Ozan Balaban: "5 oyuncumuzun milli takıma katılamamasında sorumlu FIBA'dır"

09.11.2017 - 23:55 | Son Güncellenme: 09.11.2017 - 23:55

AJANSSPOR - Fenerbahçe Basketboldan Sorumlu Yöneticisi Ozan Balaban, beIN SPORTS'ta yayınlanan ve Şükran Albayrak'ın sunduğu Time Out programında önemli açıklamalar yaptı.

Sarı lacivertli 5 oyuncunun milli takıma katılamayacağını açıklamasıyla oluşan tartışmalara açıklık getiren Balaban, durumun sorumlusunun FIBA olduğunu söyledi.

Açıklamalardan Ajansspor.com'un derledikleri şu şekilde:

"FIBA bu izni verdikten sonra Euroleague'in herhalde bu kadar başarılı olacağına inanmadı veya düşünmedi. Bunlar beceremez ve iş sonnda bize döner diye düşündü. O tarihlerde ben yoktum bilmiyorum ama sonuç itibariyle bu bir şirket olarak kuruldu ve başarılı oldu. Baktığınızda gelirleri, izleyenleri katınların takımlarıyla Euroleague hakkaten Avrupa'da bir numara. Daha önce 4 yıl önce açılan bir dava yani Avrupa'da basketbol şampiyonası yapma hakkı bendedir FIBA'nın Euroleague'e açtığı dava. Biz bu davayı kazandık. Oyunculara tehdit, Euroleague takımlarında oynarsanız sizi kendi liglerinizden men ederiz.

Fenerbahçe Euroleague'in 11 ortağından bir tanesi. O yüzden biz tarafız. Euroleague 16 takımdan oluşuyor. 11 takım bir takım lisansı A olan Türkiye'den Fenerbahçe ve Anadolu Efes'in olduğu diğer beş takım Almanya şampiyonu geliyor, ABA ligi, Adriyatik liginin şampiyonları geliyor, bir tane de davetli olarak gelen var. Geçen yıl Darüşşafaka'ya verilen bu senede İspanya'ya giden bir davet var. O yüzden biz 11 takım olarak Euroleague'in yüzdelerinin 75'ine sahibiz, yani biz tarafız. Bu bir şirket, bu şirketi beraber yürütüp bu şirketin gelirlerini beraber arttırmaya uğraşıyoruz. Bizim işimiz bu.

Euroleagu ve FIBA kavgası manasız. Çünkü FIBA Euroleague'i ele geçiremeyeceği açtığı davaları kaybedince önce oyuncuları men etmeye çalışarak daha sonra milli takımlara tehdit, "işte sizi almayız milli takımları Avrupa şampiyonasına" diyerek. En son da da olmadı bizim aynı güne Euroleague takvimimiz günlere milli maçları koyarak yeni bir müdahale başlattı. Ben bunun altını çizmek istiyorum: Bu bir milliyetçilik davası değil, bu kim ülkesini daha çok seviyor davası değil. Bugüne kadar hem milli takımlara hem olimpiyatlara en çok sporcu yollamış spor kulübü Fenerbahçe'dir. Bugün bile bizim 5 tane oyuncumuz kadın basketbol milli takımında. Bizim 11 milli oyuncumuz var. Bunun yanında herhalde Fenerbahçe Spor Kulübünün yönetiminin taraftarının milliyetçiliğini de sorgulamak çok zor bir şey. Bu milli takıma oyuncuların gitmemesi oyuncularında çok zor durumda olduğu bir şey. Son 10 gündür Hidayet başkanla ve Ömer Onan ile sürekli iletişim halindeyiz. Ne onların ne bizim yönetim ve kulüp olarak oyuncularında hoşnut olduğu bir durum değil. Ama aynı güne maç konmasıda FIBA'nın yarattığı bir durum.

Bu iş asit bir takvim kavgası değil, bu iş maçı 2 gün önceye alıyım değil. Baktığınızda Avrupa'da ve dünyada FIBA basketbolun patronu durumunda. Ama bizim çözüm bekleyen bir sürü problemimiz var takımlar olarak. Biz bunu Euroleague olarak da dile getiriyoruz. Türkiye Basketbol liginde yer alan bir takım olarak Fenerbahçe bunu yıllardır dile getiriyor. Bzim alt yapılarımız çok kuvettli biliyorsunuz. Bizim alt yapıdan yetişen oyuncularımız ellerini kollarını sallaya sallaya Amerika'ya ya NCAA'ya ya da NBA'e ligine gidebiliyorlar. FIBA'nın buna karşı hiç bir yaptırımı yok. FIBA'nın alt yapıdan yetiştiren oyunculara teşvik yapacak hiç bir şeyi de yok.

Dünya basketbolunun patronu FIBA. Bizim NBA ile bu konuyu gidip görüşebilme imkanımız yok. Bizim muhatabımız FIBA. Bizim burada bizim birinci konumuz oyuncuların korunamaması. Bir erozyon var. Avrupa'dan Amerika'ya bir yetenek erozyonu var. Bu Avrupa basketbolunu zayıflatıyor. Bugün Avrupa'daki ülkerin milli takımlarının yüzde 75'i NBA liglerinde oynuyor. İkinci sıkıntımız NBA'deki oyuncuları buraya getirtemiyoruz. Baktığınızda bizim oyuncularıma davet geliyor biz gurur duyuyoruz, bizim 11 tane basketbol takımımızın milli takımalrda oyuncusu var. Sadece bizim oyunularımızın çağırılması aynı gün bizim Euroleague maçımızın olduğu zamanda, NBA oyuncularının çağrılması onlara hiç yaptırım yapılmaması ama siz gelmezseniz size biz disiplin kuruluna veririz, bize sopa göstermesi doğru değil Zaten FIBA ile anlaşamadığımız ikinci konuda bu. Diyoruz ki; sen yıl içinde oynamasını istiyorsan yani Avrupa'da kendi taraftarın önünde seyirciyi arttıralım tamam okey ama en iyi takımlarla mücadele etsin bizim oyuncularımız.

Yarın milli takımlarına gitmesinler. NBA oyuncuları gelmesin onlar orada para kazanıyorlar büyük kontratları var ama buradaki oyuncular önemli değil onlarında kontratları var ama maç günü gitmesin gelsin milli takımaç En büyük itiraz ettiğimiz konu bu. Üçüncü konu ise, Bizim oyuncularımız milli takıma giidp sakat geliyorlar biz aylardır B. Dixon ile uğraşıyoruz. FIBA'dan hiç bir şey yok. O raporu yolla bu raporu yolla. Biz o zaman böyle gbir garantimiz yoksa, milli takıma giden oyuncular skaat dönüyorsa, korunmayacaksa biz de burada dur diyoruz. Olay sadece basit bir takvim olayı değil.

YASAL UYARI: BU YAZI AJANSSPOR.COM TARAFINDAN YAZILMIŞTIR KAYNAK GÖSTERMEDEN KULLANILAMAZ!

Senin için hazırladığımız haberler