimizi yeni projelere harcamak. Hedeflediğimiz noktaya ulaşmak için yaptığımız tüm çalışmalarımızda, her zaman bizlere yardımcı olan Gençlik ve Spor Bakanımıza, Türk futboluna yıllardır destek veren Spor Toto Teşkilatımıza, kupaya ismini veren sponsorumuz Ziraat Bankası’na, tüm ana sponsorlarımıza, resmi tedarikçilerimize, yayıncılarımıza, tüm futbol camiasına teşekkür

"Gelirlerimiz yüzde 13 artarken, giderlerimiz de yüzde 7 artmış olacak"

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkan Vekili ve İcra Kurulu Üyesi Erhan Kamışlı, 2019-2020 döneminde 870 milyon lira gelir, 919 milyon lira giderleri olduğunu söyledi.

Kamışı, TFF'nin Ankara'da JW Marriott Hotel'de düzenlenen olağan genel kurulunda 1 Haziran 2019-31 Mayıs 2020 döneminin mali raporuyla ilgili delegeleri bilgilendirdi.

Sponsorluk gelirlerini artırdıklarını aktaran Erhan Kamışlı, "2019-2020 sezonunda 870 milyon lira gelir elde ettiğimizi, bu geliri 2020-2021 sezonunda yüzde 13 artırarak 984 milyon liraya çıkaracağız. Giderlerimiz, 2019-2020 sezonu için 919 milyon lira oldu. Bunu da 984 milyon liraya artırmış olacağız. Gelirlerimiz yüzde 13 artarken, giderlerimiz de yüzde 7 artmış olacak. Bunun ana sebeplerinden bir tanesi; zor dönemde daha fazla çabalayıp daha fazla sponsorluk geliri elde etmeye çalıştık. Bunun neticesinde sponsorluk gelirlerimizi yüzde 50'ye yakın artırdık. Giderlerimizi de önemli ölçüde azalttık." diye konuştu.

Kulüplerden yöneltilen ve basında yer alan bazı eleştirilere yanıt veren TFF Başkan Vekili, "Son zamanlarda asılsız eleştirilere muhatap olduk. Bunların en başında büro gideri adı altında bir kalemde 126 milyon lira harcandığıydı. TFF, özel bir statü ile kurulmuştur. Kurumlar vergisinden muaftır. TFF, amortisman gideri yazmamaktadır. Bizim bazı duran varlıklarımızı gider olarak yazmaktayız. Bu giderler de büro giderleri adı altında sınıflandırılmıştır. 126 milyon liranın içinde bina ve elektronik bilet harcamalarımız bulunmaktadır. Sadece sınıflandırma farkından dolayı büro giderleri 23 milyon liradır. Bu sınıflandırmayı önümüzdeki günlerde değiştireceğiz." ifadelerini kullandı.

 

"Bu sene 18 milyon liraya indirdik ve ciddi bir tasarruf elde ettik"

Kamışlı, eleştirilere konu olan harcama kalemlerini açıklayarak şunları kaydetti:

"Personel bütçemiz 56 milyon lira iken 57 milyon liralık personel giderimiz olmuştur. Buna önemli derecede personel iyileştirmesi ve azaltması yapmak suretiyle ödediğimiz kıdem ve ihbar harcamaları dahildir. Huzur hakları konusunda geçen yıl 5.2 milyon lira harcarken son dönemde 4.5 milyon liraya indirdik. Taşıt giderleri altında 9 milyon lira gibi bir meblağ dolaşmaktadır. Bu 9 milyon bir harcama değil provizyondur. Taşıtlarımız ve yakıtları sponsorlar tarafından karşılanmaktadır. VAR masrafları geçen sene 38 milyon liraydı. Bu sene 18 milyon liraya indirdik ve ciddi bir tasarruf elde ettik. Profesyonel futbol giderleri, 430 milyon liralık bir meblağ gündemde oldu. Bu paranın içinde hakemler, gözlemciler, temsilciler, VAR, kurullar, paraşüt harcaması, 1. Lig, 2. Lig ve 3. Lig destekleri, yol yardımları, ambulans, UEFA Şampiyonlar Ligi finali için yapılan harcamalar ve Atatürk Olimpiyat Stadı'nın giderleri de bu kalemin içinde. Burada önemli artan harcamamız A Milli Takım ve Ümit Milli Takım için yaptıklarımız. Daha önce 44 milyon lira olan harcamayı 55 milyon liraya çıkardığımız doğrudur. Bu harcamalar da ağırlıklı olarak burayı zenginleştirip, Futbol Gelişim'i büyütmek ve futbolu zenginleştirmek amacıyla yapılmıştır. Bu sene geçen seneden daha fazla iyileştirme gerçekleştirdik. Önümüzdeki seneler bunu daha da büyütmeye çalışacağız. Geçmiş sezonda Süper Lig, TFF 1. Lig, TFF 2. Lig, TFF 3. Lig ve amatör liglere toplamda 2.2 milyar lira para aktardık. Önümüzdeki dönemde de giderlerimizi kısıp, gelirlerimizi artırarak kulüplerimize daha çok imkan oluşturma çabamız olacak."

Denetleme Kurulu raporu

Denetleme Kurulu üyesi İbrahim Türkiş, hazırladıkları raporu okudu.

Türkiş'in okuduğu raporun sonuç bölümünde, şu ifadeler yer aldı:

"TFF'nin 1 Haziran 2019-31 Mayıs 2020 dönemine ait yasal defter kayıtları ve muhasebe işlemlerinin incelenmesi sonucunda kaynakların etkin, ekonomik ve verimli kullanıldığı, harcamaların sportif faaliyetler için yapıldığı, mali işlemlere ilişkin karar ve tasarrufların amaç ve programlara uygun olduğu, bütçede yer alan ve aktarma yapılmasına yasal imkan bulunmayan yatırım bütçesi ile milli takımlar prim giderleri bütçe giderlerinden başka fasıllara, başka fasıllardan da adı geçen bütçe kalemlerine aktarma yapılmadığı, yasal defter kayıtları ile mali tabloların ilgili mevzuat ve genel kabul görmüş muhasebe ilkelerine uygun olduğu tespit edilmiş olup, 1 Haziran 2019-31 Mayıs 2020 dönemine ait gelir gider tablosu ile 31 Mayıs 2020 tarihli bilançonun kabulu ile yönetim kurulunun ibra edilmesini genel kurulun takdir ve tensiplerine arz ederiz."

Kasımpaşa ve Fenerbahçe'nin itirazlarına yanıt...

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkan Vekili Mehmet Baykan, TFF Olağan Genel Kurulu'yla ilgili Kasımpaşa ve Fenerbahçe'nin itirazlarına yanıt verdi.

TFF'nin Ankara'da JW Marriott Hotel'de yapılan olağan genel kurulunda söz alan Baykan, şu ifadeleri kullandı:

"Birkaç gündür kamuoyunda konuşulan ve Kasımpaşa ile Fenerbahçe tarafından açıklamalarla ilgili açıklama yapacağım. Federasyonumuza iletilen saptamalarla ilgili gerekli çalışmaları yaptık. Kasımpaşa ve Fenerbahçe kulüplerimizin federasyonumuza ulaştırdıkları yazılarında gündemin 5 maddesiyle ilgili tespitleri vardı. Değerli genel kurul, TFF 4 yılda biri seçimli olağan genel kurul, 3'ü olağan genel kurul yani mali genel kurul başlığı altında toplantılar yaptı. Bu genel kurulumuzun hazırlıklarını incelediğimiz zaman gereken evrağın süresinde delegelerimize ulaştırıldığını, federasyonumuzu kayıtları, kargo kayıtları ve ulaşım kayırlarıyla yerinde olduğu tarafımızca tespit edilmiştir."

 

Uzun süredir TFF'de görev aldığını hatırlatan Baykan, 2011 yılında yapılan ana statü değişikliğini hatırlatarak, "Değişiklik, denetleme kurulu raporlarının 15 gün önceden gündemle birlikte tüm delegelere ulaştırılmasıydı. TFF ana statüsü ve iç tüzüğünde bununla ilişlikin 2 madde buluyor. Ana statü, gündem mali raporları, bağımsız denetçi raporları ve diğer evrakları genel kuruldan 15 gün önce delegelere ulaştırılmasını emreder. İç tüzükte ise gündem, denetleme kurulu raporu, bağımsız denetçi raporu ve gerekli diğer evraklar olarak belirlenmiştir. İç tüzük ve ana statü uyumsuzluğu halinde ana statü geçerli olacağı belirtilmiştir. TFF Statüsünün 27. maddesi gereği gönderilmesi vaadedilen mali raporlar, denetleme raporu bağımsız denetçi raporu kapsamında olup ayrıca bir mali rapor düzenlenmesi gerekmiyordur. Bir şüphe uyandığı zaman kanun uygulamalarında sırayla bir üst norma atıfta bulunmak ya da ilgili alanlarda hukukun diğer alanlarında, diğer kanunlarda bir madde varsa oraya bakmak gerektiği hukukumuzda mevcuttur." diye konuştu.

Mehmet Baykan, söz konusu diğer maddelerle ilgili gelen itirazlara da cevap vererek kanuna aykırı bir durumun söz konusu olmadığını kaydetti.

Senin için hazırladığımız haberler