Fenerbahçe girdaptan nasıl çıkar? Ertuğrul Erdoğan reçeteyi yazdı

Burak Alaca
10.01.2023 - 00:03 | Son Güncellenme: 10.01.2023 - 12:57

Koç Ertuğrul Erdoğan, Euroleague'de üst üste 5 mağlubiyet alan Fenerbahçe Beko ve inişli çıkışlı bir grafik çizen Anadolu Efes'i Ajansspor'a değerlendirdi. İşte röportajın tamamı...

Fenerbahçe girdaptan nasıl çıkar? Ertuğrul Erdoğan reçeteyi yazdı

Burak ALACA - AJANSSPOR ÖZEL

İkinci yarısı bugün oynanacak karşılaşmalara başlayacak Euroleague'de en çekişmeli sezonlardan biri yaşanıyor. Bütün takımlar birbirini yeniyor, ilk 12 takım arasında sadece 2 mağlubiyet fark bulunuyor. Sezona harika başlayan ancak son 5 maçını kaybeden Fenerbahçe Beko, ilk yarıyı 17 maçta 10 galibiyetle 6. sırada bitirdi. Anadolu Efes ise 9 galibiyetle Fenerbahçe'nin 1 sıra arkasında bulunuyor.  Daha önce Fenerbahçe, Türk Telekom ve Galatasaray’ı çalıştırmış, milli takımımızda asistanlık görevini üstlenmiş başarılı koç Ertuğrul Erdoğan temsilcilerimizin Euroleague'deki sezonunu Ajansspor''a değerlendirdi.

"Fenerbahçe ve Itoudis'i şu ana kadar başarılı buluyorum"

-Fenerbahçe Beko’da yeni koç, yeni takım, sezona müthiş giriş ve kasım sonunda başlayan sakatlık furyası ile de aksi yönde ilerleyen gidişat. Takım kazanma psikolojisinde bir adım geri gitti, transferler var. Fenerbahçe Beko’nun gidişatını nasıl görüyorsunuz? 

“Bence şu ana kadar Fenerbahçe Beko ve koç Itoudis’i performans olarak çok başarılı buluyorum. Birinci yılında bir koçun böyle bir etki yaratması kolay bir şey değil. Fenerbahçe yöönetiminin de genel menajerinden, başkanına ortaya koyduğu bir duruş var. Basketboldan hiçbir sekilde geri adım atmayan bir Fenerbahçe Beko var. Euroleague A Lisansı’na ve böyle bir salona sahip olmanın getirdiği avantajlar da var tabi ama Galatasaray ve Beşiktaş’a baktığımız zaman basketbol Fenerbahçe’de bir adım öne çıkıyor.” 

“Önümüzdeki yıllarının kurgusunun yapıldığı bir sezon”

“Euroleague’de her sezon şampiyonluk beklemek hayal olur. Bana sanki önümüzedeki yılların kurgusunun yapıldığı bir sezonmuş gibi geliyor. An itibariyle, evet arka arkaya kayıplar var ama sezonun başlangıcı da aslında beklenmeyen bir başlangıç, çok sıra dışı bir başlangıç. Dolayısıyla bu başlangıcın getirisi olarak beklentinin yukarı çıkması, normalleşen galibiyetlerin getirdiği bir psikolojik alışkanlık var. Euroleague’de takımların çıkışları olduğu kadar inişlerin de olduğu bir periyot oluyor. Fenerbahçe bu sarmala hem sakatlıklar hem de performansın düştüğü bir dönem olarak yakalanmış vaziyette. Benim düşüncem Fenerbahçe’nin bu bölümünde bu düşüşü yaşaması bana göre mart ya da nisan da yaşamasından daha iyi. Şu ana kadar bana göre Fenerbahçe’nin gösterdiği performans çok iyi bir performans.”

İlgini Çekebilir
Fener toparlanamadı, düşüş sert oldu! Üst üste 5. kez...
Habere Git

“Fenerbahçe sabrederse ilerde çok iyiye gidebilir”

“Toparlarsak, Fenerbahçe bence doğru hamleler yaptı. İlerde de doğru eklemeler yapıp bu kadroyu geliştirebilir. Sabırlı olduğu takdirde de çok daha iyiye gidebilir diye düşünüyorum.” 

"Dorsey bazı komplikasyonlar yaratabilir"

-Fenerbahçe Beko’da gündem bildiğiniz gibi transfer. Tyler Dorsey için bir iki alternatif ismin adı geçiyor yaratıcı oyuncu ekiskliğinden ötürü. Sizin bu konu hakkındaki düşünceniz nedir? 
 
“Ben sezon başından beri Fenerbahçe’yi hem 1 numaralı pozisyonda, hem 5 numaralı pozisyonda biraz sıkıntılı gördüğümü söylemiştim. Calathes’in olmadığı senaryolarda çok zorlanıyorlar. Guduric ve Wilbekin’le bunu bir şekilde kompanse etmeye çalışıyorlar ama Wilbekin önce kendi sonra çevresi tarzında skorer kimliği olan bir oyuncu. Dolayısıyla Dorsey ne kadar gerçekci bir transfer gündemi bilmiyorum. Kulüp içinden bir bilgi aldığım söylenemez ama Tyler Dorsey birçok konuda yarar sağlayabileceği gibi, bazı komplikasyonlar da yaratabilir.” 

"Carsen Edwards çok beğendiğim bir oyuncu"

-Gündeme guard transferinin gelmesinin bir sebebi de sezon başında G-League'den transfer edilen Carsen Edwards oldu. 
 

“Çok beğendiğim bir oyuncu. Geçmişte çaylak oyuncularla çok çalıştım, çaylak oyuncu sıkıntılıdır. Sabretmek gerekir. Euroleague’de çaylak oyuncuların sayısı arttı. Herkes şunu bekliyor, gelecek ve her maç 20 atacak. Euroleague basketbolunda her maç 20 sayı atan oyuncu sayısı çok az. Ayrıca bu oyuncuların Avrupa basketboluna adaptasyonları da bir süreç. Dolayısıyla Fenerbahçe gibi Anadolu Efes gibi yukarıya oynayan takımların bu tip oyunculara toleransı daha sınırlı oluyor. Carsen Edwards kalite olarak tartışılmaz bir oyuncu burası net. Fenerbahçe sabır gösterdiği takdirde bu oyuncudan katkı alma ihtimali yüksek.”

İlgini Çekebilir
Chris Singleton, yeniden Anadolu Efes'te!
Habere Git

"Singleton transferi çok anlamlı gözüküyor"

-Anadolu Efes, Chris Singleton’u açıkladı. Bu hamle hakkında ne düşünüyorsunuz? 
 
“Anadolu Efes’te ne eksik dersen, geçtiğimiz sezonlardaki kadrolara bakarsak Moerman’da, Singleton’da sırtı dönük oynayabilen, yüzü dönük oynayabilen iki tarafı oynayabilen oyuncu profilli. Belki Anadolu Efes’in eksikliğini hissettiği şey o pozisyondan hem dışarıdan hem içeriden üreteceği pozisyonlar. Bu transfer çok anlamlı gözüküyor ama Singleton’un an itibariyle durumunu bilemiyoruz.” 

"Anadolu Efes'ten 5 numaraya transfer beklemiyorum"

-Anadolu Efes’te göze çarpan bir diğer problem de beş numara pozisyonunda yaşanıyor. Tibor Pleiss ve Ante Zizic’in ağır ayakları ve pick and roll oyunlarında yarattığı savuma zafiyetleri nedeniyle 37 yaşındaki Bryant Dunston hala maç başı 20 dakika süre alıyor. Buraya bir transfer bekliyor musunuz? 
 
“Açıkcası beklemiyorum. Transfer diyince herkeste oluşan algı; bir market var, gidiyorsunuz ve orada paranıza göre oyuncu alıyorsunuz. Öyle bir market yok. Hele ki bu seviyedeki takımlar için oyuncu bulmak çok zor. Çünkü 1 veya 2 tane isim oluyor ve bir sürü takım oyuncu bakıyor şu an Euroleague’de.  Markette öyle bir karşılığı yok bu işin, paranız olsa da yok. Bazen şansınız Singleton transferinde olduğunuz gibi ilişkilerinizden dolayı şansı yaver gidiyor. Bazen de bulamıyorsunuz. Koç Ergin Ataman o pozisyona oyuncu arıyor mudur bilmiyorum ama benim tahminim, o seviyede bir oyuncu şu an yok.” 

"Larkin ve Micic şampiyon olmak istiyor"

-Efes’le ilgili bir diğer soru işareti Shane Larkin döndükten sonra top paylaşımının nasıl olacağı? Takımda komuta Will Clyburn ve Vasilije Micic arasında gidip geliyor, Larkin’in ikincil ya da üçüncül rolü kabul edip etmeyeceği ciddi bir soru işareti, bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? 
 

“Bu oyuncular çok üst düzey oyuncular, kendi egolarını iyi kontrol edebilen oyuncular. Bu oyuncular şampiyon olmak istiyor, bunlar şampiyon oyuncular. Bahsettiğin oyuncuların hepsi MVP düzeyinde isimler. Dolayısıyla içeride büyük bir saygı ile bu işi götüreceklerini düşünüyorum. Ben Ergin’in de egoları kontrol etmek konusunda uzman hatta Avrupa’nın en iyisi olduğunu düşünüyorum. Bu sebepten orada bir sorun olacağını düşünmüyorum top paylaşımı açısından da. Çünkü Efes’in oynadığı basketbol çok net, çok basit, çok modern bir basketbol.” 

İlgini Çekebilir
Efes'in büyük üçlüsü Euroleague vitrinine çıkıyor!
Habere Git

“Rollerin değişimi farklı yerlere gidiyor”

“Takımda oyuncu sayısı arttıkça rollerin. Değişimi farklı farklı yerlere kaymaya başladı. Elijah Bryant kendine bir yer bulmuşken, şimdi Larkin’in de gelişiyle farklı bir yerde bulacak kendini. O oraya ne kadar zamanda adapte olacak, Beaubois arkadan gelecek, belki Larkin yine benchten gelecek. En iyi oynayan sahada kalacak herkes birbirine saygı gösterecek eğer bu takım şampiyon olmak istiyorsa.”

Senin için hazırladığımız haberler