Olimpik yüzücüler Sen Nehri'nin kirliliğine karşı ilginç bir önlem aldı

08.08.2024 - 12:41 | Son Güncellenme: 09.08.2024 - 09:43

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda yüzücülerin maçlarının Sen Nehri'nde gerçekleşecek olması tartışma konusu olmuştu. Sporcular ise nehrin bakterileri ile mücadele etmek için ilginç bir yönteme başvuruyor.

Olimpik yüzücüler Sen Nehri'nin kirliliğine karşı ilginç bir önlem aldı

Aleyna GÜRGEN - AJANSSPOR

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları sporcuların karşılaşmalarının yanı sıra bazı sorunlarla da gündeme geldi. Olimpiyatlarda en çok tepki çeken noktalardan biri ise yüzme karşılaşmalarının oldukça kirli olması ile bilinen Sen Nehri'nde düzenlenmesine karar verilmesi oldu.

Sen Nehri tehlike saçıyor

Fransız haber sitesi Mediapart ise ortaya yeni bir iddia attı. Paris Belediyesi'ne bağlı Eau De Paris laboratuvarından aktarılan bilgilere göre Sen Nehri'ndeki su kalitesi olimpiyatların başlangıcından bu yana 10 gün içinde yalnızca 2 gün yüzmeye elverişliydi. 27 Temmuz - 5 Ağustos tarihleri arasında Sen Nehri'nden alınan numunelerde koli basili bakterisinin normal bir bireyin bağışıklık sisteminin mücadele edebileceğinden çok daha yüksek olduğu vurgulandı. Koli basili bakterisi ise gıda zehirlenmesi, idrar yolu enfeksiyonları ve daha ciddi hastalıklara yol açabilir.

Aktarılan bilgilere göre Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nın başlamasından bu yana sık sık yağan yağmurlar da Sen Nehri'nin kirlilik seviyesini arttırdı.

Nehirde yüzen bazı sporcular hastalandı

Sen Nehri'nde yüzen sporcuların bazıları ise nehrin kirliliği yüzünden sağlık sorunu yaşadı. Belçikalı sporcu Claire Michel'in Sen Nehri’nde katıldığı bireysel yarışların ardından yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle Belçika ekibi sporcunun triatlon karışık takım finallerinden çekildiğini duyurmuştu. Michel'in koli basili bakterisi kaptığı yönünde iddiaların ortaya atılmasının ardından ise Belçikalı sporcu yaptığı açıklamada birkaç gün süren kusma ve ishalin sebebinin koli basili bakterisi olmadığını söyledi.

Portekizli triatlon sporcusu Vasco Vilaca’nda da Sen Nehri'ndeki mücadelesinin ardından mide ve bağırsak enfeksiyonuyla uyumlu semptomlar tespit edildiği açıklandı.

İlgini Çekebilir
Olimpiyatlarda altın madalya aldı, Yusuf Dikeç pozu verdi
Habere Git

Olimpik sporcular bakterilerden korunmak için kola içiyor

Sen Nehri'nin kirlilik sorunu ise olimpik sporcuları, sağlıklarını koruyabilmek için farklı çözüm yolları bulmaya itti. Independent Türkçe'nin aktardığı bilgilere göre The Wall Street Journal'a konuşan üç takımın sporcularının anlattıklarına göre en iyi yüzücüler nehirden kapabilecekleri enfeksiyonların önüne geçebilmek için kutu kola içiyor. Herhangi bir bilimsel dayanağı olmayan bu çözüm yolu için ise Avustralya Takımı'ndan Moesha Johnson "Coca-Cola efsanesi gerçek. İçimizdeki herhangi bir şeyi dışarı atmaya çalışmak için genellikle yarışma sonrasında Coca-Cola içiyoruz."

ABD, Yeni Zelanda ve İtalya'dan farklı yüzücülerin anlattığı bu stratejinin ise bilimsel bir dayanağı yok. Amerikan Gastroenteroloji Derneği Başkanı Dr. Maria Abreu, Journal'a yaptığı açıklamada kolanın sağlıklı bir mideye göre daha az asidik olduğunu, yani enfeksiyonla savaşmada bir etkisinin olmayacağını söyledi.


Fransa nehrin temizliğine 1,5 milyar dolar harcadı

Fransa'daki olimpiyatlar için en büyük tartışma konularından birinin Sen Nehri'nin temizliği olmasının ardından Fransız yetkililer nehri daha temiz bir hale getirebilmek için çalışma başlatmıştı. Fransa, Sen Nehri'nin daha temiz olması için yaptığı altyapı çalışmalarına ise 1,5 milyar Amerikan Doları harcadı. Geçen ay ise Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo nehrin temizliğine ilişkin sporculara güvence vermek için Sen Nehri'nde yüzdü. Hidalgo açıklamalarında ise "Gerçekten gururlu ve mutluyum. Bir nehri temizlemenin imkansız olduğunu söylemeye devam etmek isteyen herkese de 'Evet mümkün, biz bunu yaptık' diyorum." ifadelerini kullandı.

"Felakete davetiye çıkarır"

Sen Nehri için yapılan milyarca dolarlık harcama ve Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo'nun nehirde yüzmesi endişeleri sonlandırmadı. Bangor Üniversitesi'nden çevre bilimi ve halk sağlığı profesörü Davey Jones, BBC Science Focus'a yaptığı açıklamada "Sen Nehri'ni asla seçmezdim. İkonik bir yer olduğunu biliyorum ama aynı zamanda son derece kentleşmiş bir bölgeden geçiyor ki bu da kimyasallara ya da biyolojik patojenlere maruz kalma potansiyeli söz konusu olduğunda her zaman felakete davetiye çıkarır." dedi.

İlgini Çekebilir
Olimpiyatlarda Avrupa rekoru kırdı, erkek arkadaşına evlenme teklif etti
Habere Git
Senin için hazırladığımız haberler