Önce futbol ardından Euroleague

31.05.2017 - 23:54 | Son Güncellenme: 31.05.2017 - 23:54

SAYIN FİKRET ORMAN BAŞKANIMA ÖZEL CEVABIM

ÖNCE FUTBOL ARDINDAN EUROLEAGUE

Sayın Başkanım; Her şeyden önce Beşiktaş Futbol takımının elde ettiği Şampiyonluğu kutlarım. Sadece Şampiyonluğu değil, tüm sezon boyunca oynadığı futbola hayran olduğum için hiç bir Beşiktaş’ın Futbol maçlarını kaçırmadım. Hele oyuncuların minik hataları ile çok pahalıya mal olan Avrupa serüvenin kısa sürmesine çıldırdım. Çünkü bu sene bu takım Avrupa’da final oynar veya şampiyon olurdu. Dilerim Avrupa’da yarım kalan final-Şampiyonluk düşleri en kısa zamanda gerçekleşir.
Sayın Başkanım;
Yalnız size futbol için seslenmiyorum. Basketbol ve özellikle Euroleague ile ilgili yaptığınız açıklamalara özel olarak cevap vermek istedim. Çünkü açıklamanız çok ağır ve acıtıcı geldi. Bu açıklamaya karşı 50 senelik basketbol emekçilerinden biri olarak, bilgilendirmek istedim. Çünkü belli ki, size Euroleague’i ve bu mesajı vermenizi sağlayan kişi ya da kişilerin art niyetli! Olduğuna inanıyorum. Tarih bir gün tüm gerçekleri ortaya çıkaracaktır.

FIBA Basketbolu Avrupa’da eskiden yönetirken başta Türk Milli Takımı ve takımlarımız çok acı çekti, çok kötü anlar yaşadı! Çünkü FIBA yönetiminde bulunan kulüplerin özel eğitimli yöneticileri, inanılmaz menfaat ilişkileri içindeydi. Şu anda görevde olmadığı ve çok ihtiyarladığı için ismini yazmadığım yöneticiler “hakemleri sezon başında toplar ve FIBA yönetiminin vereceği emirleri kesin dinleyeceğine dair yemin ettirir di!” Sonra o nakemler gerekeni yapardı! Türk Takımları hatta Beşiktaş’ın başına Yunanistan veya başka ülkelerde ne kavgalar ne özel durumlar yaşandı! Sonunda hep kaybeden, haksızlığa uğrayan biz olduk. Takımlarımız bir yere kadar gider sonra, bazı güçler tarafından tersyüz geri dönerdi. Bu olayların en büyük şahitleri halen yaşıyorlar ve sizlerle görüştürebilirim. Sonra oyunu kuralına göre oynayan takımlarımız için FIBA’nın kaldırımlı yolları asfalta-Otoban’a dönüştü! Bu tüm takımlarımız için geçerliydi. Hakemlerin her türlü ağırlamaları Milli Takımlar dahil hep bazı tanıdık isimler tarafından yapılırdı! FIBA Hakemleri gittikleri ülkelerin özelliğine göre “deri ceket, değerli saatler sahibi oldular!” Tek bir isim veriyorum. Yunanistan’da eski hakem sonra Euroleague’nin hekem sorumlusu Kostas Rigas’a sorunuz. Rahatlıkla cevap verecektir. Hava alanından, geliş, gidiş ve tüm özel masraflar takımlara aitti. (Rigas şu an Türkiye’de olabilir!)
1980 li yıllardan itibaren Avrupa Ülkeleri basketbol takımları federasyonların tekelinden basketbolu kurtarıp kendi liglerini kendileri yönetmeye başladı. Basketbolun tüm yasalarını kulüplerin birlikte oluşturduğu şirketler yönetiyor. Örnek: İspanya, Fransa, Almanya, İtalya ve diğer ülkeler gibi.

Şu anda Hidayet Türkoğlu Federasyonunun icraatlarını bekliyorum. Asla işleri kolay değil. O kadar çok sorun var ki! Dilerim projeli ve büyük organizasyonla çok başarılı olurlar. Basketbola ilk başladıkları günden beri tanıdığım, basketbol yazarı, çizeri ve anlatanı olarak emeğim olduğuna inandığım ve hepsini çok sevdiğim Basketbol Federasyonu Başkanı ve yönetim kurulu üyelerinin: Somut yaptıklarını, yapacaklarını detaylı anlatacak, Türk Basketbolunun geleceğinin haritasını çizecekleri günleri geç kalmadan bekliyorum. Tüm Türkiye onların ağzına bakıyor. Türk Basketbolunun geleceği, Milli Takımlar dahil onların ellerinde. Kolay gelsin.
Suçladığınız Euroleague (ECA) şirketi Lüksemburg’de oluşmuş şirket ve kulüplerin çoğu ortaktır. Asla büyük paralar dönmez. Hatta 2000-2001 yılından itibaren 1 kere Barcelona 1 kere Real Madrid Şampiyon oldu. Geri kalan Şampiyonluklar dağıtıma uğradı. FIBA yönetiminin aksine, Euroleague yönetimi hakemlere kesin talimatı var. Hiç bir hakem yöneteceği maçların takımlarına ne zaman ve nasıl geleceğini haber veremez, Havaalanına gidiş-gelişler ve kaldıkları otelleri kimse bilemez! Havaalanı-Otel-Salon transferleri kulüpleri ilgilendirmez! Bu arada yine de, çalınan yanlış düdüklerin özellikleri vardır! Bunun sorumluluğu onlara aittir. Aynen futbolda Beşiktaş’ın ve Fenerbahçe’nin hakemler tarafından katledilmesi gibi! Aman Başkanım sanmayın ki! O hakemler yanlış düdük çaldırıyor! Onlara o düdükleri çaldıranlar onları oralara atayanlardır!

Basketbol zor ve pahalı bir oyun. Sponsorsuz yaşaması çok zor. Hatırlar mısınız? Siz ilk Başkan olduğunuz günlerde karşılaşmıştık. Beşiktaş futbolda iyi değil, ancak Basketbolda Ergin Ataman ile hem Türkiye, hem de Avrupa Şampiyonu olmuştu. Sponsoru vardı (Şu an ismini vermenin gereği yok!) ve sponsor uzun seneler devam etmek istiyordu. O sene Sinan Erdem gibi dev bir Spor Salonu Beşiktaş Seyircisine küçük geliyordu. Tıklım tıklım dolan tribünlere oynayan Beşiktaş basketbol takımı önüne gelen her takımı yeniyordu. Ancak sponsorluk sorunu yaşanınca “Beşiktaş Akatlar Salonunu ancak dolduran takım haline dönüştü.”
Her şey bir yana Sayın Başkan: Bu sezon sonunda Avrupa’nın en prestijli ligi Euroleague’de veya en azından ikinci kupası Eurocup’ta oynama hakkı kazanırsa Beşiktaş’ı bu kupaya yollamayacak mısınız? Onun yerine Avrupa ülkelerinin şampiyonlarının katılmadığı ancak orta sıralarda olan takımların katıldığı FIBA CHAMPIONS ligine mi katılacak? Çok merak ediyorum?

Sevgili Fikret Orman ;
Duruşunuz, polemiklere bakış açınız ve Beşiktaş’a yaptıklarınız sizi Efsaneler arasına soktu. Basketbol, devamlı sponsor olmazsa devamlı zarar eden ve çok pahalı zor bir oyun. Ancak Beşiktaş olmak ve diğer kulüplerin arkasında kalmamak için mutlaka sponsor bulmanız gerekli! Aslında haksız değilsiniz, köklü ve sağlam sponsor bulsanız futbol ile bütünleştirirsiniz. Çünkü futbolda Avrupa’yı kafaya taktınız. Yolunuz açık olsun. Ancak unutmayın uluslararası bir organizasyonu ağır suçlamanız ne kadar doğru? Bilmiyorum! Zaten Türk Takımlarının da ortak olduğu ve organizasyon gücünün tartışılmaz olduğu bir ortamda, bu şekilde suçlanmak onları yaralayacaktır. Çünkü THY ve bir çok şirketimiz Euroleague’nin yaşamasında önemli payları var. Tekrar soruyorum Beşiktaş Basketbol Takımı Eurocup’a katılma hakkı elde ederse yollamayacak mısınız?
ÖNEMLİ NOT: Ben bu yazıyı yazarken, artık galibiyetleri sıradan hale gelen ve ne olursa olsun karşılarına çıkacak takımların dizleri titreyecek hale getiren Fenerbahçe-Darüşşafaka’yı 95-81 yenip son maç için yola çıktı.

Senin için hazırladığımız haberler