"Bu ceza ne hukukla, ne de adalet kavramıyla..."

12.08.2017 - 18:35 | Son Güncellenme: 12.08.2017 - 18:35

"Bu ceza ne hukukla, ne de adalet kavramıyla..."

AJANSSPOR ÖZEL / EMRAH KARALİNÇ - Türkiye Futbol Federasyonu Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu, Beşiktaş’a 1, Atiker Konyaspor’a da 5 maç ceza verdi. Tahkim Kurulu, siyah-beyazlı kulübün ve başkan Fikret Orman’ın cezalarını onadı. Konyaspor Kulübü İkinci Başkanı Fatih Yılmaz da söz konusu cezaya itiraz edeceklerini Radyospor aracılığıyla açıklamıştı.

Kulüplere, Turkcell Süper Kupa maçında çıkan olaylarla ilgili verilen cezaları Spor Hukuku Uzmanı Avukat Emin Özkurt değerlendirdi. Özkurt’un konuyla ilgili değerlendirmeleri şu şekilde:

Sorumlu kim?

“Süper Kupa Finali’nin hukuki sorumluluğu Federasyon’dadır. Her şeyden önce hukuken altı çizilmesi gereken önemli bir nokta vardır. Bakınız bu kupa finali, maçın oynandığı saha TFF’nin yetki alanındadır. TFF Disiplin Talimatı’nın 6. Maddesi “sorumluluk” başlığını taşır ve buna göre, ev sahibi kulüp, müsabakanın oynanacağı stadın ve çevresinin düzenini ve güvenliğini sağlamakla yükümlüdür.”

Hukuk garabeti...

“Kupa finalinin ev sahibi Federasyon’dur. TFF kendi organize ettiği statta alamadığı saha güvenliğinin cezasını kulüplere kesmek suretiyle örtme çabası içerisindedir, bu bir yanlış yönetim örneğidir, büyük bir hatadır. Her iki takım açısından ancak bilhassa Beşiktaş açısından hukuk garabeti bir durum oluşturulmuştur. Maçı hepimiz izledik, başından itibaren tribünlerde anlamsız bir gerginlik barındıran bir maçtı.”

Nasıl bir ceza uygulanabilirdi?

“Futbol Disiplin Talimatı çerçevesinde ve de TFF Hukuk Kurullarının önceki kararları göz önünde bulundurulduğunda Konyaspor’a bu maç nedeniyle en çok 3 maç, Beşiktaş'a ise kesinlikle saha kapatma cezası verilmemesi gerekirdi. Gerçek failleri belirleyip onları cezalandırma gereği TFF Disiplin Talimatı çerçevesinde bir yükümlülüktür.”

TFF Başkanı da oradaydı...

“Malumunuz olacağı üzere, geçtiğimiz hafta Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak'ın koordinasyonunda, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanı sıra sporun zirvesinden önemli isimler, sporda şiddetin önlenmesi konulu toplantıda bir araya gelindi. Federasyon Başkanı olarak siz de oradaydınız. Bu toplantıda önemli kararlar alındı.”

E-Bilet uygulaması eleştirileri hakkında...

“Bu toplantı neticesinde Süper Kupa ve Türkiye Kupası finallerinde e-bilet uygulanması kararlaştırıldı. Neden daha önce getirilmediği tartışılmalı zira büyük eksikliktir. Bildiğiniz üzere TFF Disiplin Talimatı’nın 7. Maddesi Disiplin ihlallerinin faillerinin şahsen belirlenememesi halinde disiplin cezası faillerin mensubu olduğu kulübe verilir şeklindedir. Failleri belirlemek ve gerçek suçluları cezalandırmak TFF’nin ve de Emniyet’in vazifesidir.”

"Ağır bir karar"

"Kulüplerimiz geçen hafta ilgililerin gerekleri cezaların verilmesi için suç duyurusunda bulunmuştur. Bunu da göz önünde bulundurarak tüm taraftarları değil, sadece gerçek suçluları cezalandırmanızı beklemekteyiz. Bu ceza ne hukukla, ne de adalet kavramıyla izah edilemeyecek derecede ağır bir karardır."

YASAL UYARI : BU HABER AJANSSPOR.COM TARAFINDAN YAZILMIŞTIR. KAYNAK GÖSTERİLMEDEN KULLANILAMAZ.

Senin için hazırladığımız haberler