O büyük geleceği olan bir Türk!

22.02.2020 - 16:31 | Son Güncellenme: 22.02.2020 - 13:45

O büyük geleceği olan bir Türk!

Alman ARD Televizyonu spor internet sitesi Sportchau.de, Schalkeli milli oyuncumuz Ozan Kabak'la ilgili bir yazı yayınladı.

Derleyen: Hüseyin Özkök

Schalkeli Ozan Kabak: “Büyük geleceği olan anahtar oyuncu” manşeti ile yayınlanan inceleme yazısında 19 yaşındaki oyuncunun önünün çok açık olduğu ve Çağlar Söyüncü'den sonra Premier Lig'e giden ikinci Türk stoper olabileceği belirtildi.

Schalke Teknik Direktörü David Wagner'in henüz sezon başında Schalke kampına katıldığında “kesinlikle Avrupa'nın en önemli savunmacı yeteneklerinden biri” sözleri ve Wagner'in oyuncuyu mutkala istediğinin hatırlatılmasıyla başlayan yazıda şu sözlere yer verildi:

"Rekor kırdı"

Schalke, Stuttgart'taki transfer maddesinin işleterek onun için 15 Milyon Euro ödedi ve bununla birlikte kulüp tarihinin en pahalı savunma oyuncusu olurken aynı zamanda bir rekorun da sahibi oldu. Çünkü, Stuttgart onu sadece altı ay öncesinde 11 milyona Galatasaray'dan transfer etmişti. Böylece Ozan kabak dünyada henüz 20 yaşına gelmeden iki ayrı kulüp tarafından 10 milyon üzeri meblağ ile transfer edilen ilk oyuncu oldu.

Kabak, Almanya'ya gelmeden önce de Türkiye'de adından söz ettiren bir oyuncuydu. Galatasaray'da oynadığı dönemde ülkenin en büyük yeteneklerinden biri olarak görülürken ülkesinin U15'ten itibaren milli takımlarının değişmez oyuncusuydu. Efsane teknik direktör Fatih Terim onu önceki sezon 18 yaşında savunmanın değişmez oyuncusu yaparken hem ligde hem de Şampiyonlar Ligi'nde görev verdi.

"Performansında dalgalanmalar olsa da..."

Ama sadece yarım sezon sonra Kabak küme düşmeme mücadelesi veren Stuttgart'ın ısrarı sonucu İstanbul'dan ayrıldı ve Almanya'ya transfer oldu. Bu alışılmadık bir transferdi ama o dönem 18 yaşında olan oyuncu sadece gelecek için bir yatırım değil küme düşmeme mücadelesi veren bir takımın da ön önemli oyuncularından biri olabileceğini kanıtladı.

Bazen performansından dalgalanmalar olsa da takımın ligin ikinci yarısındaki en dikkat çeken oyuncularından biriydi ve son Schalke maçına kadar tüm maçlarda 90 dakika yer aldı. Union Berlin ile oynanan play-out müsabakalarında tüm takımda yaşanan özgüven sorunu onda da görüldü ve Stuttgart 2-2 ve 0-0'lık skorlarla ligden düştü.

"Dikkatleri üzerine çekti"

Ozan Kabak'ın 2. Lig'de oynamayacağı ise çok çabuk netleşti. Çünkü sözleşmesindeki 15 milyona gidebilir maddesi gösterdiği başarılı performansın ardından onu oldukça ucuz bir oyuncu haline getirmişti. Schalke'nin idari direktörü Michael Reschke, Stuttgart'taki görevi sırasında onu kulübe kazandıran kişiydi ve bu maddeden doğal olarak haberi vardı. Ozan Kabak da bunun üzerine çok sayıda talibi olmasına karşın Ruhr bölgesi kulübünü tercih etti.

Ozan transferinden kısa bir süre sonra Sport Bild dergisine “Menajerimle birlikte Bayern'le görüştük. Ben genç bir oyuncuyum. Gelişimim için çok sayıda maç oynamam gerekiyor. Bu nedenle iyi bir görüşme ortamından sonra Schalke'yi tercih ettim” açıklamasını yapmıştı. Bu planın işlediği de aradan geçen zaman içinde görülüyor. Sezon başında yaşadığı ayak sakatlığı sonrası takıma giremeyen ve iyileştikten sonra da yedek kulübesinden takıma destek veren genç oyuncu, ilk yarının ortalarında iki stoper Strambouli ve Sane'nin sakatlanmaları sonrası takıma girerek başarılı performansıyla dikkatleri üzerine çekmeye başladı.

"Milli Takım'ın en genç stoperi"

“Bunu nasıl yaptığı kesinlikle övgüye değer. Başta yaşadığı zorluklar aslında onun takıma, antrenmanlara ve bizlere alışmasına yardımcı oldu.”

Bu sözler Schalke teknik direktörü David Wagner'e ait.

Ozan, Kasım başından bu yana ilk kez Mainz maçında sakatlığı nedeniyle kadroda yer alamadı. Türk Milli Takımı teknik direktörü Şenol Güneş'in de Ozan'ın kulübündeki başarılı performansı gözünden kaçmadı ve Kasım ortasında ona ilk kez takımda görev verdi. Kabak böylece 19 yıl 7 aylık yaşıyla Türk Milli Takımı'nın tarihindeki en genç stoperi oldu.

En büyük hedefi...

Ozan Kabak şu anda Avrupa'nın en dikkat çeken savunma oyuncularından biri olarak görülürken Bundesliga'da da kendini kabul ettirmiş durumda. Ancak onun hedefi daha önce en büyük lig olarak tanımladığı Premier Lig'de bir gün forma giymek. “Almanya'dan birkaç yıl oynayıp göstereceğim başarıyla Premier Lig'e gitmeyi umuyorum” diyor 19 yaşındaki oyuncu. Sözleşmesinde yazan 2021'den itibaren de 50 Milyon Euro'ya serbest kalma maddesiyle de bu hayalini gerçekleştirebilir.

Schalkeli oyuncunun örnek aldığı oyuncu ise Liverpoollu Virgil van Dijk. “Onun oyununu çok seviyorum. Kesinlikle örnek aldığım kişi” şeklindeki sözlerle Hollandalı oyuncuyla ilgili beğenisini dile getiriyor.
Bununla birlikte Ozan Kabak'ın gelecek planı çok açık. Şu andaki en büyük yeteneklerden biri ve yakında Avrupa'nın en iyi stoperlerinden biri olmayı hedefliyor.

Senin için hazırladığımız haberler