Ofsayt Kuralı Değişiyor Mu? İşte Gerçek

Akın Ungan
02.07.2023 - 14:15 | Son Güncellenme: 02.07.2023 - 14:26

Medyada ofsayt kuralının değişeceğine dair haberler çıktı. Oysa gerçek böyle değil. Dört yıldır rafta olan bir öneri var ancak henüz değişen bir kural yok. Detaylar haberimizde.

Ofsayt Kuralı Değişiyor Mu? İşte Gerçek

Hüseyin ÖZKÖK - AJANSSPOR

Tarih 3 Nisan 2022... Yani tam 15 ay önce Ajansspor'da yaptığımız bir haber, dün, sanki yeni ve hiç bilinmeyen bir bilgiymiş gibi sosyal medyada ve geleneksel spor medyasında büyük rağbet gördü: “Ofsayt kuralı değişiyor". Çok sayıda meslektaşım ve dostum, bu haber üzerine beni arayıp işin aslını astarını sordu.

Ofsayt kuralı değişiyor mu?

Futbol oyun kurallarındaki değişiklikleri çok yakından takip eden biri olarak, kendi kendime "Acaba ben yeni bir şey oldu da kaçırdım mı?" diye sordum. Fakat, yapılan haberlerin birkaçını okuyunca işin aslının ne olduğunu hemen anladım. Bu vesileyle ofsayt kuralına dair bir kez daha bilgileri tazeleyelim.

Bu kuralın asıl adı Günışığı!

FIFA Gelişim Direktörü Arsene Wenger, 2019 yılında ofsayt tartışmalarını bitireceğine inandığı bir öneri ortaya attı: "Günışığı kuralı". Konuyu bilmeden bilgi sahibi olduklarını sananların, yaptıkları haberlerde Arsene Wenger'den tek kelime dahi söz etmemiş olmaları da işin bir diğer garip tarafı.

İlgini Çekebilir
İsmail Kartal raporu yönetime sundu! İşte gönderilecekler listesi
Habere Git

IFAB, 4 yıldır bir adım atmıyor

Oysa Wenger, uzun süreden beri “Hücum ve savunma oyuncusunun görüntüleri birbirine temas ediyorsa ofsayt olmasın. Ama temas etmiyorsa ve iki oyuncunun arasından günışığı gözüküyorsa ofsayt olsun” şeklindeki önerisini dillendiriyor. Fakat IFAB, bu talebe sıcak bakmıyor ve 4 yıldır bu konuda herhangi bir teşebbüste de bulunmadı.

Üç ülke gençlerde ve kadınlarda test edecek

İtalya Futbol Federasyonu, bu kuralı geçen yıl amatör futbolda deneyecekti ama sonra vazgeçti. Yaptığım araştırmada İsveç kaynaklı bir haberden öğrendiğime göre İtalya, İsveç ve Hollanda bu öneriyi erkeklerde U21, kadınlarda da U19 kategorisinde FIFA onayıyla test etme kararı almış. Test sonuçlarını da önümüzdeki sezon sonunda FIFA'ya bildirecek. İşin aslı budur yani.

Kural değişikliği uzun süreç gerektiriyor

Kural değişiklikleri yılda bir kez Şubat ayı sonunda veya Mart ayı başında toplanan ve 8 kişiden oluşan IFAB İcra Kurulu tarafından yapılır. FIFA yönetiminin önüne gelmeden önce, uzunca bir IFAB'a sunma prosedürü vardır. FIFA, kendi kafasına göre bir kural değişikliği uygulaması yapamaz. 

İlgini Çekebilir
Icardi'nin G.Saray'dan istediği ücret belli oldu!
Habere Git

Testler önemli ama şimdilik ofsayt!

Bundan önce de birçok kural önerisi ve testler yapılmıştı. Fakat bunların çoğu kabul görmememişti. Dolayısıyla Arsene Wenger’in dört yıldır rafta duran önerisinin bundan sonra da gerçekleşeceğinin bir garantisi yok. Ancak üç ülkede yapılacak testlerin sonuçları olumlu olursa, ofsayt kuralında yeni bir sayfa açılma şansı da güçlenir. Ama şimdilik ofsayt tartışması bitmeyecek! Bu kesin.

Senin için hazırladığımız haberler