Olay adam Rafael sahada! İşte masa başında kaldırılan cezalar

27.12.2020 - 19:17 | Son Güncellenme: 27.12.2020 - 19:29

Medipol Başakşehir'in 14. haftada oynadığı maçta sağ bek Rafael kırmızı kartla oyun dışında kalmıştı. Hafta içinde Rafael'in cezası 'şahısta hata' gerekçe gösterilerek iptal edilmişti. Rafael takımının Kasımpaşa ile oynadığı maçta ilk 11'de görev aldı. Peki Süper Lig'de daha önce masa başında kaldırılan cezalar hangileri? İşte detaylar...

Olay adam Rafael sahada! İşte masa başında kaldırılan cezalar

AJANSSPOR

Başakşehirli Rafael'in hafta içi oynanan Fenerbahçe maçında kırmızı kart görmesine karşın Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu'nun (PFDK) çok tartışılan kararırıyla cezası kaldırıldı. Yine kırmızı kart gören teknik direktör Okan Buruk, kulübüde bulunamazken ilk 11'de Brezilyalı Rafael'e şans verdi. (RAFAEL SKANDALININ PERDE ARKASI)

2 maçta 3 sarı kart gördü

30 yaşındaki futbolcu, Kasımpaşa karşısında 58. dakikada sarı kart gördü. Rafael, bu kart ile beraber 2 maçta 3 sarı kart görmüş oldu. 

Rafael'in Fenerbahçe maçında gördüğü sarı kartlardan biri iptal edildi. Topa vurduğu için gördüğü sarı kart ise geçerliliğini koruyor.
 
Öte yandan Başakşehir'de diğer sağ bek alternatifi Junior Caiçara'nın da sakatlığı devam ediyor. Yine Fenerbahçe maçında kırmızı kart gören İrfancan Kahveci de Kasımpaşa kadrosunda yer almadı. (SERDAR TATLI DERHAL İSTİFA ETMELİDİR)

Futbol dünyasının büyük tepki göstermesine hatta televizyon yorumcusu Rıdvan Dilmen'in 'Türk futboluna dinamit atıyorsunuz' uyarısına yol açan karara göre Rafael Pereira da Silva'nın sahada gördüğü kırmızı kart masada kaldırıldı. PFDK, bu kararı 'şahısta hata' yapılması gerekçesine bağlamıştı.  Şahısta hata' olması durumunda ise VAR'ın devreye girip hakem Bahattin Şimşek'i uyarması gerekiyor. (RIDVAN DİLMEN'İN SÖZLERİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ)

Masa başında kaldırılan kartlar

Rafael'inkırmızı kart gördüğü halde sahada olması Türkiye'de masa başında hakemlerin verdiği kartların nasıl değiştiğini de hatırlattı.

2006 yılında şu an MHK Başkanı olan Serdar Tatlı’nın yönettiği Fenerbahçe- Samsunspor maçında Nobre ile Samsun kalecisi Kerem’in olduğu pozisyonda kaleci Kerem’n gördüğü kırmızı kart Türkiye Futbol Federasyonu tarafından kaldırıldı.

Yine Fenerbahçeli Edu’nun Kayserispor maçındaki pozisyonu ve Trabzonspor-Beşiktaş maçında kaleci Rüştü ve Barış Memiş’in görmüş olduğu yanlış kartlara da TFF müdahale etti. Ama kırtların masada kaldırılması FIFA'yı harekete geçirdi.

Disiplin Talimatı'nın 86. Maddesi gereği sadece şahısta hata yapılması halinde kartların kaldırılabileceği maddesi eklendi. Rafael kararıyla bu madde by-pass edilmiş oldu.

Ceza erteleme

TFF, bir ara ceza erteleme modelini getirmişti. Bu sayede cezalı teknik adamlar ve futbolcular sahaya çıkma şansı bulmuştu.

Bazı ceza ertelemeleri şöyle

  • 6. Mayıs 2012: Süper Final'de Fatih Terim’in cezası ertelenidi. Terim; şampiyonun belirlendiği Fenerbahçe Galatasaray maçına çıkma şansı buldu.
  • 7.Şubat 2013: Karabük oyuncusu Lualua’nın cezası ertelendi. Erteleme olmadığı takdirde oynamaması gereken Bursaspor maçında sahaya çıktı.
  • 29. Mart 2013: Beşiktaşlı futbolcu Mustafa Pektemek’e verilen ceza ertelendi, futbolcu oynamaması gereken Trabzonspor maçında sahaya çıktı.

Direk kırmızı karttan sonra oynayan tek oyuncu

  • 16 Mart 2013: Galatasaray futbolcu Gökhan Zan’a direk verilen kırmızı kart Tahkim Kurulu tarafından önce 1 maça indiridi, daha sonra ertelendi. Gökhan Zan hâlâ Türkiye futbol tarihinde direk kırmızı kart görüp ceza almadan sonraki maça çıkan tek oyuncu durumunda.
  • 30 Mart 2012: Kayserispor forması giyen Bobo'nun direk kırmızı kart gördüğü pozisyonda 2 maç ceza gördü. Bobo'nun cezasının 1 maçlık bölümü ertelendi. Bobo, oynamaması gereken Elazığ maçında bir gol attı.
  • 30 Mart 2012: Elazığspor Teknik Direktörü Yılmaz Vural’ın cezası ertelendi.
  • 21.09.2014: Yılın ilk haftasında cezalı olan Gaziantepsporlu futbolcu Binya’nın ceza ertelendi. Fenerbahçe maçında sahaya çıktı.
  • 1 Kasım 2014: Beşiktaşlı futbolcu Gökhan Töre’ye verilen ceza ertelendi, Kasımpaşa maçında sahaya çıktı.
  • 15.Ocak 2015: Beşiktaş futbolcusu Veli Kavlak verilen ceza ertelendi. Erteleme olmadığı takdirde oynamaması gereken Mersin maçında sahaya çıktı.
  • 26 Şubat 2015: Gençlerbirliği futbolcusu Ahmet Çalık’a verilen ceza ertelendi. Çalık, erteleme olmadığı takdirde oynamaması gereken Sivas maçında sahaya çıktı.
  • 17 Eylül 2015: Akhisar futbolcusu Douglas Ferreira'ya verilen ceza ertelendi. Oyuncu, normalde bulunmaması gereken Gençlerbirliği ve Fenerbahçe maçında sahaya çıktı.
  • 1 Aralık 2015: Gaziantepspor futbolcusu Chibuike’nin cezası ertelendi. Futbolcu, Fenerbahçe maçında oynadı.
  • 14 Aralık 2015: Fenerbahçeli Hasan Ali Kaldırım'ın 2 maçlık cezasının bir maçlık bölümü ertelendi. Hasan Ali Kaldırım normalde oynamaması gereken Gençlerbirliği maçında forma giydi.

Daha sonra TFF Disiplin Talimatı değiştirildi ve ceza ertelemeye son verildi.

Yasal uyarı: Bu haber Ajansspor.com tarafından yazılmıştır, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Senin için hazırladığımız haberler