Östersunds'u üç lig birden çıkaran adam: Graham Potter! Bir hocadan fazlası...

12.07.2017 - 08:56 | Son Güncellenme: 12.07.2017 - 08:56

Östersunds'u üç lig birden çıkaran adam: Graham Potter! Bir hocadan fazlası...

AJANSSPOR ÖZEL ARAŞTIRMA

Galatasaray'ın UEFA Avrupa Ligi 2. Ön Eleme Turu'ndaki rakibi Östersunds, 1996'da kurulan bir takım olmasına rağmen iki senedir İsveç'in en üst ligi Allsvenskan'da mücadele ediyor. Takımın başında ise bir İngiliz, Graham Potter var. 41 yaşındaki teknik adam, Ocak 2011'de göreve getirildiğinde takım bir önceki sezon İsveç'in 4. kademe ligine düşmüştü. Potter bu takımı 5 senede 3 küme atlatarak Allsvenskan'a çıkarmayı başardı.

Tabii burada dikkat çekici durumlardan bir tanesi Potter'ın 6.5 senedir aralıksız görev yapıyor olması. Potter, Östersunds'un başına getirildiğinde Galatasaray'ın başında Gheorghe Hagi bulunuyordu. Hagi'den sonra Bülent Ünder, Fatih Terim, Roberto Mancini, Cesare Prandelli, Hamza Hamzaoğlu, Mustafa Denizli, Jan Olde Riekerink ve son olarak Igor Tudor göreve getirildiler. Yani Potter'ın Östersunds'da görev almaya başladığı günden itibaren Galatasaray 8 kez hoca değiştirmiş. Östersunds yönetiminin Potter'a olan güveni boşuna değil.

 

Futbol takımının Kuğu Gölü Balesi'yle ne işi olur demeyin! Potter varsa olur...

Östersunds, İsveç'in kuzeyinde kış şartlarının oldukça ağır yaşandığı ve sosyal aktivitelerin oldukça kısıtlı olduğu bir şehir. Fakat Potter ve özellikle kulüp başkanı Daniel Kindberg'in girişimleriyle futbolcular her sene düzenli olarak çeşitli aktivitelerde görev alıyorlar. Şu ana kadar inek kostümü giyerek gösteri yaptıkları da oldu sahneye çıkıp şarkı söyledikleri de. Mesela meşhur Kuğu Gölü Balesi'ni bile canlandırdılar takım olarak. "Gösteri bittiğinde insanların bizi alkışlaması adeta maçı kazanmak gibi" diyor Potter: "Bunu bir grup olarak yapıyorsunuz ve gerçekten coşkuyu hissediyorsunuz."

Kasım 2015'te İngiliz Independent gazetesine özel bir röportaj veren Potter, oyuncuları eğitmenin ve onları topluluğun bir parçası yapmanın önemini vurgularken, "İnsanları konfor bölgesinden (İngilizlerin comfort zone dediği) uzaklaştırıp takım arkadaşlarına güvenmeyi öğretmenlerini istiyorum. Bütün bunlar futbolcuları insan olarak geliştirmek için. Onların meydan okumaasını sağlayıp değişik kültürleri deneyimleme fırsatları yaşamalarını istiyoruz. Biz sadece futbolcu olarak değil insan olarak da bir şeyler yapıyoruz. Bunun bir parçası olduğum için gururluyum" ifadelerini kullanmıştı.

İnsanın aklına "peki Potter bu kadar başarılıyken neden onu daha büyük takımlar almıyor" sorusu gelebilir. 2015'te Garry Monk'la yollarını ayıran Swansea City'nin teknik direktör adayları arasında Potter da vardı ama o kalmayı seçti. Yine İsveç'in dev ekibi Malmö geçen sezon takımın başına onu getirmek istedi. Bu gidişatı sürdürdüğü takdirde onu daha iyi yerlerde göreceğimiz kesin.

Haber: Mert Elam

Herkes deli dedi, o inat etti!

İsveçliler için bir İngiliz'in bu kadar başarılı olması tesadüf değil. 1970'li yılların sonunda Halmstadt'ı çalıştırmaya başlayan Roy Hodgson, İsveç'te farklı takımlarla 7 lig şampiyonluğu yaşadı. Potter da ilk geldiğinde "Burada ne işin var?" tarzı sorularla karşılaşmış. Bunda Hodgson'ın aksine İsveç kariyerine 4. Lig'den başlamasının ve Östersunds'un İsveç'in kuzeyinde futbola uzak bir şehir olmasının da payı büyüktü: "İlk günlerimde insanlar bana sürekli neden buraya geldiğimi soruyorlardı. Onlara nedenlerimi anlattığımda suratları değişiyor ve "İmkansız, sen delisin" gibi laflar ediyorlardı. Daha önceden burada bir futbol kültürü yoktu. Her zaman kayakçı çıkarıyorlardı ama artık çocuklar futbol okullarına kaydoluyorlar. Formalarımızı giyip koşuşturan çocuklar görüyoruz artık."

Futbolu neden erken bıraktı?

Eski bir futbolcu olan Potter kariyerinde West Bromwich Albion, Stoke City, Southampton, Northampton, York City gibi kulüplerde forma giymişti. Bek oynayan 41 yaşındaki isim, futbolu neden 30 yaşında bıraktığıyla ilgili şunları söylemişti: "Önceki senelerde olduğu kadar eğlenemiyordum. Alt liglerde düşük süreli sözleşmeler alıyordum. Oyun beni dışarı atmadan proaktif davranmanın daha iyi olacağını düşündüm."

İşte böyle radikal bir isim Graham Potter. Oyun düzeni olarak da yeniliklere oldukça açık. Alt liglerde mücadele ederlerken genelde 3'lü savunmayı tercih etmiş ki İsveç'te 4'lü savunmanın yerleşik olduğunu söyleyelim. Tabii 3'lüye dönmesi biraz da zaruretten kaynaklanmış. 2012'de takımın en önemli hücum silahı David Accam, Helsingborgs'a gidince oyun sistemini değiştirmek zorunda kalmış.

Liderlik ve duygusal zeka masterı!

2005'te henüz 30 yaşındayken futbolu bırakan Potter, Leeds Metropolitan ve Hull Üniversiteleri'nde futbol antrenörlüğü yöneticisi olarak görev yaptı. Buna ek olarak liderlik ve duygusal zeka üzerine master bitirdi. Sadece sahanın içi için kafa yoran sıradan bir teknik adam değil Potter. En az saha içi kadar saha dışı da onun için önemli. 

Takımın başına nasıl geldi? 2009'da başlayan hikaye...

Yaklaşık 6.5 yıldır takımı çalıştıran Potter'ın en büyük şanslarından birisi de kulübün başkanı Daniel Kindberg. Daha 2009'da Kindberg henüz sportif direktörken tanışıyorlar ve 2011'de Kindberg'in başkanlığa seçilmesiyle birlikte de beraber çalışmaya başlıyorlar. Potter, Ocak 2014'te Telegraph gazetesine verdiği röportajda Östersunds'un başına geçiş hikayesini şu sözlerle anlatıyor: "Kindberg'le Roberto Martinez'in yardımcısı eski takım arkadaşım Graeme Jones sayesinde tanıştım. O dönem sportif direkör olan Kindberg ile arkadaşmış. O dönem bana altyapıda görev teklif ettiler anca hala çalışıyordum ve eşim de hamileydi. Teklifi geri çevirdim. İki sene sonra ise takım üst üste 2 lig düşünce Kindberg başkanlığa geldi ve bana teknik direktörlük teklifini iletti. Masterımı tamamlamıştım ve bunun iyi bir fırsat olduğunu düşündüm."

Senin için hazırladığımız haberler