Melih Gökçek'in Gençlerbirliği'ne Ortak Olacağı İddia Ediliyor

20.05.2022 - 12:37 | Son Güncellenme: 20.05.2022 - 16:08

Melih Gökçek'in gizli ortağı olduğu iddia edilen Ankaraspor Başkanı Mustafa Akan'ın Gençlerbirliği'ne ortak olacağı iddia ediliyor. Gençlerbirliği 5 Haziran'da şirketleşmeyi üyelerin oyuna sunacak!

Melih Gökçek'in Gençlerbirliği'ne Ortak Olacağı İddia Ediliyor

Kenan BAŞARAN-ÖZEL HABER

Rahmetli İlhan Cavcav'ın başkanlığında Türkiye'de kasasında nakit parası olan tek kulüp olarak nam salan Gençlerbirliği, bugün ağır borç yükü altında. Cavcav'ın ardından başkanlığa gelen oğul Murat Cavcav kulübü hem borca sürükledi hem de küme düşürdü. Kulübün koltuğunda bugün Niyazi Akdaş bulunuyor.

5 Haziran'da kaderi çiziliyor

Kısa sürede Süper Lig'e dönmesi beklenen Gençlerbirliği aksine bu sezon TFF 1. Lig'de düşmemeye oynamak zorunda kaldı. 2017-18 sezonunda Süper Lig'den düşen Gençlerbirliği yönetimi kulüp için çok kritik bir hamle yapmaya hazırlanıyor. Aldığım bilgilere göre Gençlerbirliği şirketleşmeye gidecek. Tabii bunun için 5 Haziran'da Ankara'da yapılacak olağan genel kuruldan onay alınması gerekecek.

Gençlerbirliği'nin yüzde 49'u Söğüt'e

Akdaş yönetimi, önümüzdeki günlerde yapılacak genel kurulda şirketleşme için yetki isteyecek. Peki bu yetki alınırsa ne olacak? En önemli nokta da bu! Bir yandan yetki çalışması yürüten Niyazi Akdaş yönetimi diğer yandan Sögüt İnşaat ile de görüşmeler yürütüyor. Kurulacak şirketin yüzde 49'una Söğüt İnşaat'ın ortak olması planlanıyor. Oluşacak yönetim kurulunda 8 üyenin Söğüt İnşaat'tan olması öngörülüyor.

Akdaş'ın gerekçesi 170 milyonluk borç ve yasak

Niyazi Akdaş'ın şirketleşme gerekçesiyse şu: 170 milyon liralık borç ve 3.5 milyon Euro'luk transfer yasağı... Akdaş'ın "Ben bu kaynağı başka nasıl bulurum" diyerek, şirketleşmeyi gündeme getirdiği ve bunun için Söğüt İnşaat'ı da partner olarak düşündüğü kaydediliyor. Elbet bu durumda gözler Söğüt İnşaat'a çevriliyor. Şirketin sahibi ve gelişiminin öyküsü de son derece çarpıcı!

Şoförlükten milyarlık şirket patronluğuna

Söğüt İnşaat'ın sahibi Mustafa Akan. Bir zamanlar minibüs ve servis şoförlüğü yapan -hatta bugünkü başkan Niyazi Akdaş'ın fabrikasında servis şoförlüğü de yaptığı belirtiliyor- Akan'ın kaderi eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile kesişince değişiyor. 1996'da Ankara'da kurulan şirket, belediyeden çok sayıda ihale alarak büyüyor. Zaten resmi internet sitesinde de yapılan işlerin neler olduğu yazılıyor.

 

Şirket kamudan da çok sayıda ihale aldı. Örneğin 2011-2021 arasında alınan ihale sayısı 17...  2021 rakamlarına göre bu 7.6 milyar liralık bir tutara karşılık geliyor. Şirketin yaptığı projelerden biri de Eryaman Stadı.

Mustafa Akan, Melih Gökçek'in gizli ortağı mı?

Camiadaki esas soru şu: Gençlerbirliği dolaylı olarak Melih Gökçek'in yönetimine mi geçiyor? Çünkü medyaya daha önce yansıyan haberlerde Gökçek ile Akan arasında bir bağlantı olduğu iddia edilmişti. Gazeteci İsmai Arı, 26 Eylül 2021'de yazdığı yazıda Gökçek'e Akan'ın gizli ortağı olup olmadığını sordu?

 

https://twitter.com/ismailari_/status/1442033263929749510?s=20&t=RJrbxnnvy_6xZ545Z_pXaw

 

Mustafa Akan ise çok daha önce; 2017 yılında Oda TV'ye yaptığı açıklamada, Gökçek'in ortağı olduğu iddialarını reddetmişti.

 

https://odatv4.com/guncel/gorevden-alinirsa-rahat-durmaz-en-onemlisi-de-ak-partide-durmaz-1010171200-125013

Ankaraspor da Beştepe'ye taşınacak

Bir bakşa detay... Söğüt İnşaat'ın Gençlerbirliği'ne ortak olması halinde, Mustafa Akan'ın sahibi olduğu Ankaraspor da kulübün Hacettepespor ile birlikte kullandığı Beştepe Tesisleri'ne taşınacak! Belediye ile olan anlaşması sona eren Ankaraspor'un Gençlerbirliği'ne taşınması da bu ortaklığın bir parçası olarak tasarlanıyor. Yine iddialara göre daha önce kulübü yöneten Gökçek Ailesi'nin Ankaraspor ile bağlantısı devam ediyor! Büyükşehir Belediye Ankaraspor'u şirketleştirip Osmanlıspor adını koyan Gökçe Ailesi, 2 yıl önce kulübü Akan'a satmıştı!

100. yılını 1. Lig'de geçirecek

Evet, 40 yıl boyunca Gençlerbirliği'ni yöneten ve bu nedenle 'tek adam'lıkla suçlanan İlhan Cavcav, borçsuz harçsız ve Süper Lig'in gediklisi bir kulüp bırakmıştı. 22 Ocak 2017'de Cavcav vefat etti ve yerine oğlu geçti. Ne tesadüf ki Cavcav'ın adının verildiği bir sonraki sezon Gençlerbirliği küme düştü. 2019-20 sezonunda geri dönse de 2 sezonun ardından yeniden Süper Lig'den bir alt lige düştü. Gençlerbirliği kuruluşunun 100. yılını TFF 1. Lig'de geçirecek.

Genel kuruldan onay çıkar mı?

Ve bugün Gençlerbirliği şirketleşerek satılma seçeneğiyle yüz yüze geldi. "Borcu bitirmezsem aday olmam" diyen Niyazi Akdaş, bu amacına ulaşamasa da 5 Haziran'da yapılacak olağan kongrede aday olacak. Kongrede başkanlık seçiminden ziyade şirketleşme oylaması çok daha kritik olacak. Onay çıkacak mı? Elde ettiğimiz bilgilere göre Akdaş döneminde 800 kişi kulübe üye yapıldı. Fakat, yine de genel kurulun bu Gökçek Ailesi ile bağlantılı olduğu iddia edilen bu şirketleşmeye izin verip vermeyeceği merak konusu.

Gökçek, Ankaragücü'ne de başkan oldu

Gökçek Ailesi, Ankaraspor'un dışında bir dönem Ankaragücü yönetiminde de yer aldı. İlk olarak 30 Ağustos 2009'de Gökçek'in oğlu Ahmet Gökçek, 30 yaşında başkan seçildi. Ancak kongrenin yargıya taşınması sonrası mahkeme 15 Aralık 2010'da Gökçek'in başkanlığını düşürdü. Ahmet Gökçek, 2018'de bir kez daha kulübe başkan seçildi. Toplamda Gökçek dönemleri Ankaragücü için hiç de iyi hatırlardan oluşmadı.

Senin için hazırladığımız haberler