Futbolda bir tabu yıkılıyor! Oyundan çıkan futbolcu maça geri dönebilecek

Cüneyt Muharremoğlu
15.01.2023 - 15:12 | Son Güncellenme: 15.01.2023 - 15:30

ABD MLS, beyin sarsıntısı şüphesiyle oyundan çıkan futbolcu yerine geçici bir yedeğin girmesine vize verdi. Premier Lig ve Fransa Ligue 1'in de kabul ettiği uygulama için son söz IFAB'da...

Futbolda bir tabu yıkılıyor! Oyundan çıkan futbolcu maça geri dönebilecek

Hüseyin Özkök – AJANSSPOR

Türkiye’de çok gündeme gelmese de dünya futbolunu uzun yıllardan beri meşgul eden bir konu var. Maç sırasında kafa çarpışmaları veya kafaya alınan darbeler sonrası ortaya çıkan beyin sarsıntıları. 

FIFA ve IFAB çalışma yapıyor

Futboldaki “sinsi düşman” olarak tanımlanabilecek bu ciddi tehlike konusunda FIFA ve IFAB uzun süreden beri çalışmalar gerçekleştiriyor. İki kurumun amacı bu gizli tehlikeye karşı mümkün olduğunca ciddi önlemler alarak oyuncu sağlığını korumak. 

Uzmanlar uyarıyor

Futbolda uzun yıllardan bu yana tartışılan kafa sakatlıklarına fiziki mücadelenin en üst düzeye çıkması nedeniyle daha sık rastlanmaya başlandı. Bu konuda sürekli uyarı yapan uzmanlar, bu tip durumlarda oyuncunun derhal oyundan çıkması ve kontrolden geçirilmesi gerektiğini dile getiriyorlar. 

İlgini Çekebilir
Beyin sarsıntısında ekstra oyuncu değişikliği hakkı geliyor
Habere Git

Ortopedist doktor kontrol etmemeli

Uzmanlar ayrıca sahada oyunculara mutlak surette beyin konusunda uzman bir doktorun müdahalede bulunmasını ortopedist olan takım doktorlarının oyuncunun durumu hakkında karar vermesinin sakıncalı olduğunu da ifade ediyorlar.  Oyuncular sendikası FIFPRO da uzun süredir bu konu üzerinde IFAB ve FIFA ile görüşmeler yapıyor. 

IFAB önlemleri test ediyor

Futbolda yeni kuralları uygulama veya değiştirme yetkisine sahip tek kurum olan IFAB, uzun süreden beri üzerinde çalıştığı futbolda kafa sakatlıkları ve beyin sarsıntıları konusunda çeşitli testler yapıyor. Ancak nihai karar henüz alınıp futbol oyun kuralları kitabına dahil edilmedi. 

Dünya Kupası finalinde 7 oyuncu değişikliği

FIFA ise IFAB’ın onayıyla 2022 Dünya Kupası’nda kafa sakatlıklarında oluşan beyin sarsıntısı şüphesinde ekstra oyuncu değişikliği uygulaması yaptı ve takımlar bunu üç kez kullandı. Özellikle Fransa Arjantin ile oynanan finalde kafa sakatlığı değişikliği ile birlikte tam 7 oyuncu değişikliği yaptı. 

İlgini Çekebilir
Ofsayt, VAR... IFAB yeni kurallar için toplandı
Habere Git

Beyin sarsıntılarında uygulanacak prosedür

Avrupa Futbol Konfederasyonu UEFA da 2021 yılı Aralık ayında 55 üye ülkenin tüm kulüpleri ve milli takımlarına beyin sarsıntılarında uygulanacak prosedürü bir genelge göndererek duyurmuş ve imzalı geri dönüş talep etmişti. 

Geçici oyuncu değişkliği geliyor!

Dünya Kupası’nın geride kalmasının ardından İngiltere Premier Lig,  Fransa Ligue 1 ve ABD MLS, kafa sakatlıklarında bir diğer önlem olarak düşünülen geçici oyuncu uygulamasını test edeceklerini açıkladı. Şubat ayında yeniden start alacak MLS bu uygulamayı yapan ilk lig olacak. 

Beyin sarsıntısı yoksa oyuna dönecek

Geçici oyuncu değişikliği uygulamasına göre beyin sarsıntısı geçirdiğinde şüphelenilen futbolcunun yerine bir başkası girecek. Eğer çıkan futbolcuda  herhangi bir bulguya rastlanamazsa kendisin yerine oyuna giren sporcunun yerine tekrar maça geri dönecek. 

İlgini Çekebilir
IFAB'dan Ajansspor'a özel açıklama: VAR, el kuralı, 5 oyuncu değişikliği...
Habere Git

FIFA geçici oyuncu değişikliğine karşı

FIFA ise beyin sarsıntısı semptomlarının çok daha sonra ortaya çıkma ihtimali nedeniyle kalıcı oyuncu değişikliğinden yana. FIFPRO ve Dünya Ligler Forumu WLF ise kalıcı oyuncu değişikliğinde bir takımın teşhis konana kadar eksik oynama ihtimaline karşı çıkarak geçici oyuncu değişikliğinin bu durumu önleyeceğini ifade ediyor. 

Son kararı Britanyalılar verecek

Yılda bir kez toplanarak futbol oyun kurallarında değişikliğe giden veya yeni kuralların uygulanması kararını alan IFAB İcra Kurulu 8 üyeden oluşuyor. Bu üyelerden dördü 4 Britanya federasyonundan gelirken 4 üye de FIFA tarafından görevlendiriliyor. Ancak bu uygulamanın test edilmesi kararını 18 Ocak günü toplanacak olan 5 üyeli IFAB Yönetim Kurulu da alabilir. Yönetim Kurulu’nda 4 üye Britanya ve sadece 1 üye FIFA’dan geliyor. Bu durumda Britanyalı 4 federasyonun kendi istedikleri kararı çıkartmaları mümkün gözüküyor.  İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda’dan oluşan 4 Britanyalı Federasyon önümüzdeki hafta bir araya gelerek düşünülen yeni konsept için karar verecek.

Senin için hazırladığımız haberler