"Ozan Tufan'ın yüzüne bak! Milli Takım'da mutlu çocuklar"

Orhan Gülek
31.03.2021 - 23:23 | Son Güncellenme: 01.04.2021 - 11:35

2022 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri'nde üçüncü maçına çıkan Türkiye evinde Letonya'yı konuk etti. Karşılaşmanın 2. dakikasında öne geçen ve skoru 3-1'e de taşıyan A Milli Takım, sahadan bir puanla ayrıldı. Karşılaşmayla ilgili ünlü yorumcu Mehmet Demirkol, Socrates Dergi’nin Youtube kanalındaki ‘Oyna Devam’ programında değerlendirmelerde bulundu. İşte Demirkol'un değerlendirmeleri...

"Ozan Tufan'ın yüzüne bak! Milli Takım'da mutlu çocuklar"

AJANSSPOR-HABER

A Milli Takım, 2022 Dünya Kupası Elemeleri’nde, sırasıyla önce Hollanda’yı İstanbul’da 4-2 ile, Norveç’i İspanya’da 3-0 ile geçerken, yine İstanbul’da oynanan Letonya mücadelesinden de 3-3’lük beraberlikle ayrıldı. Böylelikle ay-yıldızlılar G Grubu’nda 7 puanla lider oldu.

Yorumcu Mehmet Demirkol, Socrates Dergi’nin Youtube kanalındaki ‘Oyna Devam’ programında Milli Takım’ı değerlendirdi.

“Şenol Hoca da, altı puanı hedefliyordu”

Hollanda ve Norveç ile oynanan maçlarda, az ama etkili olan şutları gole çevirdiğimizi söyleyen Mehmet Demirkol, “Sekiz isabetli şutta yedi gol çıkardık, Hollanda ve Norveç maçlarında... İnanılmaz bir yüzde. Letonya maçından da biraz buruk bir tat var. Bazılarında da cenaze kaldırıyormuş gibi bir hava var. ‘Şenol Güneş hoca değil’ diyenler var. Öncelikle, Şenol Hoca da altı puanı hedefliyordu” dedi.

“Havaya girmek çok kötü bir şey değil”

A Milli Takım’ın üç maçını da namağlup tamamlamasının ardından ‘şampiyonluk havasına’ girildiğini belirten Demirkol, bunun kötü bir şey olmadığını aktardı. Demirkol şöyle konuştu:

“Milli Takım, ilk iki çok kritik maçta 6 puanı alınca, doğal olarak, ‘acaba bu grupta birinci olur muyuz?’ değil, ‘Avrupa Şampiyonası'nı kazanır mıyız’ şeklinde bir ruh haline girdik. Çok kötü bir şey değil bu. Yeter ki düştüğünde nasıl tamir edeceğini bil. Kulüp başkanlarından da çok duyarız; ‘Şimdiden havaya girmeyelim…’ Hayır, şampiyon olabilmen için havaya girmen gerekir. Ama nasıl bir havaya girme… Onu iyi dizayn edebilmek lazım. Dolayısıyla çok iyi başladık ve çok ciddi eksikliklerle başardık.”

“Yedekten oyuna alınabilecek bir orta saha oyuncusu yoktu”

Geçtiğimiz salı günü oynanan Letonya maçındaki yedek orta saha eksikliğine de değinen Demirkol, "Letonya maçında, Şenol Hoca’nın yedekten oyuna alabileceği bir orta saha oyuncusu kalmadı. Sekiz oyuncuyu birden çeşitli sebeplerle kaybedince... Çok zorlu bir durumdan, çok iyi bir duruma geldik” ifadelerini kullandı.

“Merih Demiral olsaydı Letonya’ya puan kaybetmeyebilirdik”

Letonya maçında tandemde görev alan Ozan Kabak’ın çok iyi bir futbolcu olduğunu fakat; hava toplarında biraz zayıf kaldığını belirten Demirkol, Merih Demiral’ın oynayabilmesi halinde ay-yıldızlıların maçı kazanmış olabileceğini düşündüğünü söyledi.

Ünlü yorumcu, “Şunu net söyleyeyim; Ozan Kabak çok iyi bir oyuncu. Hiç kuşku yok, Liverpool’da tercih edilmiş. Ama, hava toplarında Merih Demiral olsaydı, biz Letonya’ya puan  kaybetmeyebilirdik” dedi.

“Uğurcan kendi standartlarının altında kaldı”

Mehmet Demirkol, Trabzonspor’un kalecisi Uğurcan Çakır’ın, kendi standartlarına göre performans olarak aşağıda kaldığını belirtti ve Altay Bayındır-Uğurcan Çakır tartışmalarını ‘ti’ ye aldı. Demirkol şöyle konuştu:

“Uğurcan kendi standartlarının altında kaldı. Uğurcan değil, başka bir kaleci de olsa, böyle bir şey olabilirdi. Tabi bundan hemen bir Altay-Uğurcan tartışması çıkarmak mümkün olabilir, bunu yapmak isteyenler olabilir. Yapın, fark etmez. Ama öyle bakılmaz bu işlere. Uğurcan sene başında yaşamıştı böyle bir dönem, sonra toparladı. Hollanda maçında da penaltı kurtardı mesela.”

“Bizim avantajımız; Çocuklar çok mutlu”

Demirkol, A Milli Takım’da forma giyen futbolcuların, kulüplerine nazaran daha mutlu olduklarını ve bunun da Milli Takım’ın başarısını etkilediğini söyledi.

Mehmet Demirkol, “Burada dikkat edilmesi gereken şey şu; Bu puan kaybı, idare edemediğimiz havaya girmeyi, biraz idare edebileceğimiz bir hale getirmiş olabilir. Küçük bir tokat yemek, bazen ‘neyi yanlış yapıyoruz?' ya da ‘neyi doğru yapıyoruz?’ üzerine biraz düşündürebilir bizi. Bizim en büyük avantajımız şu; ‘Çocuklar çok mutlu.’ Yani, Milli Takım’da çok mutlular. Bunu rahatlıkla görebiliyorsun. Ozan Tufan’ın bir Fenerbahçe’deki yüzüne, ifadesine, konuşmasına bak, bir de Milli Takım’da bak. Burada mutlular. Ve mutlu olmalarının sebebi de hem ortamın iyi olması hem de yaptıkları işin bir işe yaradığını görmeleri” değerlendirmelerinde bulundu.

“Şenol Hoca, Milli Takım hocalığını çözmüş”

A Milli Takım Teknik Direktörü Şenol Güneş’in, Milli Takım felsefesini iyi çözdüğünü belirten yorumcu, açıklamasını İspanya ve Almanya Milli Takımlarını örnek göstererek destekledi. Demirkol şunları söyledi:

“Şenol Hoca, Milli Takım hocalığı konusunu çok iyi çözmüş. Çünkü bakın, İspanya çok büyük problem yaşıyor. Almanya’da, İlkay Gündoğan ve Kimmich gibi iyi oyunculara sahipken, oyunu istediğin gibi kuramadığı anlar oluyor. Çünkü, eskiden Milli Takım şöyle bir şeydi; Bir kulüpten çıkan beş-altı tane oyuncu varsa, bunun üzerine bir oyun kurup, diğerlerini de ona monte ediyordun ve buradan başarı çıkarıyordun. Şimdi, bir oyuncu bile başka kulüpten, yani pas otomatiğinin dışına çıktığı zaman, senin o oyunu aynı şekilde uygulaman mümkün değil. Teknik direktörlerin bir kısmı, kulüplerin oynadığı futbolu Milli Takım’da oynatmak istiyorlar. Bu yürümüyor. Bizim avantajımız, Milli Takım mekanizmasını iyi bilen bir teknik direktöre sahip olmamız. Çoğu hoca da bunu göremiyorum ben.”

“Hocanın kafasında hep Dünya Kupası var”

Şenol Güneş’in aklının Dünya Kupası’nda olduğunu söyleyen Mehmet Demirkol, EURO 2020’de çok ters bir grupta mücadele edeceğimizi vurguladı.

Demirkol, “Hocanın kafasında hep Dünya Kupası var, ama tabii ki EURO 2020 önemli bir hedef. İyi oyuncularımız var, gelecek oyuncularımız var. Mesela, Cenk Tosun olsaydı Letonya maçında, bu sıkıntıları yaşamazdık. Çünkü, Burak çok yoruldu maçın sonuna doğru. Şöyle bir durum var, çok ters bir gruptayız. Yani İtalya, doğal şampiyonluk adayı, öyle gidiyor. Çok iyiler. İsviçre'de ön taraf çok kuvvetli. Ve Galler de ters bir takım. Bize ters gelebilecek bir takım. Ama biz bu tip maçlarda daha uyanık oluyoruz. Yeter ki tam kadro olalım” diyerek sözlerini tamamladı.

Senin için hazırladığımız haberler