Oğulcan Çağlayan bu yüzden ceza almış: Koruma dönemi...

11.01.2021 - 15:07 | Son Güncellenme: 11.01.2021 - 15:10

Galatasaray'ın bu sezonki transferlerinden Oğulcan Çağlayan, Rizespor'dan ayrılık süreci sebebiyle Uyuşmazlık Çözüm Kurulu'ndan ceza aldı. Oğulcan Çağlayan neden 6 maç ve 1.2 milyon Euro para cezasına çarptırıldı? Spor Hukuku Uzmanı Avukat Alpay Köse açıkladı. İşte detaylar...

Oğulcan Çağlayan bu yüzden ceza almış: Koruma dönemi...

Emrah KARALİNÇ-AJANSSPOR ÖZEL

Geçen sezon Çaykur Rizespor forması giyen Oğulcan Çağlayan, son 6 maçta forma giymemiş ve Karadeniz ekibinden ayrılmıştı. Bu ayrılığın ardından futbolcu, hayallerinin takımı Galatasaray'a sezon başında transfer olmuştu. Rizespor ise 'Bu işin peşini bırakmayacağız' açıklaması yapmış ve ihtilaflı sürecin takipçisi olacaklarını açılamıştı.

Tahkim Kurulu süreci...

Türkiye Futbol Federasyonu Uyuşmazlık Çözüm Kurulu (UÇK), Oğulcan Çağlayan'ın haksız fesih yaptığına hükmetti ve futbolcuya 6 maçtan men ve 1.2 milyon Euro da para cezası verdi. Galatasaray için itiraz yolu açık. Peki, Oğulcan Çağlayan için çıkan bu karar Tahkim Kurulu'nda değişime uğrar mı? Spor Hukuku Uzmanı Avukat Alpay Köse işte bu soruya yanıt verdi.

Galatasaray neden ceza almadı?

Alpay Köse, Galatasaray'ın neden ceza almadığı sorusuna yanıt verdi. Köse, futbolcuya 1.2 milyon Euro cezayı neye göre verdiklerini de şu sözlerle açıkladı:

"Futbolcular sözleşmelerinin bitmesinden önce, eğer sözleşmelerini haksız bir şekilde feshederse sportif cezalarla karşı karşıya kalırlar. Normalde bir futbolcu sözleşme bitmesinden önce sözleşmesi feshedildiğinde 6 ay futboldan uzaklaştırılır ve ayrıca para cezası alır. Bu oyuncuyu transfer eden kulüp de 1 sezon transfer yasağı cezası alır. Ancak; burada önemli bir nüans var. Futbol hukukunda koruma dönemi denen bir süre bulunmaktadır. 28 yaşından küçük olan futbolcuları kapsıyor. Daha önce böyle bir karar görmemiştik. İlk oldu. Koruma dönemi dışında bir fesih söz konusu olduğunda kulübe sportif ceza uygulanmıyor. Galatasaray bu yüzden ceza almadı. Oyuncuya da 6 ay değil daha az bir ceza veriliyor. Uyuşmazlık Çözüm Kurulu'nun bir takdir yetkisi var. Koruma dönemi sonrasında olduğu için UÇK oyuncuya 6 maçlık ceza ve 1.2 milyon Euro ceza verdi. Bunu da bonservis bedelini kıyaslayarak aldılar diye düşünüyorum. Galatasaray Kulübü ceza almamış oldu."

Pekiyi koruma dönemi nedir?

Koruma dönemi; Profesyonel futbolcunun 28 yaşından önce imzaladığı sözleşmelerin yürürlüğe girmesini takip eden (önce gelen esas alınmak şartıyla) üç yıllık veya üç sezonluk dönemi ya da profesyonel futbolcunun 28 yaşından sonra imzaladığı sözleşmelerin yürürlüğe girmesini takip eden (önce gelen esas alınmak şartıyla) iki yıllık veya iki sezonluk dönemi ifade ediyor.

Karar Tahkim'de değişir mi, parayı kim ödeyecek?

Alpay Köse, Tahkim sürecinde cezanın ineceği fikrinde. Köse, "İlk defa verilen bir karar. Ancak; önümüzde Tahkim Kurulu süreci var. Bu kararın Tahkim'de değişeceğini düşünüyorum. Futbolcunun cezasını tamamen de kaldırabilir, 2-3 maça da düşürebilir. Ayrıca 1.2 milyon Euro para cezasının da ineceği fikrindeyim. Galatasaray için transfer yasağı sıkıntısı yok. Galatasaray, ya oyuncudan alıp ödeyecek ya da ödeyip oyuncudan alacak. O da Galatasaray Kulübü'nün takdiri" diye konuştu.

Senin için hazırladığımız haberler