MHK Başkanı Lale Orta Galatasaray'ın Tepkisini Çeken VAR Görüntüsü İçin Konuştu

Burak Alaca
20.03.2023 - 22:21 | Son Güncellenme: 20.03.2023 - 22:52

MHK Başkanı Lale Orta, Galatasaray'ın tepki gösterdiği yayıncı kuruluş görüntülerine müdahale ettiğine yönelik iddialara yanıt verdi.

MHK Başkanı Lale Orta Galatasaray'ın Tepkisini Çeken VAR Görüntüsü İçin Konuştu

AJANSSPOR-HABER

MHK Başkanı Lale Orta, Galatasaray-Kasımpaşa maçı sonrası yayıncı kuruluşun görüntülerine müdahale ettiğine yönelik iddiaları yanıtladı.

"Kamuoyunu meşgul ettiği için özür dilerim"

İddialara yantının gecikme sebebinin yurt dışında bir UEFA seminerinde olması olduğunu açıklayan orta "Kamuoyunu bu kadar meşgul ettiğim için özür dilerim. Bu konuyu duyduğumda Bükreş'teydim. UEFA'nın semineri vardı. UEFA'nın hakem kurulu başkanı ülkelere övgüyle benden bahsetti. Avrupa'nın tek kadın hakem kurulu başkanı dedi. TFF Başkanı ve üyeleri Türk kadınına önemli bir görev verdi" dedi.

"Şeffaflık getirmek istiyoruz"

MHK'de zorlu bir dönemde göreve getirldiğini vurgulayan Orta "MHK Başkanı olarak bu alanda yeni bir çığır açtım. Başarılı olmak zorundayım. Bir görevi kabul etmeden evvel çok düşünürüm ama tedirgin olmam. Başarılı olacağıma inanıyorum. Çok zor bir görev, kolay değil. Çok zor bir zamanda geldim. Ama başarılı olmak için tüm ekibimle beraber çok çalışıyoruz. Adaleti, şeffaflığı getirmek istiyoruz. Kafalarda soru işareti bırakmak istemiyoruz. Çok netiz" dedi.

İlgini Çekebilir
Galatasaray'dan Fenerbahçe ve Lale Orta'ya gönderme!
Habere Git

"Hiç kimseye baskı yapmadım"

İddia edildiği gibi yayıncı kuruluşun programına baskı yapmadığını söyleyen MHK Başkanı "Hiç kimseye baskı yapmadım. Hiçbir program için de yapmadım. Baskıyla herhangi bir sorunun çözüleceğine inanmıyorum. Neden böyle bir konu ortaya çıktı. Donk pozisyonu amaç kesinlikle kart meselesi değildi. Televizyonda seyrettiğimde kırmızı kart olarak, tendona bastığı söylendi. Böyle bir şey olmadığını, ayağa temas olmadığını öğrendim. Gösterilen kamerada tam anlaşılmıyor ama anlatılan net kırmzıı kart olarak yorumlanıyordu. Böyle bir şeyin farklı görüntüsünü öğrentiğimde bunun kamuoyu ile paylaşılması gerektiğini düşündüm. Bunun dışında ne Galatasaray'a ne Kasımpaşa'ya bir manipülasyonum söz konusu olamaz. Bir pozisyonun eklenmesini istemek nasıl bir manipülasyon olabilir? Bir pozisyonun daha detaylı gösterilmesini istedim. Sarı kart, kırmızı kart tartışması yapmak değildi amacım. Bazı düzeltmelerin yapılmasını istedim" ifadelerini kullandı.

"Herkes için şeffaflık diyorum"

Manipülatif bir tutum sergilemediğini, bunun kedisine yakışmadığını söyleyen Orta "Manipülasyon yapmadım. Bu bana yakışmaz. Ben adaleti savunan bir insanım. Herkes için şeffaflık diyorum. Eğer başka bir maçta, başka bir görünmeyen pozisyon olursa aynı şekilde davranırım" dedi.

"Takıma yöneli bir şey olamaz"

Yayıncı kuruluştaki görüntülerin iddia edildiği gibi dışarıdan gönderilmediğini belirten Orta "Bu bir takıma yönelik bir şey olamaz. Tüm hakemlerimizi takip ediyoruz. Tüm pozisyonlar analiz ediliyor. Zaten beIN SPORTS'tan gelen görüntüler bunlar. Görüntüler beIN SPORTS'a usulsüz gönderilmiş gibi gösterildi. Zaten bu görüntüler onlardan geliyor. Hakemlerden gelen raporları değerlendirip o şekilde yeni haftaya başlıyoruz. Dinlenilmesi gereken bir şey varsa VAR merkezine gidiyorum. Notlar alıyorum. Eğer bir sorun varsa, orada olan gibi eksik bir pozisyon varsa, farklı bir açı varsa bundan sonra da devam edecektir. Hata mutlaka olacaktır. Kasıt olmaması önemlidir. Bu nedenle VAR kayıtlarını inceliyorum, dinliyorum ve dinleyeceğim de" dedi.

İlgini Çekebilir
Galatasaray'dan çok sert Lale Orta açıklaması! "Bu bir itiraftır"
Habere Git

"Hiçbir takıma ne yakınız ne uzağız"

Her takıma adil ve eş mesaefde yaklaştıklarını söyleyen Lale Orta "Haftanın değerlendirmesini gelen pozisyonlar bazında hepsini inceleyerek, notlar alarak, VAR merkezinde gerekli notları alarak hakemlerin çok daha iyi seviyeye gelmesi, güvenli huzur ortamının yaratılması, herkese eşit hak adalet çerçevesinde maçların yönetilmesini istiyoruz. Hiçbir takıma ne yakınız ne uzağız. En önemli şey adalet, dürüstlük, şeffaflık. Yaptığım şeylerin altında art niyet yoktur. Adaletli bir yönetim yapacağıma yemin ettim. Bu yeminimin arkasında olacağım" dedi.

"Atamalar manuel yapılmıyor"

Hakem atamalarının algoritma doğrultusunda yapıldığını söyleyen Orta "Algoritma devam ediyor. Yenilik getirdik. Bu, Avrupa'da da bizden başlayan bir uygulama. Birçok kriter ekledik. Belli hafta ceza alan hakemler bir alt klasmandan başlayacak. Alt klasmanın önemli maçlarına üst klasmandan hakem görevlendirmesi gibi birçok yenilik ekledik. Atamalar manuel yapılmıyor. Atamalarda hakemlerin aldığı puanlar, sınavlardaki başarıları hepsi değerlendiriliyor" dedi.

"Ben konfor alanımı terk ettim"

Görevini gereksinimleri doğrultusunda yerine getirdiğinin vurgusunu yapan MHK Başkanı Orta "Yaptığımız işin gerekliliklerini yerine getiriyoruz. Yıllarımız bu işin içinde geçti. Geçmişteki zorlukları başardığınız zaman yöneticilik görevinde de başarabilirsiniz. Ben buraya başarılı olmaya geldim. Hakemlerimiz 3 haftada 1-2 maç dışında gerçekten çok başarılıydı. Ben konfor alanımı terk ettim. Hakemlerin elinden tutmak ve onlarla beraber bir şeyler başarabilmek için çalışmak istedim" ifadelerini kullandı.

İlgini Çekebilir
Özbek'ten Orta'ya: "İnanamadım, böyle bir şey olmaz!"
Habere Git

"Görüntüler alma hakkım var"

Yayıncı kuruluş ve VAR merkezinden görüntüleri alma hakkı olduğunu belirten Orta "Zaten tüm görüntüler VAR merkezinde veya Beylerbeyi ofisinde benim kullanımımda. Hangi görüntüyü istersem ofisten de VAR merkezinden de beIN SPORTS'tan da isteyebilirim. Her yerden bunu isteme ve alma hakkım var. Bu, o pozisyondaki yanlış yapılan, bir müdahale yokken, tendona bastığı söylendiği için ortaya çıktı. MHK Başkanı olarak tüm pozisyonlara erişebiliyorum. Ben istediğim görüntüyü oradan çıkarabilirim. Bunda hiçbir engel yok. Yasal olmayan bir şey yok. Görüntü sızdırma yok. Bir MHK Başkanı kurumun en üstüdür. Yetkisi vardır, sorumluluğu vardır. Her şeyi kontrol etme, değerlendirme, istediğiniz pozisyonu isteme hakkına sahiptir. Ben bugün VAR'daki tüm konuşmaları dinleyebilirim, istediğim pozisyonu isteyebilirim" dedi.

"Hak edenin kazanmasını diliyoruz"

Bu yılki şampiyonluk yarışınında hak edenin öne çıkmasını umduğunu belirten Orta "Bizim Kuralına Göre programımız var. Danışmanımız Dallas ile birlikte tüm pozisyonları mutlaka tartışacağız. Her kulübün geri bildirimi var. Bunlara da gerekli cevaplar veriliyor. Bu anlamda objektifliğimiz devam edecektir. Bazı statlarda bazı sorunlar olabilir. Ama yarı otomatik ofsayt sistemi mutlaka Türkiye'ye gelecektir. O sistemin gerekliliği olan tüm teknolojik donanıma da ulaşılacaktır. Hakemlik kurumumuzun huzur ve güven ortamına ihtiyacı var. Bu yılki şampiyonluk yarışının hak edenin kazanmasını diliyoruz" dedi.

Senin için hazırladığımız haberler