Bak şu çılgın Şumudica'nın yaptığına!

25.12.2020 - 01:06 | Son Güncellenme: 25.12.2020 - 13:29

Sezon başından bu yana eleştirilen bir numaralı hedefi olan Sumudica, Gaziantep FK ile birlikte sessiz sessiz zirveye doğru yaklaşıyor. Yenilmek nedir unutan Gaziantep FK gösterdiği performansla Süper Lig'de en korkulan takım arasına girdi. Peki Sumudica takımı hangi sistemde oynatıyor ve kimden yararlanıyor? Gaziantep FK neden yenilmiyor ve kaç maçtır yenilmiyor? İşte Sumudica analizi ve Gaziantep FK analizi... Detaylar haberimizde yer alıyor...

Bak şu çılgın Şumudica'nın yaptığına!

Ali BOZKURT - ANALİZ

 

Süper Lig’in ilk haftasında Galatasaray’a yenilen Marius Sumudica'nın öğrencileri şovuna devam ediyor. Gaziantep FK, oynadığı son 12 maçı da kaybetmedi. 6 galibiyet 6 beraberlik aldı. Doğunun Paris’i bu karşılaşmalar da ise 23 gol atıp 12 gol yedi. Gaziantep FK bu başarıyı nasıl yakaladı? Rakiplerine karşı büyük takım havası veren Gaziantep FK ve Sumudica’nın yönetimini hep birlikte inceleyelim… İşte tüm detaylar…

'İki menajer bana rüşvet teklifi etti'

Süper Lig ekiplerinden Gaziantep Futbol Kulübü'nün teknik direktörü Marius Sumudica, daha çok saha kenarında yaptığı çılgınca davranışlarla ve sivri açıklamalarıyla manşetleri süslüyor. Yakın zamanda Beşiktaş'ı yendikten sonra verdiği Kartal pozuyla siyah beyazlı taraftarların sinirlerini epey bozmuştu. Romanyalı teknik adam, transfer dönemindeki açıklamasıyla da ortalığı karıştırmıştı. Sumudica, transferi gündeme gelen bir oyuncuya onay vermesi şartıyla iki menajerin kendisine 50 bin Euro rüşvet teklif edildiğini açıkladı:

"Geçen hafta bir oyuncu önerildi. Türkiye'den iki menajer beni aradı. Bu futbolcuyu kabul etmem için menajerler bana 50 bin Euro teklif etti. Sadece iyi futbolcu olduğunu yönetime söylememi istediler. 'Çünkü son sözü sen söylüyorsun.' dediler. Benim için kolay olurdu. Geçen sene bu oyuncu sadece 1 gol attı. Ben onu buraya nasıl getiririm, bunun sorumluluğunu nasıl alırım?" 
Sumudica, yedek kulübesindeki davranışlarından dolayı, bu  hafta olduğu gibi sık sık da kırmızı kart görüyor.

Futbolculara isyanı... 'Her şeyi altüst ettiniz'

Maç sonlarında yaptığı hareketlerle gündemi sarstı. 'Kartal pençesİ'

Süper Lig'in 8. haftasında Beşiktaş, Gaziantep FK ile deplasmanda karşılaştı. Rumen teknik adam, 3-1'lik galibiyetin ardından Beşiktaşlı yöneticilerin olduğu yere 'Sus' işareti yapıp bir de kartal pozu verince, siyah beyazlı teknik heyetin ve taraftarların tepkisi çekti. Sumudica, yine kıvrak zekâsına başvurdu ve Gaziantep'in simgesinin de kartal olduğunu söyledi!

Sumudica, Trabzonspor'a karşı aldığı beraberliğinin ardındansa saha kenarında göbek attı. Bu davranışından sonra Sumudica, yine futbol kamuoyunun en çok konuştuğu isimlerden oldu.

"Fenerbahçe maçından önce 3-5-2 sisteminde oynadığımız her maçta gol' attık diyen Sumudica, Fenerbahçe’ye de 3 gol atarak, iddiasını da ıspatladı. Sumudica, Fenerbahçe maçı öncesi TRTSpor'da katıldığı programda rakibini analiz ettiğini belirterek, ekranlardan bir dosya gösterdi. Sumudica, Fenerbahçe'yi nasıl yeneceklerinin formülünün dosyanın içinde olduğunu söyledi.

Sumudica’nın öğrencileri nasıl performans gösteriyor?

Evet, saha dışı hareketleriyle genelde çok eleştirilen Sumudica, aldığı sonuçlarla da takdiri hak ediyor. Karşımızda kendi takımının ne yapacağını ve dakiplerini de nasıl alt edeceğini çok iyi bilen, bu anlamda dersini çalışan bir profil var. Gaziantep FK, bu sezon 5-3-2 veya 3-5-2 diyebileceğimiz bir dizilişi tercihi ederek rakiplerinin üstünde kontra ataklar tercih etmeye başladı. Dicko–Muhammet’i 2. bölgeye kadar getirip rakip orta sahasını kitleyen Gaziantep FK, rakibin orta sahadan oyun kurmasına izin vermiyor.

Süper Lig’in topa sahip olma yüzdesine bakıldığında bu kategoride en düşük oran Gaziantep'in. Sumudica'nın ekibi, beraberlikte ve öne geçtiği anlarla, gol attığı anlardan sonrasında topu rakibe vererek, bir tuzak kuruyor. Topu vererek rakibin rahatlamasını sağlayan Antep, böylece daha çabuk ve fazla şekilde kontra atak fırsatları yakalıyor. Sumudica’nın takımı, rakibine karşı kendini 'büyük' gösterdiği anlar kadar, geriye çekilip 'küçük'müş gibi de kendini gösterip, rakibin 1. bölgesinde hata yaparak açık vermesini kolluyor.

Gaziantep FK, merkezden saldırmak yerine çizgiden çıktığı kontra ataklarla rakibin direncini kırmasını çok iyi biliyor. Sumudica’nın öğrencileri rakibin kanatlarını çok iyi kullanarak ceza sahası içine girmeyi alışkanlık haline getirmiş durumda.  

2. bölge sınırları içinde kenarlarda boşluklar bırakan Gaziantep FK, atağa çıktığı zamanlar rakibin kenar organizasyonlarını engellemek için alan daraltıyor. Rakip takım, kenarlarda boşluk bulup atağa çıkmak için hazırlandığında, Gaziantep kenarlarda sayısal üstünlüğü yakalıyor. Bu şekilde de rakibin kanat organizasyonlarını sonlandırıyor.

Fenerbahçe Teknik Direktörü Erol Bulut'un Gaziantep maçındaki kadro tercihi ve oyun sistemi çok eleştirildi. Bulut'un üçlü savunma çıkan rakibine karşı kanatlarda neden Caner Erkin'i oynatmadığı ve çift santrforla sahaya neden çıkmadığı temel eleştiri konusuydu. Peki Sumudica ne yaptı bu maçta? O da Bulut'un Caner ile başlamamasına şaşırdığını açıkladı. Fenerbahçe maçınıa baktığımızda Gaziantep'in, sezon başından kenarlardan çıktığı ataklar ve kenar ortalarıyla maç kazanan Fenerbahçe’yi kitlemek için iki analiz yapmasın yetti. Birinci olarak, rakip merkez orta sahasını üçgen kurarak kapatan Gaziantep FK, özellikle Gustavo’nun oyun kurmasını engelleyerek, Fenerbahçe’yi kanat oyununa itmek zorunda bıraktı. Daha sonra en iyi yaptığı işi yaptı: Kanatlarda açık vererek, oyunu bu bölgeye yıkmaya çalışan Fenerbahçe’nin, oyuncu üstünlüğü sağlayarak, kenardan öne çıkmasını engelledi. Fenerbahçe’yi pas ve uzun toplara mahkûm etti. Sumudica, Fenerbahçe’nin oynadığı sistemi analiz ederek rakibine karşı büyük takım havasında sahaya çıktı ve onu oynatmadan maçı kazanmasını da bildi.

Topla buluşma yerleri neresi?

Gaziantep FK ortalama saha ısısı

Gaziantep FK ortalama saha ısısı

Sumudica’nın en sevdiği hücum organizasyonu nedir?

Sumudica'nın kurduğu hücum organizasyonlarında kontra atak başat plan. Maxim ve Mirallas üzerinden hızlı ataklara çıkarken, Muhammet Demir ve Kenan Özer’in de bireysel yeteneklerinden faydalanıyor. Sisteme göre oyuncu değil, eldeki oyuncu tiplemesine göre sistem kuran Sumudica, ayrıca bireysel yetenekleri de takım oyunu potasında eritemeyi başardı bugüne kadar.

Gaziantepli oyuncuların, Fenerbahçe’nin kanat organizasyonunda aldıkları pozisyon, takım olarak oyuna nasıl odaklandıklarını gösteriyor. Gustavo’ya maç boyunca yapışan bir oyuncu ve Fenerbahçe oyuncularını üçgen şekilde tamamen ağ örerek, içeriye alan Gaziantep, rakibin adım atmasını engelliyor.

Dicko, maç başından itibaren top ona gelir gelmez Gustavo’ya baskı kuruyor. Bu pozisyonda Dicko yine arkadan baskı kurarak Gustavo’nun topla oynamasına izin vermiyor. Maçın Gustavo’dan sorumlu ikinci ismi olan Dicko, baskıdan sonra hızlı ataklara çıkmak için topu Mirallas’a bırakıyor. Mirallas atağı sürüklerken faulle durduruluyor. Sumudica’nın sezon başından beri kullandığı sistemde bu sefer yara alan Gustavo oldu.

Sumudica kanatlardan baskı yapan rakiplerine karşı boğucu yakınlığı bu sefer Başakşehir maçında gösteriyor. Deplasmanda son şampiyonu 2-1 yenen Gaziantep FK oyuncuları merkezi kitledikten sonra kanattan atağa çıkmak isteyen rakibine üçgen takım pozisyonu alarak atağı yaptırmamaya çalışıyor.

Fenerbahçe maçında ve diğer tüm maçlarda Kenan – Muhammet – Maxim – Mirallas üzerinden hızlı ataklar yapan Gaziantep FK, Başakşehir maçında da göstere göstere biz pozisyon daha yaşatıyor. Maxim henüz topu kazanmamışken Muhammet ile Kenan’ın rakip sahaya doğru yaptıkları koşu Gaziantep’in gol atmasını sağlıyor. Maxim topu kazandığı an Muhammet’in önüne atıp daha sonra Kenan ile Mirallas üstte yazdığım gibi hızlı çıkış yapıyorlar. Kenan ceza sahası dışında adam eksilterek Mirallas ceza sahası içine doğru koşuyor. Muhammet topu Mirallas’a yollayıp golü sağlıyor. Oyuncular üzerinden yaptığı sistemde bir gol daha aynı 4lü organizasyonu sonrası gerçekleşiyor.

Denizlispor karşılaşmasında Gaziantep FK bulduğu golde Mirallas – Muhammet ve Kenan iş birliği yine öne çıktı. Kenan daha top Muhammet’e gelmeden atacağı alanı gösterip atağa çıkıyor. Muhammet top gelir gelmez güzel bir dokunuşla Kenan’ın önüne bırakıyor. Hızıyla bu sezona yine damga vuran Kenan pozisyonu gole çeviriyor. Oyuncuya yönelik sistemin yararı yine ortada…

Senin için hazırladığımız haberler