Osman Aşkın Bak: Türkiye Milli Takımı'nı yerli bir antrenör çalıştırsın isterim

23.11.2017 - 11:06 | Son Güncellenme: 23.11.2017 - 11:06

Osman Aşkın Bak: Türkiye Milli Takımı'nı yerli bir antrenör çalıştırsın isterim

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, spor gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Anadolu Ajansı Editör Masası'nda soruları yanıtlayan Bak, yabancı kuralı, Beşiktaş'ın başarısı ve birçok konuda açıklama yaptı. 

UEFA Şampiyonlar Ligi G Grubu'nu birinci bitirmeyi garantileyerek adını 2. tura yazdıran Beşiktaş'ın, bu kulvarda finale kadar gidebileceğine inandığını söyledi.

Beşiktaş'ı başarısında dolayı tebrik eden Bak, siyah-beyazlıların taraftarıyla bütünleşip böyle bir başarıya imza attığını belirterek, şunları kaydetti:

Beşiktaş'ın başarısı hakkında

"Son maç Leipzig'le. Her galibiyet kulübe de ekonomik bir gelir sağlıyor. Grup maçları tamamlanınca Beşiktaş'ın kiminle eşleşeceği de önemli. Birinci olarak avantaj elde etti. Diğer grupların ikincilerinden biriyle eşleşecek. O kura sonucuna göre netice ortaya çıkacak. Beşiktaş'ın bu performansı herkesi gururlandırıyor. Uzun süredir birlikte oynayan bir takım ve bu bir avantaj. Beşiktaş'ın daha iyi yerlere gidebileceğine inanıyorum. Oyunu domine edebiliyorlar ve kaliteli oyuncular var. İyi bir hava yakaladılar. Her başarıları, Türk milletini, Beşiktaş taraftarını sevindiriyor. Bu müsabakalarda herkes Beşiktaşlı oluyor. Böyle bir başarı Türk futbolu için önemli bir adım."

Futbolda her sonucun olduğunu geçen sezon UEFA Şampiyonlar Ligi 2. turunda Paris Saint Germain-Barcelona eşleşmesinde gördüklerini vurgulayan Bak, Beşiktaş'ın final şansıyla ilgiliyse  "İyi bir kura olursa (finale) gideriz. Gidebileceğimize de inanıyoruz. Beşiktaş'ın kadro yapısı uyumlu. Takımların bu seviyedeki tecrübesi de ortada. Beşiktaş, tecrübesiyle daha üst noktalara gidebilecek bir ekip olarak önümüze çıkıyor. Uyumlu bir yapıları var. Onlarla gurur duyuyoruz." diye konuştu.

"Eski sporculardan daha fazla faydalanmayı arzu ediyoruz"

Gençlik ve Spor Bakanı Bak, aktif sporculuk hayatında başarılı olan isimlerden daha fazla faydalanmak istediklerini dile getirdi.

Olimpiyat, dünya ve Avrupa şampiyonu eski milli halterci Naim Süleymanoğlu'nu kaybetmenin üzüntüsünü yaşadıklarını anlatan Bak, sözlerine şöyle devam etti:

"Ailesine ve milletimize başsağlığı diliyorum. Kendisini tedavisinin başından sonuna kadar Sayın Cumhurbaşkanımızın devreye de girmesiyle yakından takip ettik. Çok önemli bir sporcuydu. Dünya futbolunda Pele, Ronaldo, Messi varsa halterde de Naim Süleymanoğlu var. Time dergisine kapak olmuş, 46 dünya rekoru kırmış, 3 olimpiyat, 7 dünya, 6 Avrupa şampiyonluğu kazanmış bir sporcu. Kırılamaz rekorlara sahip bir sporcuyu kaybettik. Bulgaristan'da zulüm gören Türkler için de bir semboldü. Getirilişi, ayrı bir hikaye. Müthiş bir sporcuydu. Kendisini kaybetmek gerçekten çok üzücü. Cenazesinde çok güzel bir tablo vardı. Rakibinin cenazesine gelerek tabutunu öpmesi, saygısını göstermesi, mezarına kadar gelmesi güzel bir tabloydu. Bir efsaneyi çok erken yaşta kaybettik. Türk halkının kalbine girmiş, milli bir kahramandı. İsmet Iraz da Türk tekvandosunun duayeniydi. Pek çok sporcu yetiştirdi. Türk tekvandosunun buralara gelmesinde önemli rol oynadı. Naim Süleymanoğlu'yla da Türk halteri bir sıçrama yaptı. Naim Süleymanoğlu kırılamaz rekorları, büyük başarıları arkasında bırakarak aramızdan ayrıldı. Mekanı cennet olsun."

Spor bırakan isimlerin federasyonlarda ve devlette görev yaptığını da aktaran Bak, "Hidayet Türkoğlu, federasyon başkanı. Güreşte Hamza Yerlikaya başkanlık yaptı. Teknik direktör olarak görev yapan eski sporcular var. Naim Süleymanoğlu özel bir sporcuydu. Bu değerleden maksimum seviyede yararlanmak çok önemli. Federasyonlarda görev yapan sporcular da var. Suat Çelen var cimnasitikte. Şimdi federasyon başkanı. Daha fazla faydalanmak bizim için önemli. Devletimiz bu tip sporculara imkan veriyor. Spor müşavirliği kadrosuyla uluslararası arenada derece almış isimler kadro alıyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde sporculara sağladığımız kadro imkanı önemli. Eski sporculardan teknik olarak da daha fazla faydalanmayı arzu ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Türkiye'deki menajerlik sistemi

"Menajerlik sistemi Türkiye'de tam yerleşmiş bir yapı değil, çok oturmuş bir sistem yok. Bazı ilişkilerle yönetilen bir sistem, çok iyi kontrol edilmesi gerekiyor. Bu sistem oyuncuların yetişmesi konusunda önem arz ediyor. Milli Takım'a oyuncular hakkıyla gelmelidir. Bu sistemin sağlıklı olarak işlemsi gerektiğini düşünüyorum. Bu sistem içinde kişilerin yaptığı işin hakkını veren insanlar olması lazım. Hata varsa düzeltilmesi lazım. Bu sporcunun ve sistemin marka değerini yaralar. Çalışanın hakkının çalışana verildiği bir sistemin olması çok doğru bir sistem. Artık değerlendirmeyi seyirci yapacaktır."

"Yetiştirme potansiyelimiz var"

"Bir Arda Turan kolay yetişmiyor. Bakıyorsunuz dünyanın en iyi takımlarından birinde oynuyor. Fatih Tekke ve Gökdeniz Karadeniz Rusya'da oynadı. Demek ki yetiştirme potansiyelimiz var. Bu yüzden altyapıya yatırım yapmamız gerekiyor. Bu işin meyvelerini almak zaman alıyor."

Yabancı kuralı değişecek mi?

"Kulüplerin yabancı oyuncularla yaptığı kontratlar var. Bunları hemen sonlandırın diyemeyiz. Ama kulüpler birliğiyle konuştuk, milli takımı olumsuz etkilediğini söyledik. Türk oyuncuların fiyatının yüksek olduğunu söylüyorlar. Sizin yetiştirdiğini oyuncu sayısı az olunca, rekabet oluyor. Altyapıya yatırım yapılmazsa pahalı olur. Yabancıya karşı değilim ancak yabancı sayısının ağırlıkta olmaması gerektiğini düşünüyorum. Yabancı sınırının kalkmasıyla lige heyecan geldiği, tribünlerin dolduğu söyleniyor ancak bu sadece derbilerde oluyor. Diğer maçlarda böyle değil."

2024 adaylık süreci

Türkiye'nin 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası'na ev sahipliği yapmak için adaylık sürecini değerlendiren Bak, bu konuda rakiplerinin Almanya olduğunu hatırlatarak, "Statlarımızın yaş ortalaması 7-8, genç statlara sahibiz. UEFA ve uluslararası standartlarda eksiğimiz yok. Almanya ile çekişiyoruz. Almanya'da statların yaşları bizden daha fazla. Türkiye, son yıllarda yaptığı tesislerle pek çok başarılı organizasyon gerçekleştirdi. Dünya Basketbol Şampiyonası, Güreş Şampiyonası, 2005 UEFA Kupası, 2009 İşitme Engelliler Olimpiyatı, Erzurum'daki kış oyunları, Trabzon'da oyunlarımız, pek çok uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yaptık. Türkiye bu kapasiteye sahip, yapacak güçte." dedi.

"Türkiye büyük organizasyonlar başaracak güçte"

2024 Avrupa Futbol Şampiyonası için adaylık dosyasının hazırlandığını vurgulayan Bakan Bak, "Yanılmıyorsam dosya 20 Nisan'da teslim edilecek. 10 gün önce Avrupa'dan gazeteciler geldi. Türkiye Futbol Federasyonu yetkilileriyle, UEFA'da görev yapan Servet Yardımcı bey ile hem statları gezdiler hem müsabakalara katıldılar. Çeşitli değerlendirmede bulundular." diye konuştu.

Türkiye'nin büyük organizasyonlar başaracak güçte olduğunu anlatan Bak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Adaylık süreci 2018'de belli olacak. FIFA başkanı Infantino Türkiye'ye geldi. Bazı ülkelerin federasyon başkanlarıyla geldi. Bölgesel toplantılar yapıyor. FIFA ve UEFA yönetimsel olarak bir türbülanstan geçti. Uluslararası federasyonlarda bazen görebiliyoruz. İnanıyoruz ki Türkiye'nin fiziksel altyapısı, statlar,  Bursa'da yapılan yeni stat, Konya'da yapılan yeni stat, 32 tane var 13 tanesini tamamladık. Trabzon, Eskişehir'de... Ankara'da da yeni stat yapıyoruz. İnşallah 2018'in ilk çeyreğinde temelini atmış olacağız. O da şampiyonaya hizmet edecek. Şu anda fiziksel olarak altyapımız iyi."

2019 Süper Kupa'ya da Vodafone Park'ın ev sahipliği yapacağına dikkati çeken Bakan Bak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Aynı zamanda 2020 Şampiyonlar Ligi finaline adayız. Bunların hepsini yapabilmeniz için tesis altyapısına ve özellikle organizasyon yeteneğine sahip olmanız gerekiyor. Yaptığımız organizasyonlarla Türkiye, New York kadar, Londra kadar, Paris kadar güvenli. Dışarıda bize karşı özellikle bazı algılar üretilmeye çalışılıyor ama tüm sürece baktığımız zaman başarı grafiğine baktığınızda ortaya konan gerçek, ülkemizin onlar kadar güvenli olduğu. Özellikle spor aktivitelerinin teröre karşı duruş göstermede önemli işaret olduğunun da farkındayız, bilincindeyiz. O yüzden bu organizasyonları önemsiyoruz." ifadelerini kullandı.

Hükümet olarak organizasyonların yapılması için destek verdiklerini aktaran Bak, "Lobi çalışmaları iyi gidiyor ama neticeyi hep beraber göreceğiz. Türkiye'ye böylesine şampiyonaları organize etmek yakışır. Hem Avrupa Futbol Şampiyonası hem de inşallah ilerideki süreçte böyle organizasyonlar yapmak yakışır." ifadelerini kullandı.

İzmir'deki stat projeleri

İzmir'de yapılacak statlarla ilgili bilgi veren Osman Aşkın Bak, buradaki tesisleri de en kısa tamamlamayı istediklerini dile getirdi.

Bakan Bak, İzmir'deki statlar için TOKİ ile çalıştıklarını belirterek, "Statları yaklaşık 2-2,5 yılda tamamlıyoruz. O konuda tecrübeli olduk. Arzumuz 2019'a yetiştirmek. İzmir'de Sayın Başbakanımızla 3 tane stadın temeli atıldı. Yaklaşık 400 milyon TL tutarında. Bunlardan biri Göztepe, biri Alsancak biri de Karşıyaka stadı. Alsancak Stadı ile ilgili biz çalışmalarımızı yürütüyoruz. Yalnız oradaki yerel yönetimle ilgili, ruhsatla alakalı engellemesi var. Özellikle İzmir'deki statlarda böyle bir süreçlerle karşı karşıyayız." değerlendirmesinde bulundu.

"Modern statlar sporcular açısından önemli"

Güzel statlar için çaba harcadıklarını vurgulayan Bak, şöyle konuştu:

"Sayın Başbakanımız İzmir'e özel statlar kazandırmak için çaba gösteriyor. Bunların hepsinin temeli atıldı, sözleşmeleri yapıldı. Daha önce de böyle bir süreç yaşandı, engellendi. Engelleyen de oradaki yerel yönetimler. Artık statlara çok rahat ulaşılıyor. Ulaşım sistemiyle, metroyla, diğer yapılarla ulaşılıyor. İzmir'e bu güzel statları kazandırmanın arzusundayız. Göztepe de renk katıyor. Büyük Altay taraftarı, Karşıyaka, Göztepe, bunlar Türk futbolunun renkli kulüpleri, onların da modern statlarda oynamasını arzu ediyoruz. Bu kulüplerimizin, taraftarlarının da desteğini görüyoruz. Orada modern statlarda oynamak sporcu açısından da önemli. Arzumuz bu." değerlendirmesinde bulundu.

Trabzonspor değerlendirmesi

Trabzonspor'un başarılarını ve altyapısını değerlendiren Bakan Bak, bu kulüpte yetişen ve A Takımı'nda oynayan Yusuf Yazıcı ve Abdülkadir Ömür'ün daha üst seviyelere gelmesini arzu ettiklerini söyledi. 

Bak, Trabzon'un bir futbol kenti olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Orada spor, herkesin konuştuğu iştir. Spor, futbol özellikle... Güzel anılarımız var. Özel sektörde 7-8 yıl orada çalıştım. Orada çalışırken pek çok maça gittik. Altyapılarını, ikinci ve üçüncü lig takımlarını biliyoruz. Trabzonspor kazandığı zaman herkes çok daha aktif ve verimli. Futbolla yaşayan, sporu çok seven bir şehrimiz. Trabzonspor'un elde ettiği başarılarla ve Türk sporuna yaptığı katkılarla gurur duyuyoruz. Trabzonspor'a başarılar diliyoruz. Bu sporcuların da daha kaliteli, üst düzeye geleceğine inanıyoruz. Fatih Tekkeleri, Gökdenizleri, Yusuf Erdoğanları, yetişmiş sporcuları var. Bu tip sporcuların artmasını arzu ediyoruz. Trabzonspor'un, Karadeniz fırtınasının, başarılı olmasını istiyoruz. Tabii bütün takımlar için aynı duyguları taşıyoruz. Trabzonspor, bir Anadolu devrimi yaparak ilk defa şampiyonluğu İstanbul'dan alıp Anadolu'ya taşıyan takım olarak, elde ettiği başarılarla Türk sporunda ayrı bir yere sahip. Trabzonspor'a başarılar diliyoruz. Şu andaki süreçte de inşallah çok daha iyi noktalara gelirler."

"Ciddi tesisler yapıyoruz"

Türkiye'nin en büyük kaynağının gençler olduğunu ifade eden Bak, "Petrolümüz yok, enerjimiz yok, dolayısıyla bu gençlerin iyi yetişmesi çok önemli." değerlendirmesinde bulundu.

Gençlik merkezlerinde çok çeşitli faaliyetler yapıldığını, her çeşit talebe imkan sağlandığını dile getiren Bak, "Bu merkezleri 400'e çıkarmayı istiyoruz. Artarak devam edecek." diye konuştu.

Merkezlerde 1,6 milyon gençle bir araya gelindiğini aktaran Bakan Bak, şunları söyledi:

"Futbol sahası, atletizm sahaları, havuzlar... Pek çok tesis yaptık, devam ediyoruz. Okul bahçelerine, uygun yerlere küçük salonlar yapıyoruz. Terörün mağdur ettiği yerlere ciddi tesisler yapıyoruz. Spor Toto bizim en önemli güçlerimizden biri. Teşkilat, hem devlete aktarıyor hem de spor kulüplerine destek oluyor. Amatör spor kulüplerimize 40-50 bin lira nakdi yardım yapıyoruz. 40-50 milyon liralık malzeme tedarik ediyoruz. Terörün yarattığı ortamla mücadele ediyoruz."

"Spor, kötü alışkanlıkları önler"

Bakan Bak, uyuşturucuyla mücadele konusunda sporun gücüne dikkati çekti.

Bağımlılıkla mücadelenin öncelikleri arasında yer aldığını vurgulayan Bak, "Uyuşturucu kullanımı ortamı tüm dünyada kötüye gidiyor. Yaş düşüyor, kolay ulaşılıyor. Bunun en önemli önleyicisi spor. Birey yalnız kaldığı zaman uyuşturucuya yönelir. Burada sporun gücünü kullanmak gerekiyor." şeklinde görüş belirtti.

Bak, sporun daha geniş kitlelere yayılması durumunda sağlık harcamalarında da önemli tasarruf sağlanacağına işaret ederek, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Yaptığınız 1 liralık yatırım size 5 lira olarak geri dönüyor. Spor yapan gencimiz öncelikle sağlıklı bir vücuda sahip oluyor. Spora yaptığımız bu yatırımlar, sağlık, güvenlik yatırımlarından düşecektir. Temel şeyi unutmamamız lazım; spor, kitlelere, tabana yayılmadıkça zorlanırız. Çok basit bir şey, her gün 10 bin adım atan toplumun yıllık sağlık harcamalarındaki tasarrufu 5 milyar dolar. En basitinden obezite ile mücadelede harcanan rakamları düşünün."

Uyuşturucuyla mücadelede ailelere düşen görevlere de değinen Bak, "Sevginin sermayesi yok. Konuşmak yok, evde bir odadan diğer odaya mesaj atıyorlar. Gidip çocuğunuza sarılsanız, dertleşseniz, sermayesi olmayan sevginizi verseniz. Bu değerleri yitirmemeniz lazım." ifadelerini kullandı.

Bakan Bak, sporun tabana yayılması için okullarda daha fazla spor yapılmasının büyük önem taşıdığını belirterek, bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi.

"Tesislerin içini doldurmalıyız"

2020 Tokyo Olimpiyatları yolundaki çalışmalar hakkında da bilgi veren Bakan Bak, şunları kaydetti:

"Olimpiyatlarda başarılı olmak için olimpik sporlara yönelik yatırımlarımız var. Federasyonlarımızda çeşitli düzenlenmeler yapacağız. Bazı eksikliklerimiz var. Bir ülkedeki spor başarısı, olimpiyatlarda alınan dereceyle bağlantılıdır. Ayrıca spor kültürün tabana yayılmasıyla bağlantılıdır. Bu iki eksende çalışmamız lazım. Tesisleri yapıyoruz ama bu tesislerin içini doldurmalıyız."

Senin için hazırladığımız haberler