Norveç kulüplerinden Katar'a boykot çağrısı

05.03.2021 - 21:01 | Son Güncellenme: 05.03.2021 - 21:03

Norveç Ligi ekiplerinden Rosenborg olmak üzere Tromsö, Strömsgodset, Stavanger, Odds ve Bergen'den oluşan 6 Norveç 1. Lig kulübü, Norveç Futbol Federasyonu'na çağrıda bulunarak insan hakları ihlalleri nedeniyle Katar'da yapılacak 2022 Dünya Kupası'nın boykot edilmesini istediler. Detaylar haberimizde...

Norveç kulüplerinden Katar'a boykot çağrısı

Hüseyin Özkök - AJANSSPOR

Türk Milli Takımı'nın 2022 Dünya Kupası grup eleme maçlarında aynı grupta yer aldığı Norveç'te başta Rosenborg olmak üzere Tromsö, Strömsgodset, Stavanger, Odds ve Bergen'den oluşan 6 Norveç 1. Lig kulübü, Norveç Futbol Federasyonu'na çağrıda bulunarak insan hakları ihlalleri nedeniyle Katar'da yapılacak 2022 Dünya Kupası'nın boykot edilmesini istediler. Adı geçen kulüpler bu çağrı öncesinde de kulüp genel kurullarında yapılan oylamalar sonrasında üyelerinden boykot onayı aldılar.

Sportschau internet sitesinde yer alan habere göre bu konuda görüşü sorulan FIFA Başkanı Gianni Infantino, boykotun doğru bir davranış biçimi olmayacağını ve Katar'da insan hakları konusunda yapılan iyileştirmelerde ulaşılan noktalara bakılması gerektiğini belirtti. Infantino bu konuda yapılacak en iyi şeyin diyalog kurarak iyileştirmelerin yapılmasını sağlamak olduğunu ve bu iyileştirmelerin de gerçekleştirildiğini  ifade etti.

İngiliz The Guardian Gazetesi Şubat ayında yayınladığı bir haberde Dünya Kupası stat inşaatlarının 2010 yılından bu yana süren inşaatlarında 6.500 yabancı işçinin öldüğünü iddia etmiş ancak Katar Hükümeti bu iddiaların yanıltıcı ve yalan olduğunu belirterek suçlamaları reddetmişti.

Boykotun faturası ne olur?

Bir ülke milli takımının Dünya Kupası'na katılmaktan vaz geçmesi durumunda ilk aşamada elemeler öncesi 20.000 bu grup aşaması geçildikten  sonra ise 40.000 İsviçre Frangı para cezası veriliyor.

Ancak esas ceza katılımdan vaz geçmenin nedenine göre belirleniyor. Eğer Norveç Katar'ı boykot ederek turnuvadan çekilirse FIFA Disiplin Komitesi tarafından daha sonraki FIFA turnuvalarından men edilme tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir. Bu da finansal açıdan Norveç için çok büyük maddi kayıplara neden olabilir. İşte bu muhtemel sonuçlar nedeniyle Norveç Futbol Federasyonu boykot çağrılarına sıcak bakmıyor.

Federasyon Başkanı Terje Svendsen ve  Lig Birliği Başkanı Cato Haug yaptıkları açıklamada Katar hakkındaki eleştirilere katıldıklarını ancak sorunların boykotla değil diyalogla çözülebileceğini Dünya Kupası'nın iyileştirmeler için yeterince baskı aracı olacağını belirtirken böyle bir boykotta Norveç'in tek başına kalma tehlikesinin büyük olduğunu belirttiler.

Boykot ile ilgili nihai karar 14 Martta yapılacak olan Norveç Futbol Federasyonu Genel kurul Toplantısı sonrası genel kurul üyeleri tarafından yapılacak oylama sonucunda ortaya çıkacak.

Senin için hazırladığımız haberler